Mikla restaurang i Istanbul ligger i stadsdelen Beyoglu, på byggnadens 18 våning med utsikt över halva staden. Detta är en av Istanbuls restauranger med en Guide Michelinstjärna och här serveras mat på hög nivå.

Mikla serverar huvudsakligen rätter från området Anatolien, vilket de gör som moderna och innovativa varianter på traditionella rätter och råvaror.

Guide Michelin skriver på sin hemsida:
Mehmet Gürs’ New Anatolian Kitchen combines respect for tradition with a sense of innovation. Among other things, he emphasises the importance of craftsmanship and the diversity of produce that Turkey has to offer. He works with the finest ingredients and gives them pride of place in original dishes that are stripped of unnecessary fuss.

Detta kan inte bli annat än bra!

Amuses

Härligheten börjar med amuses, dvs små aptitretare. Först ut kommer räkor serverade i salladsblad samt rädisor och hummus på tunt fröknäcke.

Men det är inte slut än, för amuseservering nummer två är auberginekräm med torkade ankstrimlor.

Foto: Christian/Mat- och resebloggen. Följ länken och du kan läsa om flera Michelinrestauranger i Istanbul.

Bread and Butter

Första rätten på menyn är bröd och smör. Inte så vanligt att detta är en egen rätt, men hos Mikla är båda så gott att de gör helt rätt att presentera det som en egen rätt.

Brödbiten är en stadig bit surdeg, som serveras med två sorters smör och olivolja. Jättegott, och jag får lägga band på mig för att inte äta för mycket, jag vill ju ha plats med alla rätter.

Amuse

Det är dags för ännu en amuse; denna gång tunna bakvärk med anjovis och dip presenterade stående i stenar.

Zeytinyagli

Sedan börjar det på riktigt! Nu kommer Zeytinyağlı; Sakız Artichoke, Sorrel, dvs kronärtskocka med ängssyra.

Kökets ena station är placerad ute i restaurangen och vårt bord är precis bredvid! Detta tycker jag är superkul att observera, så jag är framme flera gånger och kikar.

Dried Beef

Tredje rätten är Dried Beef; Beef sirloin, Rock Samphire, Pickled Artichoke Stem, Radish, Isot Chili, Lime Vinegar. På svenska lufttorkad oxfile med chili och limevinäger, så otroligt vackert presenterat med blomblad, strandsilja och rädisa.

Jag har flera allergier och äter inte rött kött. Jag hade mailat Mikla innan och berättat vad jag inte kan äta, men de löste det så att en av kockerna kom ut och vi gick genom avsmakningsmenyn och hittade ersättare tillsammans. För de rätter jag inte kunde äta så kunde jag välja från a la cartemenyn. Mycket bra lösning.

I stället för oxfilén fick jag Lion Fish; Karaman Wheat, Salicornia, Arugula, Fennel, Coriander, Artichoke, dvs fisk med durumvete, rucola, fänkål, kronärtskocka och koriander. Fiskfilen var tunn, knaprig och helt perfekt tillagad.

Amuse

Och det är dags för ännu en amuse! Nu en liten mugg Tarhana Soup, en tolkning på en tradidionell soppa.

Octupus

Den fjärde rätten är Octopus; Sarose Octopus, Purslane, Almond, Fish Roe, Pickled Green Bean, Cherry Vinegar, dvs bläckfiskarm med bland annat fiskrom, picklade gröna bönor och sås på körsbärsvinäger.

Tyvärr är jag allerigick mot blötdjur, så ingen bläckfisk för mig. Jag får i stället Whole Wheat Mantı; Vegetable Mantı, Smoked Buffalo Yoghurt, Tomato, Roasted Garlic. Manti är turkisk ravioli, här serverad med rökt yoghurt och tomatsås och rostad garlic. Denna rätten var så god, jag älskar rökt mat så yoghurten var perfekt.

Sea Bass

Femte rätten är Grilled Sea Bass; Karnıkırmızı Bean, Calamari, Mussel, Capers, Halhali Olives, Fig Vinegar.

Jag är allergisk mot både baljväxter, och blötdjur som kalamari och musslor och får i stället Grilled Sea Bass; Smoked Cauliflower, Lemon Balm, Salicornia, Fresh Peas, Cherry. Detta är den sea bass-variant som finns på a la carte-menyn med rökt blomkål och citronbalsam. Igen otroligt gott, den rökta blomkålen föll mig självklart mycket bra på läppen.

Braised Lamb

Som sjätte rätt kommer det in lamm, Braised Lamb; Walnut Paste, Wild Cabbage, Sumac Sour, Salted Yoghurt, Cumin. Detta ser otroligt gott ut, men jag äter inte rött kött. Som tur är så går inte min ersättare av för hackor heller.

Jag får nämligen İskenderun Prawn; Grilled Lettuce, Muhammara, Shallot, Zuccini, Pickled Chili. En jätteräka med skivad minizucchini, toppad med schalottenlök samt picklad chili och vid sidan om den kryddiga paprikasåsen muhammara. Igen sååå gott, jag åter i pyttesmå bitar för att njuta så länge som möjligt.

Pumkin

Det är dags för efterrätten och också sista rätten. Pumpkin; Saffron & Yoghurt Ice Cream, Sesame Paste, Walnut & Apple Molasses, Hemp Seeds. Pumpa är en vanlig efterrätt i Turkiet, Mikla serverar en lätt och fräsch modern variant med en rullad lövtunn skiva pumpa med saffransglass.

Allt som serveras på Mikla är väldigt, väldigt gott. Maten är verkligen vällagad och också en njutning för ögat.

Det finns ett tillhörande vinpaket att köpa till men vi drack genomgående vitt eller rött, där vi själv fick välja sort. De flesta gick för ett turkiskt vitt vin, också jag.

Baren och terrassen på Mikla

Mikla har också en baravdelning och en terrass med utsikt över hela stan! Både över den egna stadsdelen Beyoglu, den turkiska sidan samt Sultanahmed, sistnämnda där flertalet av de historiska sevärdheterna ligger. Utsikten är fantastisk och fast det är sent, vi var de sista kvar i restaurangen och jag är jättetrött efter att ha gått upp tidigt, så stannar jag ett bra tag och njuter.

Läs mer: Istanbuls bästa sevärdheter i historiska stadsdelen Sultanahmed

Vi kommer sent från hamambehandling och fick gå direkt till bordet, men det rekommenderas stärkt att börja kvällen med en drink på terrassen.

En sjurätters meny på restaurang Mikla kostar motsvarande 1450 svenska kronor. Det finns två olika vinpaket om sex glas; ett för motsvarande knappt 1000 kr och ett för samma pris som avsmakningsmenyn. Vi drack som sagt turkiskt vin till, dessa kostar från ca 600 till 1000 kronor per flaska.

Miklas kock Mehmet Gürs är uppvuxen i Stockholm, med finlandssvenska och turkiska föräldrar! Efter att som tonåring ha flyttat med familjen till Istanbul, utbildade han sig till kock i USA och öppnade sin första restaurang i Istanbul i 1996. När Mikla öppnade 2005 blev detta hans genombrott och Mehmet Gürs är numera en profilerad kock i Turkiet som både har skrivit flera böcker och är en känd TV-profil.

Läs mer: Stadesdelen Beyoglu i Istanbul

Vi bodde på hotell Marmara i samma byggnad, det var väldigt bekvämt att bara ta hissen ner till rummet. Stadsdelen Beyoglu, där Mikla ligger, brukar också kallas det moderna Istanbul och är också en rolig stadsdel med många andra restauranger. Förra gången jag var i Istanbul bodde vi också här.


Resan till Turkiet gjordes i samarbete med landets turistorganisation Go Türkiye.
Foton, text och synpunkter är mina egna.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelRestaurang Pat´s Place – Thailändskt på Söder🌶️🍤🍚
Nästa artikelÅrssammanfattning av reseåret 2022

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here