Hamburgs hamnområden har genomgått ett omfattande ansiktslyft under de senare åren. Nytt uppförs och gammalt renoveras. Under fjolåret så tog sig delar av området också in på UNESCO:s världsarvslista. Vad som tidigare var en tråkig och bortglömd stadsdel är numera The place to be.

Området Speicherstadt

Området Speicherstadt uppfördes mellan åren 1885 och 1927 på öar i floden Elbe. Området är ett av värdens största med sammanhängande lagerbyggnader för hamnhandel i värden. Området omfattar 15 ovanligt stora lagerbyggnader. Öarna som Speicherstadt ligger på är väldigt långsmala med kanaler mellan. På byggnadernas ena långsida ligger kanaler helt inpå byggnaderna så att man kunde hissa varorna direkt upp från båtarna och på andra sidan finns bilväg. Ideal konstruktion!

Samtliga byggnader är uppförd i vackert tegel och jag älskade stämningen i Speicherstadt. UNESCO-listningen är mycket välförtjänt.

Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt

Miniture Wunderland

I ett av de gamla lagerlokalerna i Speicherstadt ligger modelljärnvägsutställningen Miniature Wunderland. Jag är inte kille och jag är över åtta år, detta är inget för mig, tänker du kanske nu? Tänk om, tänk rätt! Utställningen är otroligt imponerande och passar alla åldrar och kön. Städerna och landskapet som har skapats är otroligt imponerande och jag garanterar att alla hittar något de fascineras över.

Miniture Wunderland består av nio olika minityrlandskap där bland annat Skandinavien finns representerat med vinterlandskap och gruvan i Kiruna, norska Bryggen i Bergen samt danska Egeskovs slott.

Jag besökte Miniature Wudnerland med Charlotte från Ready for Take Off och båda föll som stenar för flygplatsen och USA. På flygplatsen både lyfter och landar planen och de åker till och från gaterna. Charlotte, som tidigare har jobbat som flygvärdinna, tyckte det var väldigt autentiskt. I USA-sektionen var det mest imponerande absolut Las Vegas och Miami by night med neonskyltarna.

Hamburg-miniature-wunderland Hamburg-miniature-wunderland Hamburg-miniature-wunderland Hamburg-miniature-wunderland Hamburg-miniature-wunderland Hamburg-miniature-wunderland Hamburg-miniature-wunderland

Området Hafen City

Vi inlogeras på Hotel 25 Hours i stadsdelen Hafen City, vilket är ett utmärkt val. Tidigare hamnområden har under senare år byggts om till bostadsområden där restaurangerna och caféerna ligger i var och varannan byggnad. Likheten med Hammarby sjöstad i Stockholm är stor.

Hotellet 25 Hours är trendigt med alla detaljer på plats. En trappa upp finns ett LP-rum och restaurangen var fullsatt både till frukost, lunch och kvällstid. Jag tar in en chevresallad där första dagen och den är riktigt god.

Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt

Elbphilharmonie

Konserthuset Elbphilharmonie är Hamburgs senaste tillskott på kulturfronten och stadens stora stolthet. Med rätta, kan jag säga.

Den modernistiska blåa glasdelen är byggd ovanpå en av de klassiska hamnbyggnaderna i Hafen City och utgör en spännande kontrast till tegelstenarna. Byggnaden stod klar 31 oktober i år och är Hamburgs högsta med sina 110 meter.

För att ta sig upp i byggnaden som utgör Elbphilharmonie så åker man en enormt lång rulltrappa med växlande höjd till taket. Väl uppe så går det en balkong runt hela byggnaden och utsikten mot hamnen och de närliggande smala kanalerna är imponerande.

Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt Hamburg-hafen-city-speicherstadt

Att ta sig till Speicherstadt och Hafen City

Det tar cirka 15 minuter att promenera från Hamburgs citykärna till Speicherstadt och 20 minuter till Hafen City. Om du önskar åka kommunalt så är det U-bahn U4 till stationen Überseequartier eller U3 till stationen Baumwall som gäller.

Resan genomfördes i samarbete med Hamburg Tourism & NordicTB under hashtaggarna #HolyHamburg och #ChristmasInHamburg. Synpunkter, text och bilder är mina egna.

Föregående artikelBlå moskén och hamam-skrubbning
Nästa artikelGod jul!

5 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here