Vi gillar slott! Det ligger ett slott i staden Trakai; en halvtimme i bil från Vilnius. Vi vill självklart dit! Det ligger på en ö, omgivet av vatten och visst måste detta vara vackraste placeringen av ett slott?

Alla pratar om att det finns två slott i Trakai, men enligt mig är det inte alls sant. Det ena är nämligen bara låga ruiner och jag passerade det utan att ens uppmärksamma det. Om man pratar slott som i riktiga slott, så är det slottet på ön som gäller!

vilnius-litauen-trakai
vilnius-litauen-trakai
litauen-vilnius-trakai
vilnius-litauen-trakai

Slottet på ön

Slottet började uppföras under 1300-talet, av storhertig Kestius. Ön det ligger på är i verkligheten tre öar där det har fyllts ut mellan öarna. Fram till slottet övergavs 1655, under kriget mellan Litauen och Ryssland, hade det fungerat som militär befästning, palats för adel och kungliga och senast som fängelse.

År 1905 beslutade ryska myndigheter att återuppbygga den ruin som slottet nu var. Arbetet pågick fram till 1961, med avbrott under andra världskriget. I dag är Trakai slott en av Litauens mest besökte sevärdheter. Vissa av rummen är utformade som museum och det brukar arrangeras konserter och andra kulturella happenings inne i slottet.

litauen-vilnius-trakai
litauen-vilnius-trakai
vilnius-litauen-trakai
litauen-vilnius-trakai
litauen-vilnius-trakai

Karaimerna i Trakai

Trakai är ett av ett fåtal ställen i världen där det finns keramiska samhällen. Och vad är så en karaim, undrar du självklart?

Karaimerna kom ursprungligen från Turkiet och stilen är fortfarande österländsk exotisk. Deras religion uppstod i Irak under 800-talet, men förflyttades senare till Jerusalem, och brukar betecknas som karaitisk judendom.

Läs mer: Gatukonst i Vilnius och Minsk

Sent 1300-tal bjöds flera hundra keramiska familjer från halvön Krim i Ukraina (eller Ryssland; det beror lite på hur man ser det hela) in till Trakai för att jobba som slottsvakter. Flera av ättlingarna till familjerna som kom till Trakai under 1300-talet finns fortfarande kvar och i dag finns det ett samhälle med ett knappt 100-tal karaimer i Trakai.

De har en religiös byggnad kallad kenesa. Många bor i äldre trähus målade i gult eller grönt med tre fönster mot gatan Karaimu Gatvę, inte två förnster som brukligt i Litauen. Vi besökte den keramiska restaurangen Kybynlar, där vi självklart bjöds på piroger som är deras paradrätt. Riktigt trevligt var det; och gav verkligen exotisk stämning. Jag drömde mig genast tillbaka till både Istanbul och Azerbajdzjan och ser likheterna.

Läs mer: Istanbul-arkivet
Läs mer: Azerbajdzjan-arkivet

Wikipedia anger, dock utan källhänvisning, att Medan 11 procent av den litauiska befolkningen har genomgått högre utbildning ligger denna siffra på 44 procent bland karaimerna. 66 procent arbetar i ledande positioner inom förvaltningen. Imponerande om det stämmer.

Karaimerna finns numera i Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Polen och Litauen; med den största koncentrationen i Trakai.

Läs mer: Våra bästa tips för Vilnius

Det finns massor av bussar från Vilnius till Trakai och det tar ca en halvtimme att åka. Vi rekommenderar absolut en halvdag i Trakai som en del av Vilniusupplevelsen, för du gillar väl också slott?


Resan genomfördes i samarbete med Litauens turistbyrå.
Ord, text och synpunkter är som alltid våra egna.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelKenai – Örnar, regn och dimma och återigen dimma – Dag 2 och 3 av #4WomenInAlaska roadtrip
Nästa artikelVåra sex bästa tips för din resa till Isfahan i Iran

2 KOMMENTARER

  1. Besökte också Trakai i sept 18! det var en högsommardag och vi hyrde båt och trampade runt slottet. en helt underbar dag. Vi lade intill vid en liten ö göra slottet och hoppade i och badade. det var vi de enda som gjorde Var ca 26 grader i vattnet. Tog bus tor fr Vilnius. Vi var faktist aldrig inne i slottet för vi ville vara ute och njuta av värmen
    Undrar över bilderna som ni lagt ut..tagna i februari? det kan det väl inte vara?

    • Nej bilderna är inte tagna nu, de är från september förra året. Vi skriver aldrig inlägg när vi är på resa; då vill vi njuta av resan. Det var inte så många trampbåtar ute på vattnet då vi var där men kan lätt tänka mig att de är många när det är varmt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here