Att Istanbul är delad i en europeisk del och en asiatisk del, med sundet Bosporen mellan de två, är något som många känner till. Men att den europeiska sidan är avdelad av två ”tungor” mot Bosporen är något som Maxime och jag inte kände till innan vi kom till Istanbul.

Den asiatiska sidan brukar omtalas som ”den tråkiga sidan”; här finns inga sevärdheter och många turister besöker aldrig denna delen av Istanbul. Det är ”tungan” som utgör Sultanahmet som omfattar de klassiska sevärdheterna som Hagia Sofia, Blå Mosken, Topkapipalatset och basaren. Den tredje ”tungan” omfattar stadsdelen Beyoglu men brukar också omtalas som Modern Istanbul.

istanbul

Shoppinggatan Istrikal i Beyoglu

Resan till Istanbul är en födelsedagspresent från Maxime. Det är hon som bokar boende. Efter att ha googlat och frågat vänner så väljer hon att vi ska bo i stadsdelen Beyoglu. I stadsdelen finns den enorma shoppinggatan Istrikal, som är knökfull oavsett tid på dygnet under våra tre dagar. Gatan kantas av kända butiker som Zara, Adidas och Levi´s Store.

Mitt i gatan åker den antika spårvagnen på det enkelriktade spåret. Tur den inte går så ofta eftersom gatan som sagt alltid är knökfull. Chauffören måste ha världens tålamod där han kör i tio kilometer i timmen och tutar hela tiden. Var tionde meter på gatan står försäljare av kringlor eller kastanjer med sina små röda vagnar. Konstigt nog så verkar alla sälja slut på sina varor varje dag, även med den enorma konkurrensen från grannen.

istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu

De mysiga smågatorna

Det mest intressanta området i Beyoglu är dock alla smågatorna norr och söder om Istrikal. Vi bor på hotellet Corinne som ligger mitt i smeten. Utanför dörren finns kebabrestauranger, teställen och barer med gitarr-artister som spelar covers. På gatuhörnen står ostronförsäljare där man kan köpa ostron för en billig peng och tugga i sig på en gång. Överallt dricks det te och spelas backgammon; gärna med en vattenpipa bredvid. De roligaste och mest udda vattenpiporna är de som är gjorda på frukter som melon eller ananas.

Bakom hotellet, och längre från gatan Istikal, ligger gatorna som är täckte med antikaffärer, second hand-butiker och oberoende designers.

istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu istanbul-beyoglu

De fyra första bilderna i detta stycket är från hotell Corinne.

Stämningen i Beyoglus smågator känns genuin och äkta. Vi älskade området och spenderade två av tre kvällar här. Vid nästa resa till Istanbul så kommer jag definitivt att välja samma område för boende, utan tvekan.

Läs mer om sevärdheterna i Sultanahmet:

Föregående artikelVälkommen till Longyearbyen, Svalbard
Nästa artikelBildkavalkad från Madrid

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here