Tyskland är viden känt för sina julmarknader. Varje stad med respekt för sig själv har minst en julmarknad. De större städerna har många; ibland finns det bara ett fåtal meter från där den ena sluter till den andra börjar. Gemensamt för alla julmarknaderna är att de är vackra, påkostade och inbjudande.

Tyskarna verkar ta sina julmarknader seriöst. Jag var i Hamburg under den gånga helgen och hade möjligheten att observera på nära håll. De tre julmarknader jag besökta var knökfulla och jag tyckte mig höra att språket huvudsakligen var tyska. Som sig hör och bör så serverades det glühwein, som är tyskarnas motsvarighet till glögg, var och varannan meter. Fast det blev kallt mot kvällen så umgicks man i stora grupper och både drack och åt korv, ost och andra lokala delikatesser från julmarknaden.

hamburg-tyskland-julmarknad

Charlotte från Ready for Takeoff, Jeanette från Jeanette Seflin, Anders (och Laura med ryggen mot kameran) från After Globe samt Maria från Fantasy Dining.

Julmarknad som julmarknad, säger du? Absolut inte. välkommen till tre julmarknader med tre olika profiler och målgrupper.

hitta din personliga favorit!

Rathusmarkt – Julmarknaden på rådhusplatsen

Rathusmarkt är den största och mest kända julmarknaden i Hamburg, strategiskt placerad utanför rådhuset. Här finns ett stort antal försäljningsställen som erbjuder mat och dricka att njuta på plats, delikatesser att ta hem, men också mycket hantverk och julpynt.

Rathusmarkt är julmarknaden för hela familjen. Här finns en gammaldags karusell, gången Spielzeuggass vars specialitet är leksaker. Tomten med sin släde åker i luften över hela marknaden hängande från en vajer några gångar per timme, till glädje för båda stora och små.

hamburg-tyskland-julmarknad hamburg-tyskland-julmarknad hamburg-tyskland-julmarknad hamburg-tyskland-julmarknad hamburg-tyskland-julmarknadhamburg-tyskland-julmarknad hamburg-tyskland-julmarknadhamburg-tyskland-julmarknad hamburg-tyskland-julmarknad

Jungfernstieg – Julmarknaden Weisse Zauber

Weisse Zauber ligger bara ett stenkast från rådhusplatsen. Namnet översätts bäst till engelskans white magic och det är just vad denna julmarknad erbjuder. De likadana vita tälten ligger som pärlor på en tråd med vackra detaljer och belysning.

Jag upplevde denna julmarknaden som den mest eleganta och med en vuxen målgrupp. Mellan de två raderna med tält finns det flera mindre sittgrupper med tak där besökarna kan sitta runt den öppna elden och dricka glühwein och äta en bratwurst eller annat som skulle falla en på läppen.

hamburg-tyskland-julmarknad hamburg-tyskland-julmarknad hamburg-tyskland-julmarknad hamburg-tyskland-julmarknad hamburg-tyskland-julmarknad

”Verktyg” gjorda av chockad

Santa Pauli – Julmarknaden vid Reeperbahn

Reeperbahn är Hamburgs ”red light district” och jag gissar ingen blir förvånad när jag säger att julmarknaden där var en aning okonventionell. Här säljs chokladpenisar ned tomtemössor, underkläder och en speciell starkare sorts glüewein.

Kvällstid finns en DJ som pumpar ut både ABBA och Mötley Crüe och då och då dyker det upp strippor på scenen. När vi besökte marknaden en fredag efter midnatt så påminde stämningen mer om en festival än en julmarknad. Bidragsgivande till detta är en gigantisk diskokula och givetvis är julgranen ceriserosa.

hamburg-tyskland-julmarknadhamburg-tyskland-julmarknadhamburg-tyskland-julmarknadhamburg-tyskland-julmarknad hamburg-tyskland-julmarknad

Detta var de tre julmarknaderna som jag hann med under min helg men utöver dessa så finns et en hel uppsjö av andra. De flesta har öppet antingen till 23 december eller till 30 december, så om du skyndar dig att boka biljett så hinner du med årets julmarknader i Hamburg. Med direktflyg är det bara en och en halv timmes flygtid till Hamburg!

Resan genomförs i samarbete med Hamburg Tourism & NordicTB under hashtaggarna #HolyHamburg och #ChristmasInHamburg. Synpunkter, text och bilder är mina egna.

Föregående artikelSponsrad video – Att åka till Kalifornien
Nästa artikel11 frågor och svar

7 KOMMENTARER

  1. Hej!

    Superfina bilder och bra information! Jag ska till Hamburg i mellandagarna nu i jul och undrar om du minns ifall man kunde gå på julmarknader då också?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here