Listor är kul! Det var hos Halloj världen jag först såg listan över östligaste, västligaste, sydligaste och nordligaste punkten i välden som Inger hade besökt. Sen har flera andra resebloggare hakat på samma lista och nu ville jag också ta fram mina geografiska ytterligheter.

Först lite kort om longituder och latituder, eller längdgrader och breddgrader. Breddgrad 0° är ekvator, medan Nordpolen anges som 90°N och Sydpolen anges som 90°S.

Längdgraden 0°, nollmeridianen, ligger i Greenwich i England. Det finns tillsammans 360° längdgrader, fördelade på upp till 180°W väster om Greenwich eller 180°E öster om nollmeridianen. 180°W och 180°E är alltså samma och ligger precis på andra sidan av Greenwich.

Längst öst: Tokyo i Japan
139°E

Jag var fem dagar i Tokyo 2017 och målet var delvis att pricka in körsbärsblomningen. Vilket jag lyckades ganska bra med, även om blomningen stannade upp mitt i och blev lite sen. Men jag rekommenderarar stort både körsbärsblomningen och Tokyo generellt.

Jag åt på temarestauranger, åt nudlar och ramen tills det kom ut genom öronen, drack öl på små konstiga barer och gjorde en dagsutflykt till Kyoto.

Läs mer: Våra bästa tips för vad att se och göra i Tokyo

japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura
japan-körsbärsblomning-tokyo-kyoto-sakura
tips-tokyo-japan

Längst väst: Denali nationalpark i Alaska, USA
151°W

För västligaste punkten var det nästan dött lopp mellan Denali nationalpark och staden Kenai, båda i Alaska. Men Denali vann med ett fåtal längdgradsminuter.

Jag var i Alaska sommaren 2018, på en två veckor lång roadtrip med Jeanette, Katarina och Sofia. Vilken resa! Alaskas natur och väder är inte alls olik Sveriges, men allt är större, mäktigare och i alla fall väldigt annorlunda. Utöver att ha ovanligt kul besökte vi en övergiven gruvstad, som var så cool att jag fortfarande fantiserar om att åka tillbaka, drack öl på färgglada och udda bryggerier och barer samt vandrade över snö i juni.   

Läs mer: Vår roadtrip i Alaska dag för dag med bästa tipsen

usa-alaska-kennicott
usa-alaska-mccarthy
usa-alaska-mccarthy

Längst syd: Carilo i Argentina
37°S

När jag var i Buenos Aires 2018 med min syster Christiane ville vi också få lite strandsemester. Valet föll till slut på Carilo, fem timmar söder om Buenos Aires och vid Atlanterhavskusten. Det var roligt att se något annat än BA men vi blev inte helsålda på Carilo och det slutade med att vi checkade ut en dag tidigare och åkte tillbaka till BA. Men lika fullt blir Carilo min sydligaste destination.

Christiane och jag är fortfarande överens om att hade vi vetat innan hur trevligt det var på vår estancia på Pampasen, med pool, hade vi stannat där längre och skippat stranddelen av semestern.

Hade inte 4000 mil, som har listat sina geografiska ytterligheter i länken nedan, skrivit att de fick kolla upp huruvida det var Sydafrika eller Sydamerika som var deras sydligaste punkt så hade jag utropat segern till Cape Hope i Sydafrika utan att kolla upp ordentligt.

Läs mer: Carilo – Sanding standsemester i Argentina

argentina-carilo-atlanterhavskusten
argentina-carilo-atlanterhavskusten
argentina-carilo-atlanterhavskusten

Längst norr: Pyramiden på Svalbard i Norge
78°N

Jag har varit på Svalbard två gångar; vintern 2018 och sommaren 2020. Senaste resan var vi på en dagsutflykt till den numera övergivna ryska gruvstaden Pyramiden. Miljön i Pyramiden var unik och jag älskade varje sekund. Vi gjorde också ett stopp vid en glaciär, där vi fick se isbjörn!

Sommar på Svalbard låter kanske tråkigare än vinter men nope; så är det absolut inte. I stället var det en unik upplevelse och jag rekommenderar både sommar och vinter lika mycket. Två resor, vet jag!

Läs mer: Pyramiden och isbjörnen på Svalbard

norge svalbard pyramiden
norge svalbard pyramiden
norge svalbard nordenskiold

Jordens omkrets är ju ca 4000 mil runt ekvator. Jag tyckte därför det kunde vara kul att se hur långt det är från Alaska till Tokyo. Tyvärr hittade jag bara alternativ som mätte kortaste sträckan, dvs åt andra hållet över Stilla havet, vilken är drygt 500 mil. Med lite förenkling av det hela och enkel matte har jag mao täckt ca 3500 mil av jordens totala omkrets på 4000 mil.  

Kommande resmål är definitivt Stillahavsöarna och Antarktis. Så har det ifs varit ett tag men det blev möjligtvis lite extra inspirerade nu till nytt sydligaste och östligaste/västligaste punkt.

Andra resebloggare som har listat sina längst österut, västerut, norrut och söderut

Halloj världen
4000 mil
Dryden


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelRestauranger, mat och dricka på Svalbard – 14 bästa tips
Nästa artikelChicago – Våra 9 bästa tips till staden där skyskrapan och pan pizzan såg dagens ljus

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here