Då jag var i Minsk i fjol så gjorde jag en gatukonstvandring. Fast när jag tänker efter så fick vi åka bil… Mycket roligt att se i alla fall, oavsett färdmedel. Många konstnärer var vitryska, medan andra var utländska.

Formspråket var i alla fall lätt att känna igen hos flera av dem.

Millo

I Minsk visste jag vad jag gick till men i Vilnius hade jag inte riktigt kollat upp gatukonstscenen. Gissa om jag blev förvånad när guiden, utanför saluhallen i Vilnius, i en bisats nämnde ett konstverk på en fasad och fick oss att vända oss om. Jag älskar ju serier och blev alldeles till mig när jag kände igen stilen. Fram med mobilen för att visa guiden att detta kände jag minsann igen . Hon blir lika till sig över att jag ens har hört talas om konstnären Francesco Camillo Giorgino, mer känt som Millo.

Flygplanen känner man ju igen på båda fasaderna också.

minsk-vitryssland-belarus-gatukonst
Minsk
Vilnius

Osgemeos

Sen var det inte så mycket mer med det, innan guiden igen tar med oss till populära BBQ-restaurangen Keule Ruke. Hon visar oss en ett annat konstverk, på Trump och Putin som delar en joint. Sen vänder jag på huvudet och vad annat lyser mot mig än gruppen Osgemeos gula ansikten. Också bekant sen Minsk. Den här gången tvingar jag mig att vara lite lugnare och nämner det lite nertonat att jag känner till också dessa konstnärer sen tidigare.

Bröderna som utgör Osgemanos är från Brasilien men deras farfar/morfar var tydligen från Litauen och den är han som sitter i handen.

Läs mer: Gatukonst i Minsk

minsk-vitryssland-belarus-gatukonst
Minsk
Vilnius

Visst är det roligt! Jag älskar gatukonstserier!

Som vanligt blir jag lite ivrig och smått manisk nu, så googlar var jag kan hitta fler verk av båda. Här finns en utmärkt karta över Millos fasader och jag är så sur över både Kiev  och Buenos Aires som jag har missat. Och här finns en bra översikt över Osgemeos verk. Vill-vill-vill åka alla ställen.

Läs mer: Enter Exit och de röda ballongerna i Toscana
Läs mer: Clet Abraham och trafikskyltarna i Florens

Resan till Vilnius genomfördes i samarbete med Litauens turistbyrå.
Ord, text och synpunkter är som alltid våra egna.

Föregående artikelPueblos blancos – En tillflykt bortom turiststråken i Costa del Sol
Nästa artikelPyrgos – Byn mitt på Santorini med äkta grekisk känsla och en labyrint av gränder

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here