Longyearbyen må vara en liten ort med sina 2300 invånare men den vet att maximera sin potential. Här finns bra restauranger med modern touch och interiör; till antalet många är de också. Alltså för ortens storlek.

Läget är naturskönt både vid vattnet och mellan de höga spetsiga bergen, som har gett Svalbards största ö sitt namn Spetsbergen. Alltså de spetsiga bergen.

svalbard-basta-topp-tips

Longyearbyen

Det är speciellt att vara på Svalbard. Jag gillar inte snö och kyla och brukar inte uppsöka miljöer som detta. Jag har inte vanan inne kring att ta på mig täckbyxor för att gå ut för middag. Men det är minus 22 grader och vi skulle inte klara oss utomhus utan våra varma kläder. Att komma till restaurangen och ta av mig byxorna i garderoben på restaurangen vände jag mig aldrig vid. På restauranger som låg i anknytning till hotell fick vi dessutom ta av oss skorna också och inta middagen i strumplästen. Som sagt; lite udda känsla.

Läs mer: Våra 12 bästa tips för Svalbard

Det är bara en gata i Longyearbyen som har ett namn och det är huvudgatan Hilmar Rekstens väg. Alla andra har nummer och heter Väg 230, Väg 505 etc. Det finns bostadsområden mitt i Longyearbyen, och det pågår också nybyggen, och många bor i radhus eller kedjehus där. Självklart har man då i tillägg en stuga ute på vischan för den mer äkta naturkänslan. Man behöver inte ta sig långt från Longyearbyen innan känslan av ödemark och vild natur dyker upp och många har sina stugor där, bara en kort skotertur hemifrån.

Och snöskotrar, ja de finns överallt. Även mitt i stan finns det skyltade skoterbanor; med andra ord triss i bilväg, gångväg och skoterbana. Första gången jag ser en snöskoter passera plockade jag snabbt fram kameran, med hundrade gången rör det sig mer om att hålla sig undan skoterspåret.

Att bo på Svalbard för 30 år sen

I minibussen på väg till hundspannsturen hamnar jag bredvid en kvinna som hade bott på Svalbard för 30 år sedan. Då fanns inga butiker eller restauranger på ögruppen och man fick beställa torkad mat som levererades en gång per månad. Planen gick två gångar per vecka och alla besökare som kom dit var tvungna att ha med mat för den perioden de skulle stanna, annars blev nobben och vändande plan hem.

svalbard-basta-topp-tips

Vår lägenhet i det gamla hamnområdet

Eftersom detta är en familjesemester så önskar vi att umgås mycket och vill bo tillsammans. Valet faller på en AirBnb-lägenhet i det gamla hamnområdet, sju-åtta minuters promenad från centrala Longyearbyen. Lägenheten har ett fantastiskt läge vid Adventsfjorden, bara några meter från vattnet. Stämningen i det gamla hamnområdet är också fascinerande, med lättare industri blandat med gamla lagerhus ombyggda till bostäder.

Lägenheten har stora panoramafönster ut mot vattnet och bergen och fast vi väljer lägenhet för att umgås så vänder jag fåtöljen mot fönstret och ryggen mot mitt ressällskap. Jag får helt enkelt inte nog av utsikten.

Får man kalla något kallt och snötäckt exotiskt? För det var precis känslan vi fick; detta var som då jag första gången kom till Asien eller Afrika. Och i vilken annan stad kan man se renar som letar efter mat tjugo meter från huvudgatan?

Håll för all del koll på den isbjörnsäkra sonen i Longyearbyen, dvs där man kan röra sig utan gevär. Och viktigt någon som kan hantera geväret… Ringa annars en taxi. Den säkra sonen är rosa på kartan nedan.

Bildkälla visitsvalbard.com

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSkyskraporna Flame Towers
Nästa artikelStadsdelen Beyoglu – ”Modern Istanbul”

12 KOMMENTARER

  1. Åh vad coolt!!! Nu är jag visserligen lite trött på snö för tillfället … men till Svalbard vill jag ändå gärna åka!!! Tack för fint reportage och härliga bilder!!!

  2. Underbara bilder! Vi var där under den ljusa tiden i juni för ett par år sedan. Då hade snön smält och det va som varmast 12 gr varmt. Firade min 70 årsdag under de mörka tiden i januari. En ännu mysigare tid med hundspann i mörkret mitt på dagen. Min barndomsdröm gick i uppfyllelse. Hundspann mitt i vintern. 8 gr kallt. pannlampor och ringande klockor. Vi var tre hundspann som var ute ett par timmar. Nästa gång åker vi till Longyearbyen i mitten-slutet av april när solen skiner dygnet runt på den fina snön. Första gången i Byen bodde vi på Radison. Sist i en lägenhet vid Svalbard hotel. Nästa gång vill vi bo ute i snön någonstans.

    • Wow, du kommer verkligen att få med alla årstiderna på Svalbard. Jag vill också!

      Jag har en väninna sim var med sin väninna till Svalbard och väninnas mammas familj har en av stugorna ute på vischan, utan el och helt ödsligt. Mun väninna älskade känslan där och säger att hon efter det började värdera mycket annorlunda i sitt liv. I stil med back to basic och vad som är viktigt.

  3. Longyearbyen er fantastisk! Jeg var der i en uke nå i april. Det ser ut til at dere var der på omtrent samme tid, for dere var tydeligvis heldige med været dere også. Helt nydelig! 🙂

    • Absolut! Vi hade två hela dagar, samt dagen vi kom dit och dagen vi åkte. Det enda jag hade gjort annorlunda är att välja längre varianter av både hundspann och snöskoter. Båda tror jag hade varit bättre, och man hade kunnat åka mer självständigt, vid längre turer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here