Är du i de fem små städerna som tillsamman utgör Cinque Terre i Italien så är det tre aktiviteter som är obligatoriska: 1. Åka tog fram och tillbaka med tåg mellan alla städer 2. Hela tiden utbryta Ååååh, vad fiiiint 3. Vandra mellan städerna.

Eftersom jag tidigare har presenterat alla de fem städerna så kommer detta inlägget handla om att vandra mellan dem. Från första staden Monterosso i norr till femte och siste staden Riomaggiore i söder är avståndet nio kilometer. Den mest kända sträckan är den som går mellan Riomaggiore och Manarola och som har fått namnet Via dell´Amore, Kärleksstigen, och är en kilometers promenad utan höjdskillnad. Sträckan mellan Manarola och Corniglia är också en kilometer lång och igen en enkel sträcka att genomföra. Dock är båda sträckorna stängda sen 2012.

Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia

Vad som kvarstår är att vandra från Monterosso via Vernazza till Corniglia, en sträcka på tillsammans sju kilometer som enligt experterna ska ta tre och en halv timme att gå. Med otaliga fotostopp och lunch i Vernazza så spenderade Viveca och jag drygt fem timmar på vår vandring.

Från Monterosso till Vernazza

Vi går ut dörren från vår lägenhet klockan nio på morgonen och tre minuter senare har vi påbörjat trappan som utgör den första delen av leden. Efter att ha kommit oss upp trappan så kommer vi till kontrolluckan där vi betalar vandringsavgiften och får en karta. Sen går det brant uppför trappor och backor och detta är den absolut jobbigaste delen av hela vandringen. Men det är kanske lika bra att börja först med det värsta…. Höjdskillnaden på denna etapp är 150 meter och det mesta kommer samlat direkt efter Monterosso. Och det är inte bara rakt upp utan vi går upp i serpentinsvängar hela tiden.

Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia

När vi har tagit oss upp i höjden rätar stigen sig ut något, läget blir mer sjönära och vi börjar njuta av utsikten. Långt bak oss ser vi Monterosso och under oss ser vi klippor och blått vatten. Vi kommer till en utsiktplatå med staket fulla av hänglås med de älskandes namn inristade och ser Vernazza långt bort.

Vi fortsätter och kommer vidare till en kattkoloni där katterna har fått små hus. Det står skyltar om att de inte får matas för då får de alldeles för mycket mat från alla turister. Vi har hela tiden små buktar under oss och branta klippor. Till slut är vi nästan precis vid Vernazza och de tre kilometerna börjar lida mot sitt slut. Det är dags att börja nedstigningen och denna del är en av de vackraste. Precis innan Vernazza kommer vi in bland vinrankor, blommor och fruktträd med stenhus insprängda i sluttningen och kameran används flitigt.

Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia

Paus i Vernazza

Efter att ha tagit oss ner längs smala trappor mellan husen och genom valv så kommer vi plötsligt ut på huvudgatan i Vernazza; den av städerna som redan har blivit vår favorit. Vi förkastar planerna om lunch på restaurang vid torget. I stället köper vi var sin foccacia med fetaost och oliver och sätter oss ute på piren. När vi har ätit upp går vi och köper glass och går tillbaka till piren för att äta den. Sen är det dags att ta sig tillbaka till huvudgatan och denna gång ta trapporna upp på andra sidan av där vi kom ner.

Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia

Från Vernazza till Corniglia

Och det går upp igen! Dock är inte stigningen lika brant denna gång, även om höjdskillnaden mellan Vernazza och Corniglia är 240 meter. Med andra ord 90 meter mer än förra etappen.

Om den förra etappen var mer sjönära så går vi nu periodvis längre in i landet mellan vinrankor och olivlundar. Vi kommer till de få husen som utgör La Torre, där det finns möjlighet att köpa lemonad och lite mat och njuta av utsikten från terrassen. V fattar att vi är på det stället som vi dagen innan såg från Corniglia som ser ut att ligga mitt i ingenting. Stället vi pekade på och undrade hur man tog sig till… Höjdmässigt går vi upp och ner hela den fyra kilometer långa sträckan. Men det känns både som att denna sträcka är mindre jobbig och går fortare än den första. Även om denna båda är längre och med större höjdskillnad.

Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia

Till skillnad från de fyra andra städerna som ligger vid vattnet så ligger Corniglia på en klippa 100 meter över havet. Men när vi börjar närma oss Corniglia så får vi i alla fall ta oss ner mot staden. Nära staden ser jag en odling med fantastiska vindruvsrankor och persikoträd. Jag tar mig nerför en smal stentrappa som är så nött av tidens tand att det är ett under att jag inte trillade och bröt alla ben i kroppen.

Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia Vandring i Cinque Terre. Monterosso - Vernaza - Corniglia

Framme i Corniglia

Framme i Corniglia så tar vi en runda genom staden innan vi börjar den 382 antal steg långa nerstigningen till tågstationen. Målet är Manarola och ”badhålet” där. Vi tycker att vi förtjänar att slappa lite efter dagens ansträngning.

Alla som vandrar måste betala en avgift om €6 per dag som går till underhåll av Cinque Terre nationalpark. Då igår också tåg mellan byarna samt lokalbuss samt intrede till några museer. Detta är en bra karta över vandringslederna och här finns bra beskrivning av dem.

Föregående artikelStranden Dhermi i Albanien
Nästa artikelShopping på semestern – Söndagens outfit

14 KOMMENTARER

 1. Så enormt vackert!
  Och vilken vandring!
  Trots drygt 25 år som reseledare i i stort sett hela Europa har jag inte varit här. Fast å andra sidan var aldrig Italien mitt specialområde. Har en väninna som just kommit hem därifrån. Hon har varit där många gånger och också lovordat området.
  Ha en bra dag önskar Lena från ett soligt och vackert Wales

  • Trevligt! Den första delen upp från Monterosso var riktigt jobbig, så den hade jag inte gett ut mig med barnen på. Dock tror jag de skulle orka mellan Vernazza och Corniglia. Där finns det ju också ett trevligt ställe att pausa halvvägs. Men det går upp och ner! Det finns skyltar med längd- och höjdmeter, så det går kanske att göra till en lek för barnanatt hitta högsta punkten etc?

  • tycker jag absolut ni ska göra! Dock inte helt 100% barnvagnsvänligt där, men om man orkar lyfta vangen några trappsteg då och då samt dra den upp och ner så är det perfekt. elelr om ni väntar några år.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here