Man åker till Svalbard för naturens och aktiviteternas skuld. Det går att åka året runt men många vill uppleva vinter med snöscooter och hundspann. Vilket var precis vad vi också önskade! Här är våra bästa tips för vinteraktiviteter på Svalbard.

Senast uppdaterad januari 2021

1. Åka hundspann

Det är vissa aktiviteter som är ett must när du besöker Svalbard och att åka hundspann är en av dem. Det finns olika långa turer till olika destinationer och det går att göra en kombination av hundspann till isgrottan (se nummer 4) eller att jaga norrsken (se nummer 9).

Vi valde tretimmarsturen till Boltredalen och njöt varje sekund. Varje hundspann är för bara två personer, där en kör och en sitter på, och har sex hundar. Vilken naturnära upplevelse!

Läs mer: Åka hundspann och isgrotta i glaciären

2. Äta mat gjorda på arktiska djur

Är man på Svalbard så vill man gärna passa på att äta lokal mat, i detta fall ganska exotisk arktisk mat. Vi ville i alla fall detta. Ren tillagad på olika sätt finns på varje restaurang med självaktning; vi åt renskavspizza med lingon och aioli på Svalbar samt en renskavsgryta på Huset. På Polfareren tog vi in val-carpaccio till förrätt och på Kroa vankades älgburgare med lingon på pommesen.

3. Upptäcka Longyearbyen

Orten Longyearbyen har ett fantastiskt läge längst in i Adventfjorden och med berg åt alla håll. Så mäktigt och vackert att vi nästintill tappade andan. Alla fem, varje dag. Bebyggelsen består av vackra kedjehus med spetsig gavel där varje hus har olik färg som smälter in bland höstens färger på ön, och där arkitekturen har prisats flera gångar. Eller vad sägs om en inhägnad med renar bredvid gågatan?

Kombinationen av halt underlag och att villa kolla uppåt, och gärna 360 grader runt, var verkligen en utmaning när jag gick omkring i Longyearbyen.

Läs mer: Att se och göra i Longyearbyen

4. Besök en isgrotta inne i glaciären

Ner i glaciärens inre genom en hobbit-ingång och in i smala gångar inne i glaciären där man i bland får gå i sidled för att komma fram. Hur häftigt är inte detta? Precis som med allt annat så finns det flera isgrottor att välja mellan och man kan ta sig dit med snövessla, snöskoter eller hundspann.

5. Besöka en kolgruva på Svalbard

Kolsällskapet Store Norske Spitbergen Kullkompani AS började sin verksamhet på Svalbard år 1916. De har utvunnit kol från tillsammans nio olika gruvor och är fortfarande aktiva i gruvan vid namn Gruve 7.

Gruve 3 är sen flera år öppen för besökande. Utflykten pågår i tre timmar där man både får en rejäl dos historia samt får gå ner i gruvan och får krypa på knäna genom en gruvgång. Rekommenderas verkligen.

Läs mer: Kolgruva 3 och snöskotersafari på Svalbard

6. Äta riktigt god mat

Det går att äta riktigt god mat på Svalbard. För min egen del var det särskilt två rätter som stack ut. Den första rätten var en smakrik kyckling med polenta och svamp på Polfareren, på samma ställe var sällskapet i övrigt också var mycket nöjd med sin mat. Den andra rätten var rökt torsk med baconpotatismos på Kroa som fullkomligt exploderade smakmässigt i munnen. Dyrast på menyn men värt varje krona.

På krogen och nattklubben Huset, gruvarbetarnas gamla samlingsplats, var miljön mycket trevlig och de serverar sitt eget vin.

7. Handla tax-free på Nordpolen

Svalbard tillhör Norge, som är med i Schengen, men ögruppen ligger utanför Schengen. Detta betyder att du kan handla tullfria varor på ön. Gå till Nordpolen (som är en ordlek med ordet Vinmonopolet, som är norska motsvarigheten till Systembolaget) och köp en Svalbard XO cognac. Enligt experterna ska den vara god. Glöm inte boardingkortet från flyget!

8. Fika en isbjörn

För att vara en så liten ort som Longyearbyen är så finns det ovanligt många restauranger och caféer. Våra favoriter blev choklad i allmänhet, och i synnerhet de vita chokladisbjörnarna, och tårta på Fruene samt gratis (??? det var självservering och de vägrade ta emot pengar) kaffe i trevliga loungen på Svalbard hotell.

9. Spana in norrskenet

Vi var på Svalbard tidigt i april och tyvärr hittade vi inget norrsken då. Bästa tiden att se norrskenet är perioden oktober till februari. Läs om norrsken på Svalbard hos Fantasiresor.

10. Åka på snöskotersafari

Precis som hundspann så är snöskotersafari ett must vid ett Svalbardbesök. Också här finns det olika längder och destinationer. Vi valde rutten till Camp Barentz, som är det kortaste alternativet, för att hinna med alla aktiviteter. Till trots för att dagen var mulen och kall så var upplevelsen verkligen något att skriva hem om.

11. Se en isbjörn

Svalbards totala yta är 60 000 kvadratkilometer och det bor cirka 700 isbjörnar på öarna. Tyvärr håller de inte till nära bebyggelsen, även om de kan ta sig dit i undantagsfall. Så ska du träffa en isbjörn så måste du vintertid bege dig långt ut i ingenmansland. Självklart på en organiserad tur med guide som har med gevär. Vi hann tyvärr inte med detta.

Sommaren 2020 hade vi dock tur och så isbjörn på utflykt till Pyramiden.

norge svalbard pyramiden

12. Spana in alla roliga skyltar

Alla amerikaner som kommer till Skandinavien tycker våra varningsskyltar för älg är fantastiska. Vadå, tycker vi, man måste ju visa den fara som finns på skyltarna. Så också på Svalbard. Där finns det varningsskyltar för snöskoter och isbjörn, skyltar utanför restaurangen om att hundarna inte kan bindas fast där och skylt på restaurangen om att vapen inte får tas med in.

svalbard-basta-topp-tips

Extratips: Håll koll på den isbjörnsäkra sonen

I de centrala delarna av Longyearbyen är det tillåtet att röra sig utan (guide med) gevär, men utanför denna är det både förbjudet och livsfarligt att göra så. Sommaren 2020 blev en turist attackerad och dödad på campingen vid flygplatsen. Det är avgörande att hålla koll på den isbjörnsäkra sonen, i rosa nedan.

Bildkälla visitsvalbard.com

Hoppas vår guide till Svalbard med våra topp aktiviteter för Svalbard kan hjälpa dig att välja rätt om du redan har bestämt dig för en resa. Om du inte kände till destinationen så hoppas vi att vi kan inspirera till en möjlig resa. Eller om du bara vill drömma dig bort lite; det är också tillåtet och rekommenderas!


Aktiviteterna snöskoter, hundspann och besöket i isgrottan var sponsrade av Hurtigruten Svalbard. Text, bilder och synpunkter är som alltid våra egna.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelGrottklostret i Kiev – Guldkupoler i plural
Nästa artikelFärgglada Buenos Aires

17 KOMMENTARER

 1. Jag var galet nöjd över att ha åkt när det var Polarnatt. Helkonstig känsla att gå i totalt mörker – och göra utflykter, som att köra hundspann, vandra på Lars bren glaciären, krypa ner i isgrottor etc. Såg också norrsken 😀 Dock gav det såklart mersmak. Så nu blir det tripp tillbaka i april. Då blir det bl.a. snöskoter till Östkusten. Tack för trevlig läsning 🙂

 2. Så vakkert! Bildene er nydelige, og det ser ut som dere var riktig heldige med været også. Jeg har aldri vært på Svalbard selv, men har veldig lyst til å dra dit! Kanskje helst på våren, eller sommeren, for å kunne dra på båttur. 🙂

  • Takk så mye! Været var perfekt tre av fire dager, dessverre grått på snøskuter-dagen. Vinteren, med snøskuter og hundeslede, var førstevalget vårt, men nå vil jeg som sagt tilbake for sommeren også. Bildene vi så på plass fra sommer og høst var magiske.

  • Vi hadde ganske flaks med väret. Av våre tre dager så var det bare dagen med snöscooteren som det var overskyet og ikke klarblå himmel. Det är vanskelig å forstå at det er -20 grader på bildene sår man ser solen og den blå himmelen.

 3. Ser ut och låter helt fantastiskt!
  Litet frågetecken för isbjörn dock. Det är ju ett utrotningshotat djur och expeditioner där man aktivt letar upp dem och har med gevär som man är bredd att skjuta dem med om de kommer för nära? Kanske bättre att låta dem vara i fred och garanterat leva känner jag.

  • Vad jag vet så finns det inte isbjörnsspårningsturer, det är mer att om man väljer att åka en längre skotertur än den vi gjorde så ökar chanserna för att se isbjörn. Håller med om att vi borde låta dem vara i fred så de inte utrotas.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here