De flesta känner till den kända målningen på Berlinmuren där Sovjetunionens ledare Leonid Bresjnev och Östtysklands ledare Erich Honecker kysser varandra. Själva kyssen ägde rum i 1979 men konstverket på Berlinmuren skapades först 1990; efter att Öst- och Västtyskland hade återförenats.

Bresjnev och Honecker i Berlin

Honecker avgick i samband med Tysklands återförening och Bresjnev hade dött många år innan Berlinmuren föll. Konstverkets formella namn är förresten My God, Help Me to Survive This Deadly Love. Underbart!

Läs mer: Berlinmuren – Världens längsta konstutställning

berlinmuren-tyskland

Trump och Putin i Vilnius

Du vi nyligen var i Vilnius i Litauen så fick vi se en riktig bra modern upplaga. Givetvis är det USA:s pressident Donald Trumph och Rysslands president Vladimir Putin som portetterades. Konstverket heter Make Everything Great Again, som en variant på Trumps valkampsslogan Make America Great Again.

vilnius-litauen-trumph

Väggen som verket sitter på tillhör en populär hamburgerrestaurang och ligger i en tidigare hårt belastad gata nära tågstationen, och beställdes av restaurangägaren. Det har försvarats av Vilnius borgmästare genom att uttrycka att i Vilnius finns yttrandefrihet och detta verket är ett exempel på detta. Över en natt hade bilden självklart delats på otaliga Facebook- och Instagramkonton.

I ursprungsversionen, som avtäcktes maj 2016, kysstes de två världsledarna, precis som på förlagan. När verket vandaliserades genom att målas över med vit målarfärg så återskapades det i en ny version, där Trump och Putin i stället delar en enorm joint, och som är det som finns kvar i dag.

Den ursprungliga kyssen

vilnius-litauen-trumph
Bildkälla: CategoryVOwn work, CC BY-SA 4.0, Link
Föregående artikelCharmiga San Telmo och färgglada La Boca – Vi pratar Buenos Aires
Nästa artikelMarocko – Glamping i Saharaöknen

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here