Sultanahmet är namnet på området som omfattar flertalet av Istanbuls mest kända sevärdheter. Här ligger Blå moskén och Hagia Sofia på var sin sida av vad som heter Sultanahmet Park, men som påminner mer om ett stort torg med gräsmattor. Bredvid torget ligger basilikacisternen och bara ett stenkast bort ligger Topkapi-palatset.

Om du också är intresserad av museum så ligger både konstmuseet och mosaikmuseet inom räckvidd. Inom Sultanahmet ligger också ett flertal hamam där du kan få en kroppsskrubb, samt den trevliga restauranggatan Hocepasa Sokak.

istanbul-turkiet

Hur många dagar behövs för att uppleva Sultanahmet?

Det är i de områden som i guideböckerna kallas Sultanahmet och Basar-distriktet, dvs historiska gamla stadskärnan i Istanbul, som flertalet sevärdheter ligger. De två områden ligger också mycket nära varandra; det tar mellan 10 och 15 minuter att gå från Sultanahmet park till basaren. Många turister lämnar aldrig området och jag förstår att det lätt kan bli så.

Alla har olika intressen och önskar se och göra olika. Maxime och jag satsade på dessa aktiviteter:

Och hur lång tid behövs då? Under två dagar hann vi med allt ovan utan att stressa. Vi hade tid att sitta ner och dricka te, njuta av solen från en parkbänk (och få fågelbajs på axeln…) och äta underbara kebaber.

istanbul-turkietistanbul-turkietistanbul-turkiet

Och vilka blev favoritsevärdheterna?

Favoritaktiviteterna, i prioriterad ordning, blir utan tvekan:

  • Topkapi-palatset med utsikten över Bosporen
  • Hagia Sofia
  • Hamam-behandlingen
  • De ottomanska kvarteren

Om du är i Istanbul på ett riktigt pressat schema, till exempel en mellanlandning eller har förlängt affärsresan, så går det med planering att hinna med alla våra fyra favoritaktiviteter under en och samma dag. De tre första ligger med bara få minuters gångväg mellan.

Vi lägger också vid vårt bästa tips för middag och kvällarna. Ta spårvagnen till stadsdelen Beyoglu och ät en kebab och drick te i smågatorna. Ta er till exempel till gatan Fuat Uzunay Sokak och ni är mitt bland alla kebaberior och teställen som också erbjuder vattenpipa och backgammon. Vi vågar påstå att detta är så nära det riktiga Istanbul man kan komma som turist.

istanbul-turkiet istanbul-turkietistanbul-turkietistanbul-turkiet


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelAstor Hotel – Miami Beach art deco
Nästa artikelBlue Eye – Den kristallklara och lockande källan

2 KOMMENTARER

  1. Vi tillhör dem som aldrig lämnade Sultanahmet. 🙂
    (hade bara drygt ett dygn i stan)
    Återkommer gärna till Istanbul. Det var en stad jag verkligen gillade.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here