När jag är ute och reser på brukar jag alla gångar prioritera upplevelser framför shopping. Jag reser för att uppleva nya kulturer och gatubilder samt att se vackra byggnader, miljöer och naturfenomen som skiljer sig från vad jag hittar hemma. Fast jag åker också för att uppleva sol och värme; jag älskar att slappa i solen och att bada. Shopping är verkligen inte något jag prioriterar på resan, brukar jag tänka. Eller?

maxime-25-ar

I söndags fyllde Maxime 25 år. Dagen gick i solens och matens tecken. Hon startar dagen med frukost på Cadierbaren på Grand hotell med vänner. Sen fortsätter hon till sin pappa för firande med systrarna. Här bjuds det på anklever, leverpastejsnittar med pickels samt lax, löjrom och äggula på levain-toast.

maxime-25-ar

Kvällen avslutar Maxime med att vi två möts för middag på italienska Un Poco, som ägs av bland annat Axwell och Ingrosso, på Karlavägen. Vi äter stora avsmakningsmenyn och det tar några timmar. Under tiden pratar vi om högt och lågt och ett av teman vi kommer in på är kläderna vi har på oss.

maxime-25-ar

Från topp till tå i söndags

Om jag inte minns fel så börjar det hela med att Maxime frågar var toppen jag har på mig är från. Jag svarar, och går över att nämna schalen. Sen blir jag ivrig och rabblar hela listan:

Köpenhamn

Men jag shoppar ju inte på resan…

Eller hur??? Men det känns inte så. I alla fall är det långt ifrån så att jag viker hela dagar åt bara shopping och går från affär till affär. Det rör sig mer om att gå in i någon affär jag råkar passera och hittar något. Undantaget är USA där jag brukar avsätta tid för shopping. Billigt och bra, you know.

Jag kan nog inte komma undan att jag reser ofta och någon liten grej eller tre får jag nog ofta med mig hem från varje resa. Om jag gör en räkneövning av det hela; förra året var jag på 15 resor. Låt oss säga att jag köper med två till tre klädesplagg eller accessoarer per resa så blir det lätt mellan 30 och 40 utlandsinköp per år.

maxime-25-ar

OK, då. Jag ska nog sluta påstå att jag väljer att lägga tiden på annat än att shoppa när jag är på semester. Beviset har jag ju ovan. Men jag kommer aldrig lägga mer än en bråkdel av tiden på semester på shopping.

Hur gör ni andra? Storshoppar ni på resan eller prioriterar ni annat? Prioriterar ni att hitta kläder som inga annan har hemma, gärna billiga, eller upplevelser och intryck ni inte kan få hemma?

Föregående artikelVandring mellan Cinque Terres små städer
Nästa artikelJasmund nationalpark och Seebad Prora på ön Rügen

23 KOMMENTARER

 1. Om och hur mycket jag shoppar beror väl lite på resemål. Finns det t.ex. en Primark-butik så lär jag gå loss en aning… 😉 Men shopping ligger verkligen inte på topp-prio-listan. Men kan heller inte komma på en resa jag gjort där jag inte handlat något alls… Light-shopping blir det vanligtvis, speciellt om det är billigare än hemma 🙂

 2. För min del blir det inte särskilt mycket shopping. Har tillräckligt med ångest över att fundera över om vi ska klara komma hem utan att betala övervikt hahaha! Brottas ständigt med I-landsproblemet att packa för mkt.
  Handlar jag så blir det mest småsaker som minne från en särskild plats t.ex. lavendel från Provence, en mindre tavla från Marseille etc. Men inte shoppande för shoppingens skull 🙂
  Må så gott!
  http://www.nouw.com/nokids

 3. Njet, här blir det inte mycket shopping på resan. Just nu kan jag inte komma på mer än en klänning inköpt på Seychellerna. I och för sig en väldigt fin sådan. Och en tunika i Kroatien i och för sig. KL två topar när jag tänker efter, två ryggor i Kambodja. Och på Malta förstås, då blev de en klänning till mig och en till Alva. Räknas kläder till barnen? För på Island blev det i så fall en tröja och två i Sri Lanka. …äh va f-n är det här? Jag shoppar ju tydligen jämt???

 4. Jag gör nog både och. När jag var i USA i somras så ville jag till vissa butiker om inte finns i Sverige och det planerade jag in redan hemma. Är jag i London så brukar jag planera in besök i mina favoritbutiker. Men annars, nej, jag brukar nog inte shoppa speciellt mycket under mina resor. Det är väl mer ifall jag råkar gå förbi nån butik som jag fastnar för.

 5. Vilket intressant inlägg! Jag gillar att shoppa men det beror helt på vart resan går. I en storstad kan det bli en hel del butiker och gärna unika. Jag brukar kolla upp innan var dessa ligger för att inte lägga onödig tid.

  Det är ganska intressant men en v de saker som det söks mest på för resmålen är just shopping!

 6. Hahaha jag är nog likadan. Vad hemskt. Plus att jag brukar tänka att det är roligare att kunna säga att ”den här är från Marrakech” även om det är ett märke som finns överallt. Men jag ”shoppar inte heller när jag reser” 😉

 7. Haha, det där känner jag verkligen igen! Vi shoppar inte sp mycket annat, men just kläder shoppar vi på resor. Det ska man ju ändå ha och det är roligare att köpa utomlands. Just nu är jag på väg till jobbet i skor från Kroatien, topp från Polen och väska från Lettland 😉

 8. Intressant! Jag gör nog mest som du, jag prioriterar annat än shopping. Men om jag är i USA (särskilt New York) eller i något land där det är extremt billigt, då kan jag vika ett längre pass för shopping. Annars tittar jag mest spontant in i butiker som ser intressanta ut under långa promenader, där jag utforskar och upplever resmålet i övrigt. Shopping tycker jag då är en del av upplevelsen och inte ett självändamål!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here