Vår första morgon i Albanien vaknar vi i staden Orikum. Vår resa från Ohrid till Berat tog nästan dubbel så lång tid som Google Maps informerade om. För natten fick vi hitta ett boende på första bästa ställe. Men vi vet att det är till Dhermi vi vill ta oss för att stanna.

När vi vaknar i Orikum så kollar vi igen Google Maps och vi får veta att det är 39 kilometer och 32 minuter mellan de två städerna. OK; sträcken verkar denna gång stämma överens med tiden som anges. Piece of cake, tänker vi ock ger oss iväg utan frukost.

Dhermi - Albanien

Över fjällpasset Llagora

Vi har inte åkt långt innan jag observerar att färdsträckan på mobilkartan efter ett tag antar seriösa serpentinsvängar. Och mycket riktigt, efter ett tag bär det uppåt. Och det svänger. Vi passerar ett stånd i vägkanten som säljer honung och Lotta tvärnitar, hoppar ut och köper en kruka.

Vi fortsätter uppåt. Och uppåt igen. Både övanför och under oss ser vi vägen som snirklar sig fram och när vi kommer över högsta punkten så ser till världens ände. Eller Albaniens ände, kanske det var. Vi stannar i alla fall flera gångar för att njuta av utsikten.

Väl framme i Dhermi och med uppkoppling till omvärlden så hittar vi att vi har kört över Llagora fjällpass, som är 1043 meter högt och högsta punkten på Albaniens kustväg vid namn SH8. Jaha, 32 minuter Google! Fel igen.

Dhermi - Albanien (1 av 17) Dhermi - Albanien (5 av 17) Dhermi - Albanien Dhermi - Albanien

Dhermi strand

Vi har blivit tipsade om Dhermi av mina vänner Irene och Kenneth. De tar sig från Oslo till Grekland med bil och ligger något före oss, efter att vi skiljdes åt i Dubrovnik. Nästan som Thailand omtalar de Dhermi som. Eftersom jag har varit i Thailand med dem två gångar och vet hur kräsna de är så är det givet att följa deras rekommendation.

Dhermi - Albanien Dhermi - Albanien (11 av 17) Dhermi - Albanien

Dhermi är en ganska liten ort med några hotell och pensionat samt sju eller åtta restauranger. Stranden består av vita stenar och det finns klippblock i vattnet som delar av stranden. Vattnet är kristallklart och det finaste och renaste vi hittar i Albanien.

Varje dag kommer en båt in med dagens fångst från havet. Ofta möts den upp av en liten båt men ena dagen är det en kille som simmar ut och återvänder, också simmande, med tre påsar hängande från munnen. Vi ser att han levererar varorna till en restaurang precis vid vattnet och sista dagen äter vi där. Kocken kommer ut till oss och frågar om allergier och budget och vi svarar och berättar att vi vill äta för €10 per person. Han tillagar tre underbara rätter och vi är alla fyra i himmeln. Det är ju så man vill ha det på restaurang!

Dhermi - Albanien Dhermi - Albanien (5 av 17) Dhermi - Albanien

Drymaderna strand

Stranden innan Dhermi, från Llagora-passet, är Drymaderna och vi ser denna på väg ner för serpentinvägarna. Dag två beslutar vi oss för att åka dit. Här är stranden oändligt lång och det finns gott om solsängar. Vattnet är också här kristallklart men stranden har inte samma charm som i Dhermi. Men det unika denna strand har är möjlighet att spana in serpentinvägarna ner från Llagora-passet. Som en papegoja säger jag Tänk att vi har varit där uppe varje gång jag reser på mig och ser vägen.

Dhermi - AlbanienDhermi - Albanien (3 av 1)Dhermi - AlbanienDhermi - Albanien

Dhermi blir min favoritstrand i Albanien. Ska jag återvända till landet så blir det för att utforska flera stränder i samma område.

Föregående artikelNew Orleans – En icke-amerikansk stad
Nästa artikelVandring mellan Cinque Terres små städer

10 KOMMENTARER

 1. Stort tack för ett utförligt och bra svar! Då tror jag vi också gör så, för precis som du säger är utbudet med boende dåligt på nätsidorna. Tack igen för ditt suveräna svar 🙂

 2. Hej! Vi vill åka till Albanien och såg ditt fina inlägg om Dhermi. Blev jättesugna på att stanna där ett par dagar. Men när vi letar boende så finns det inte så många alternativ. Bokade ni innan eller när ni kom dit? Var bodde ni?
  Tack för inspiration!
  Mvh Sara

  • Hej. Jag tycker absolut ni ska stanna till några dagar i Dhermi. Det blev som sagt en stor favorit hos oss. Några dagar räcker; det är ganska litet. vi hade inte bokat innan vi kom dit, vi kjörde den klassiska med att gå runt och fråga. Jag minns tyvärr inte vad vårt hotell het. Men om ni ser på kartan så är det bara en väg ner till Dhermi från stora vägen. Man vill bo så nära vattnet som möjligt; alltså kör hela vägen ner. Precis till höger om där vägen stannar innan vattnet (parkeringsplats?) finns ortens finaste hotell, som jag hade älskat att bo på men som de andra tyckte blev för dyrt. Jag minns inte kostanden. Det var ocskå där vi åt den fantastiska pastan som det finns bild på. Vårt hotell låg ovanför detta, och var mer som enkeltrum i låga längor som hyrdes ut, utan frukost.

   Några vänner till mig var i Dhermi några dagar innan oss. De borde på ett hotell med helt fantastisk utsikt, som vi missade då vi frågade runt. Om man står med ryggen mot vattnet och fina hotellet till vänster så går det en väg in till höger, mellan två hotell. Väldigt lätt att missa om man inte kollar noggrant. Här ligger det ett gäng restauranger och hotell och det var här de bodde.

   Jag har kollat både hos TripAdvisor och Agoda och det verkar vara väldigt få hotell i Dhermi som är med där. Det finns många fler i verkligheten

 3. Åh, vilket härligt och inspirerande reportage. Får mig att vilja resa dit vilket jag aldrig ens skulle funderat på innan. Man är ofta så trångsynt i sin reseplanering och åker dit ”alla andra ” åker. Men det här är something else. TACK ?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here