Monterosso är Cinque Terres nordligaste stad och den som skiljer sig mest från de fyra andra. Monterosso är till skillnad från de fyra andra en helt platt stad och är uppdelad i två delar; gamla delen och i nya delen. Det är också den enda byn som har en strand i orders rätta bemärkelse.

Vi klev av tåget i Monterosso i somras och tyckte att vi hade kommit till idyll-himmeln. Tågstationen ligger precis ovanför stranden och den lilla strandpromenaden och vi hade havsutsikt i samma sekund som vi steg av tåget. Framför oss i tågets färdriktning låg den nya stadsdelen och bakom oss den gamla stadsdelen. Vi hade bokat vårt boende i den gamla stadsdelen och hade fått veta att det var gångavstånd dit. Fem minuter och en tunnel senare var vi framme vid torget i den gamla stadsdelen och efter att ha frågat om vägen gick vi genom ett valv och vi var framme vid vår semesterlägenhet.

In Monterosso the train platform has a wonderful view of the sea and when leaving the train we lost our breath for a second. When breathing normally again we started to walk toward our apartment which was located in the old part of Monterosso. Five minutes and one tunnel later we reached the old town square and we were there!
Monterosso
Favorithänget på kvällen blev Enoteca da Eliseo.

Monterosso Monterosso

Monterosso
Restaurangen Da eraldo blev vår favorit i Monterosso. Bara fyra bord utomhus och en underbar antipastiplatta. Vi lämnade namn och telefonnummer samt när vi önskade äta så ringde de upp oss när det blev ledigt bord.
Efter att snabbt ha packat upp och fräschat upp oss så gick vi ut för lunch. Hungern var påtaglig så vi valde en pizzeria med nästan 100 sorters pizza, också i den gamla stadsdelen, som vi hade fått rekommenderat. Vi åt snabbt, för nu önskade vi utforska Monterosso.
 
Monterosse är Cinque Terres äldsta by från 643 och den gamla stadsdelen har anor från den tiden. Topografiskt skiljer som sagt Monterosso sig genom att vara utan höjdskilnader och där de fyra andra byarna är en huvudgata med backiga gränder så är Monterosso ett mylder av gränder och gator som korsar varandra. Monterosso är också den byn som känns störst och antalet restauranger och butiker i den gamla stadsdelen är ganska stort.
 
Monterosse is the oldest Cinque Terre town, dating from the year 643. As it is all flat with several streets and lanes crossing each other, it differs quite much from the other four towns which are quite hilly and with one main street only.  

Monterosso

Monterosso
Varje kväll satt katten helt still i restaurangfönstret.
Inte hoppade den in och inte såg vi att den fick någon belöning där den satt

Monterosso Monterosso

Orsaken till att vi valde att bo i Monterosso var närheten till stranden. De flesta som besöker de fem byarna väljer att spenderar bara några dagar i Cinque Terre, medan Viveca och jag var där en knapp vecka för att också ha tid med att sola ock bada.

Den stora stranden är ganska lång och sträcker sig från den nya stadsdelen till tunneln mot den gamla stadsdelen. Den är också knökfull av solsängar så förvänta ingen stilla och lugn dag, men så är det nästan överallt i Italien och borde inte vara någon överrakning. Vattnet är inbjudande klart och turkost, och vi tyckte det var himmelrike att bada där. Ni vet, i bland är det helt fantastiskt att bada på vissa ställen, vattnet bara känns som det skönaste en har badat i.
 
Det finns också en mindre strand i den gamla stadsdelen som också var populär men som vi inte testade.
 
The reason why we chose to stay in Monterosse is because this is the only Cinque Terre town with a real beach. The beach is very popular and crowdied, but in which tourist place in Italy can you have the beach by yourself?

Monterosso Monterosso Monterosso Monterosso Monterosso

Och Monterossos nya stadsdel då? Jo tack, där var det bra att vi inte valde att valde att bo i den delen av Monterosso.. Det fanns ett fåtal restauranger precis där strandpromenaden slutade men utöver det så var nya stadsdelen endast bostäder uppförda under senare tid. Det fanns lägenheter med stora terrasser och magnifik utsikt över vattnet men inte en restaurang, inte ett café eller något annat.

Här finns inlägg om Riomaggiore och Manarola samt Corniglia.
 
In addition to the old town Monterosso also has a new town. The new town dates from the 20th century and is a strictly residential area with no restaurants etc.
Föregående artikelMot Indien och Maldiverna
Nästa artikelAtt bada mitt i staden – Palma de Mallorca

2 KOMMENTARER

 1. Hej,

  Jag hittade er sida när jag sökte information om Cinque Terre och tänkte nu fråga er om ni rekommenderar dessa byar om man har barnvagn? Jag förstår att vandringen mellan byarna kanske inte är aktuell men hur skulle det fungera med barnvagn inuti själva byarna, samt till och från tåg/båt?

  Tacksam för svar!

  • Alla byarna, förutom Monterosso och Corniglia, ligger vid vattnet och har backar upp därifrån. Men huvududgatan i varje by brukar inte ha trappor (minns att en har en kort trappa, men inte vilken). På tågstationerna var det trappor till alla, tror tyvärr inte det fanns hiss. I gränderna, där boenden brukar ligga, minns jag inte heller att det var trappor, men backigt kunde det vara. På torgen och till restaurangerna är egentligen inga höjdskillnader, de brukade ligga vid vattnet.

   Trapporna är alltså inte så många, men de kommer finnas när ni ska av/på tåg och båt. Vi åkte bara båt mellan Riomaggiore och Monorola, och det var trappor båda ställen. Men jag skulle säga att det absolut är möjligt med barnvagn i alla byarna, men ni får kanske bo i flacka Monterosso eller inte för långt från vattnet i de tre andra; som sagt mer höjdskillnad ju längre från vattnet. Corniglia är vad jag minns helt utan trappor, och här går det minibuss från tågstationen upp till byn, så ni kan klara er undan alla trappstegen från stationen.

   Jag hade åkt dit med barnvagn; om ni är beredda på att dra vagnen något och är positive inställda skulle jag säga att det går bra. Jag tror ifs inte trapporna är största utmaningen med barnvagn, utan alla andra turister. Men eftersom det nu är mitten av augusti så gissar jag att ni tänker åka efter augusti i alla fall. Min syster var där i oktober förra året och tyckte det bar perfekt där då. Hon kunde tom sola.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here