Reeperbahn är både det mest kända och det mest ökända området i Hamburg. Säg Jag ska till Hamburg till en skandinav och risken är stor att du får motfrågan Jaha, ska du besöka Reeperbahn? som svar.

Reeperbahn är en gata i stadsdelen St Pauli. St Pauli är mycket mer än Reeperbahn men det går inte att förneka att stora delar av stadsdelen är ganska alternativ. Här finns sexklubbarna på Reeperbahn och gatan Große Freiheit, här hänger stora delar av Hamburgs A-lag på hörnet och här finns gatukonsten på var och varannan vägg. Men i St Pauli finns också de trendiga restaurangerna och barerna med mycket personlighet.

Hamburg-St-pauli-reeperbahn

Gatukonst i St Pauli

Som sagt; gatukonsten finns överallt i St Pauli och i synnerhet norr om Reeperbahn. Jag spenderade en tidig söndagseftermiddag med att spana in området dagtid. Konstverken kom emot mig och de bönade och bad om att bli fotograferade. Vilket jag självklart gjorde!

Hamburg-St-pauli-reeperbahn Hamburg-St-pauli-reeperbahn Hamburg-St-pauli-reeperbahn

Reeperbahn och Große Freiheit

Reeperbahn är en huvudpulsåder genom St Pauli med tung trafik. Detta hindrar dock inte att sexbutiker och strippklubbar upptar var och vartannat hus. Vilka är öppna dagtid som kvällstid.

Gatan Große Freihet, vilket betyder stora friheten, är en liten tvärgata från Reeperbahn. Här ligger det uteslutande etablissemang som erbjuder lättklädda kvinnor, men det var också här Beatles spelade varje kväll, för en blandad publik, under 1960 till 1962; innan de slog genom.

Till trots för det ruffa utseendet och klientelet på dessa två gator så känns det inte otryggt att besöka varken dagtid eller kvällstid. För ett Beatles-fan är ett besök på Große Freihet ett måste.

Hamburg-St-pauli-reeperbahn Hamburg-St-pauli-reeperbahn Hamburg-St-pauli-reeperbahn Hamburg-St-pauli-reeperbahn Hamburg-St-pauli-reeperbahn Hamburg-St-pauli-reeperbahn Hamburg-St-pauli-reeperbahn

Restaurang Peacestanbul

Lördag kväll träffas fem svenska och danska bloggare för middag på restaurang Peacestanbul. Alla fem väljer hamburgare och alla fem tar in var sin große de luxe mojito. Preacestanbul har trevlig stämning och är ett bra ställe att börja kvällen på. Bäst var menyerna, som alla var fastsatta i olika LP-konvolut.

Hitta hit: Karolinenstraße 14. Hemsida.

Hamburg-St-pauli-peacestanbul Hamburg-St-pauli-peacestanbul Hamburg-St-pauli-peacestanbul Hamburg-St-pauli-peacestanbul

Clockers bar

Clockers har en så anonym ingångsdörr och namnet på rutan är så bleknat att det nästan är omöjligt att hitta. Där inne dricker vi goda, men dyra drinkar, och har trevligt. Tips; det är den tillbakadragna röda dörren du ska gå in.

Hitta hit: Paul-Roosen-Straße 27. Hemsida.

Hamburg-St-pauli-clockers

3 Zimmer Wohnung

Som namnet säger så har denna baren tre rum med lägenhetskänsla. Själva baren påminner om ett självbygge i vardagsrummet. Överallt finns udda lampor och grejer på väggarna. I hörnet står en tvättmaskin och en spis, som jag i ärlighetens namn inte fattar om tillhör inredningen eller används. Stort plus för billig öl och drinkar. OBS: alla drinkar är av grogg-typen. Rom och cola, gin och tonic, vodka och juice. Glöm Mojito och cocktails och beställ en öl.

Hitta hit: Talstraße 22. Hemsida.

Hamburg-St-pauli-3-zimmer Hamburg-St-pauli-3-zimmer Hamburg-St-pauli-3-zimmer

The Chung Club

Vi valde att besöka The Chung Club efter bilder på de häftiga kyrkoinspirerade fönstren samt de fina glasburkarna. Det vi hade missat var att The Chung Club är en bar med tequilabaserade drinkar som specialitet. Vilket inte riktigt är min kopp te… Men längst bak i menyn hittade jag en ginbaserad drink som jag tog in.

Stort plus för den trevliga och kunniga bartendern som skapade goda drinkar med mycket kärlek. Vi satt i någon sorts hög barsoffa i ena fönstret, vilket var häftigt. Den absolut bästa av de barer vi besökte i Hamburg.

Hitta hit: Taubenstraße 13. Facebook.

Hamburg-St-pauli-chung-bar Hamburg-St-pauli-chung-bar Hamburg-St-pauli-chung-bar Hamburg-St-pauli-chung-bar

Läs mer hos Fantasy Dining om områdena Schanzenviertel och Karolinenviertel i norra St Pauli.

Resan genomfördes i samarbete med Hamburg Tourism & NordicTB.
Synpunkter, text och bilder är mina egna.
Bilderna 16, 17, 21, 22 och 23 är fotograferade av Maria Karlsson/Fantasy Dining.

Föregående artikelTopkapi-palatset i Istanbul
Nästa artikelVåra 9 bästa tips för Kiev

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here