Staden Sarande med den närliggande badorten Ksamil är den mest kända albanska semesterorten bland skandinaver. Det är hit Apollos charterresor går och från Sarande är det bara en halvtimme med båt till den grekiska ön Korfu. I området finns flera sevärdheter värt att besöka; bland annat ruinstaden Butrint och källan Syri i Kaltër, mer känt som Blue Eye.

Ksamil - Albanien

Stranden i Ksamil

Lotta, Viveca, My och jag spenderade tre heldagar Ksamil. Stränderna består av ett flertal vikar och bukter av varierande storlek. Den sträckan som utgör ortens huvudstrand består av flera buktar som bildar en större vik och utanför i havet ligger tre små öar. Lite bakom skådar vi grekiska Korfu.

Vattnet är turkost men tyvärr inte lika kristallklart som det vi lämnade i Dhermi. Dock är det flera ställen sandstränder här, inte stenstränder, och badskorna får vila. Hela sällskapet uppskattar de stora platåerna som är uppbyggda i vattnet med solsängar. Vi hittar vår favoritplatå redan första dagen och på morgonen är jag tidigt på plats för att köpa fyra stycken på första parkett. Man märker tydligt att Ksamil är en utbyggd semesterort med vattenaktiviteter och strandsäljare; på gott och ont.

Ksamil - Albanien Ksamil - Albanien Ksamil - Albanien

Det finns ett och annat större hotell i Ksamil men det är huvudsakligen små hotell och pensionat som gäller. De flesta ligger norr eller söder om stranden och vi har tio minuter att gå längs vattnet till stranden. Längs hela sträckan finns det mindre stränder och badplatåer. Flertalet restaurangerna ligger vid strandpromenaden med det finns också några i Ksamil centrum.

Ksamil - Albanien Ksamil - Albanien Ksamil - Albanien Ksamil - Albanien

Ruinerna i Butrint

Min taxi hämtar mig redan kl 08 på morgonen för att ta mig till ruinstaden Butrint. När jag kommer fram är det ingen kö och få andra besökare. Problemet är i stället att biljettluckan inte kan växla min stora sedel men taxichauffören träder in och räddar situationen.

Butrint - Ksamil - Albanien Butrint - Ksamil - Albanien

Butrint ligger på en halvö i Vavarisundet, tre kilometer söder om Ksamil. Staden har varit bebodd i över 3000 år och har varit både grekisk koloni, romersk stad och biskopsstift, men hade sin storhetstid under det bysantinska riket under 1200 och 1300-talet. Butrint och Korfu köptes senare den av Republiken Venedig, som var huvudsakligen intresserad av Korfu, och Butrint övergavs. 1797 gav Venedig bort Butrint till Napoleon som en fredsgåva men redan två år senare inlämnades området i vad som senare skulle bli Albanien.

Den långa perioden av bosättning och de olika styrande makterna gör att Butrint omfattar allt från ett antikt badhus och amfiteater, en bysantinsk basilika och en borg från den venetianska perioden. Butrint är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Butrint - Ksamil - Albanien Butrint - Ksamil - Albanien

Ksamil är en trevlig ort men det gav oss ingen riktig WOW-känsla. Staden Sarande ligger 10 minuter bort med bil men vi hade bara en kort kväll i Sarande innan båten till Korfu gick nästa morgon.

Föregående artikelSchwerin – Slottet på en ö
Nästa artikelNär AirBnB-lägenheten inte är som beskrivet

5 KOMMENTARER

  1. Härliga bilder! Jag var sugen på att ta en dagstur när vi var i Parga förra veckan, men latmasken slog faktiskt till … Värmen och strandhäng med en god bok fick ersätta den utflykten den här gången. Men Albanien är absolut ett land jag vill besöka!
    Trevlig helg

  2. Ojoj vad vi känner igen oss! Vi gillade Ksamil! Det är ju iofs ganska turistigt där, men det finns ju gott om andra ställen i Albanien där man nästan får ha stränderna för sig själv, om det är det man är ute efter. Här hyrde vi för ovanlighetens skull solstolar eftersom prisläget är så lågt, i andra länder brukar vi inte unna oss sån lyx 😉

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here