Semesterön Rügen i Nordtyskland är mest känt för vackra havsbad men det finns också mycket att se och göra. I detta reportage tar vi med er till dramatisk natur med branta klippor samt till vad som planerades som nazisternas rekreationsställe och som hade blivit världens längsta byggnad.

Tyskland Germany Rügen

Jasmund nationalpark

På den nordöstra delen av Rügen ligger nationalparken Jasmund. Parken består av en skogstäckt högplatå på en grund av kalk och klipporna dyker dramatiskt rakt ner i det turkosa havet. Häftigt och kraftfullt och jag känner mig liten i den mäktiga naturen.

Det finns ett roligt besökscenter med mycket att röra och skapa själv och en kort vandring genom skogen så kommer man till de två utsiktspunkterna Könungsstuhl, som betyder kungens stol, samt Victoria-Sicht. Från klippan som utgår Könungsstuhl ser vi över till den som utgör Victoria-Sicht och vice versa.

Tyskland Germany Rügen Jasmund Tyskland Germany Rügen Jasmund

På väg till Victoria-Sicht så går vi en kort promenad genom skogen och min guide undrar först vad som händer när jag lämnar stigen och går rakt ut på den bladtäckta marken. Det är självklart nerfallna träd och mossa och möjligheten till en bra bild som lockar. Så guiden står snällt och väntar in mig på stigen medan jag krälar runt bland tidigare årets nerfallna löv i mina flip-flops.

Tyskland Germany Rügen Jasmund

Delar av Jasmund nationalpark fick år 2011 status som naturarv på UNESCO:s världsarvslista, det är de forntida bokskogarna som har passerat nålsögat.

Nazisternas sommarnöje – Seebad Prora

Seebad Prora är en 4,5 kilometer lång huskropp med semesterbostäder som påbörjades år 1936 av organisationen Kraft durch Freunde, som var en undergruppering av den nazistiske fackföreningsrörelsen. Tanken var att alla tyskar skulle ha möjlighet att avnjuta en billig semester vid havet. Det var viktigt att samtliga lägenheter hade havsutsikt; därför den långsmala utformningen.

Anläggningen planerades för 10 000 lägenheter för 20 000 personer och skulle bestå av sex våningar utan hiss. Storleken på boenden uteslöt barnfamiljer och avsaknaden av hiss uteslöt äldre. Var tanken att unga ariska par skulle åka på semester tillsammans och producera flera ariska barn?

Tyskland Germany Rügen Prora

Vid utbrottet av andra världskriget 1939 så stoppades bygget. Under kriget användes delar av byggnaden som sjukhus och under DDR-tiden färdigställdes delar och användes för militära ändamål. Sedan 1993 är området öppet för allmänheten och numera pågår renovering av de södra delarna till semesterbostäder. De tidigare små enheterna slås ihop till större lägenheter, det byggs balkonger och huskropparna målas vita.

Tyskland Germany Rügen Prora Tyskland Germany Rügen Prora

Men alltså; ett 4,5 kilometer långt hus? Fattar ni hur långt detta är?

Resan genomfördes i samarbete med Tyska Turistbyrån AB och Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern. Synpunkter, text och bilder är mina egna.

Föregående artikelShopping på semestern – Söndagens outfit
Nästa artikelKorfu stad – Venediginspirerat i Grekland

8 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here