Att Östeuropa är på frammarsch för weekendresor vet alla sen ett tag. Många städer ligger bara en timme bort med flyg och städerna är ofta riktiga ögongodis. Som grädde på moset kommer de låga priserna. Mest kända är kanske Prag, Polen samt Baltikum, där vi i denna artikel vill slå ett slag för Vilnius i Litauen.

Maxime och jag åkte en fredag cirka klockan 16 och var hemma igen ungefär klockan 20 på söndagen. En perfekt helg utan att behöva ta ut en hel semesterdag! Och här kommer listan med våra bästa tips för vad att göra under en lyckad helg i Vilnius.

Strosa omkring i gamla stan i Vilnius

Den gamla stadsdelen är i Vilnius har ett antal kyrkor över genomsnittet och vackra fasader. Huvudgatan heter Piles och här finns det gott om både mat-, dryckes- och glasserveringar. Missa inte det judiska området med sina smala gator eller att kliva upp i klocktornet till St Johnkyrkan för utsikt över stan.

Läs mer: Jag åkte till Vilnius och träffade påven

vilnius-litauen vilnius-litauen-uzupis vilnius-litauen

Bo på ett lyxigt hotell

Som sagt, priserna är lägre och om du gillar att by lyxigt så är Vilnius ett utmärkt ställe att göra detta på. Vi bodde på femstjärniga Kempinski, som har en klassisk utformning och ligger i gamla stan. Ett väldigt snyggt och mer modernt alternativ är Hotell Pacai, som också ligger i gamla stan och definitivt får min bokning vid nästa tillfälle.

vilnius-litauen-kempinski

Gå över floden till republiken Uzupis

Uzupis är en självständig republik i Vilnius, precis som Christiania är i Köpenhamn. Här gäller egna lagar, och de är underbart utformade som t ex Alla har rätt till att bry sig om sin hund till en av dem dör och Alla har rätt till att inte begripa någonting alls.

Uzupis betyder på andra sidan floden och ligger vackert till som en tunga med floden på tre sidor. Här lever många konstnärer men också andra kulturpersonligheter. Vi var i Uzupis både dagtid och kvällstid och båda har sin charm.

vilnius-litauen-uzupis vilnius-litauen-uzupis vilnius-litauen-uzupis

Äta god mat

Som sagt, mat kan vara både billig och utsökt i Vilnius. Första kvällen togs vi med till Sweet Root, som ligger i Uzupis. Här serveras endast dagens avsmakningsmeny, som består av sju rätter och kostar €65 men vi fick nästan lika många mellan- och extrarätter.

Läs mer: Gatukonst i Vilnius och Minsk

När vi satt ner fick vi ett ark med alla ingredienserna nerskrivna i dagens meny samt en penna. För varje rätt som serverades skulle vi gissa och markera vad vi åt. Riktigt roligt och vi kompletterade varandra bra runt bordet då jag åt med ögonen och de andra med smakerna. Sweet Root är ingen stor restaurang så det gäller att boka i tid.

vilnius-litauen-sweetroot vilnius-litauen-sweetroot vilnius-litauen-sweetroot vilnius-litauen-sweetroot

Njuta av en billig SPA-behandling

SPA-behandlingar är generellt billigt i Östeuropa. Vi valde SPA:et på Kempinski hotell, för enkelhetens skuld, som var elegant och trevligt. Men det finns många andra SPA i staden. Maxime fick en massage, som enligt henne var lagom hårdnypig, medan jag missade detta beroende på att hotellet på eget bevåg flyttade min tid så den inte passade mig. Väldigt konstig grej att bara tro det är OK att flytta en behandling och berätta det i en bisats.

Gör en utflykt till slottet i Traikai

Trakai ligger en halvtimme utanför Vilnius och de har ett slott! Vi älskar slott, så detta var bara att inkludera bland aktiviteterna when in Vilnius. Slottet ligger majestätiskt på en ö och påbörjades under 1300-talet och stod klart 1409. Utöver slottet så har Trakai en gullig bebyggelse samt är unik eftersom det finns ett karimskt samhälle där.

Läs mer: En utflykt till Trakai

vilnius-litauen-trakai vilnius-litauen-trakai vilnius-litauen-trakai vilnius-litauen-trakai

Fika förstaklassigt

Är tårtbitar för både öga och gom din grej så passa på att ta en sväng till Sugamour nära det judiska området. Vi köpte med ögonen för att få fina foton men det smakade himmelskt också. För lite choklad bara…

vilnius-litauen-sugarmour vilnius-litauen-sugarmour

Resan genomfördes i samarbete med Litauens turistbyrå.
Ord, text och synpunkter är som alltid våra egna.

Föregående artikelKhanom – En thailändsk pärla utanför de stora turiststråken
Nästa artikelJag har Black Friday-shoppat resor – I plural alltså

2 KOMMENTARER

  1. Jag vill också åka dit, men har under en längre tid försökt övertyga mina resekamrater. Tror att ditt inlägg kan hjälpa mig att övertyga dem, tack för bra läsning 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here