En halvtimmes bilfärd utanför staden Sarande ligger källan vid namn Syri i Kaltër, men som är mer känt under sitt engelska namn Blue Eye.

Vattnet kommer bubblande upp till ytan ur den underjordiska källan och bildar floden Bistricë, som 25 kilometer längre söderut rinner ut i Adriatiska havet. Dykare har varit 50 meter ner i vattenkällan men det är fortfarande okänt hur djup den är och var den börjar.

Blue Eye - Kyri i Kalter - Albanien Blue Eye - Kyri i Kalter - AlbanienBlue Eye - Kyri i Kalter - Albanien

Syri i Kaltër aka Blue Eye

Vattnet håller en konstant temperatur på 12 grader, vilket självklart är ganska så kallt. Men det var en svårbeskriven fräsch och renande känsla att doppa sig där. Vada i, sätta sig ner och plaska lite i pluret, sen är det dags att ta sig upp igen. Ovanför källan är det byggd en utsiktsplatå, vilken mest fungerar som en hoppa-i-vattnet-platå. Jag skippar att hoppa i vattnet och överlåter detta till sällskapets tonåring My. Mot att jag tar fotograferar, vilket en helt lämplig fördelning av uppgifter enligt min åsikt.

Blue Eye - Kyri i Kalter - AlbanienBlue Eye - Kyri i Kalter - AlbanienBlue Eye - Kyri i Kalter - Albanien

Något nedanför källan ligger några stugor ock ett litet café. På caféet går det att sitta på två pontoner med tak. Känslan av att vara mitt i vattnet och kolla ner i det helt klara vattnet blir södra Albaniens höjdpunkt. När jag förflyttar mig vidare till bryggan, som har sjunkit halvvägs under vatten vattnet, så upptäcker jag algerna som trolskt bildar en värld under vattenytan. Sekunden efter upptäcker samtidigt My och jag en trampbåt ute på vattnet. Vi rusar till caféägaren för att fråga var de kan hyras. Svaret är tyvärr att det är caféet som hyr ut och de har bara en båt. Och den vi ser har precis hyrts ut för en timme.

Blue Eye - Kyri i Kalter - Albanien Blue Eye - Kyri i Kalter - AlbanienBlue Eye - Kyri i Kalter - Albanien

Att hitta till Blue Eye

Det enklaste är givetvis en hyrbil, men en taxi från Sarande som väntar i två timmar kostar 300 kronor. På väg dit hade vi möte med Apollos buss, så den som är på charterresa kan välja att följa med Apollo.

Blue Eye - Kyri i Kalter - Albanien Blue Eye - Kyri i Kalter - Albanien Blue Eye - Kyri i Kalter - Albanien

Vägen mellan Saranda och Blue Eye är mycket vacker med åkrar, blommor och berg samt får. Så resan i sig var också en njutning.

Föregående artikelSultanahmet – Istanbuls topp sevärdheter
Nästa artikelInnanför muren – Bakus gamla stadsdel

6 KOMMENTARER

  1. Vilken underbar källa!! Lite för kallt för min smak. Ser ut som paradiset. Synd att ni inte kunde hyra en trampbåt. Tack för titten. Kram Följer dig på IG=)

  2. Vi håller som bäst på att planera upp vår Albanien-resa i sommar. (Parallellt med att vi håller på att planera upp vår Kapstaden-resa i mars)
    Får se om vi lyckas få in detta i planen.

    • Vad roligt att ni ska till Albanien. Vi tyckte mest om stränderna i mellersta delen, nära Dhermi. Sarande med Ksamil hade jag helt hoppat (förutom källan) om vi inte hade flugit hem från Korfu.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here