Utöver alla museer och kyrkor i Florens så erbjuder staden också en gatukonstscen som är ganska så unik. Artisten Exit Enter är en av dessa.

Enter Exit är en anonym konstrar men i en intervju i italiensk press så kan man läsa att han började med gatukonst beroende på att det fanns för få etablerade utställningsmöjligheter för unga och okända konstnärer i Florens. Orsaken till att valet av konstnärskonstnamnet föll på Exit Enter är enligt honom själv att livet ständigt förändras genom alla möjligheter och situationer som dyker upp samt val man ställs framför och detta kan upplevas som ett avslut (exit) eller början (enter) på något nytt. Ofta finns det ett K bredvid konstverken men långt ifrån alltid. Om detta har med hans riktiga namn att göra eller inte vet ingen.

Konstverken nedan presenteras i den ordning som vi hittade dem på Toscanas gatufasader.

Exit Enter i Sienna

Det är Viveca som hittar första Exit Enter-konstverket i staden Sienna, som ligger cirka en timme från Florens, dit vi är på dagsutflykt. Det var också hon som fotar den; själv är jag lite måttligt intresserad. Jag har ju snöat in på gatuskyltartisten Clet Abraham i stället och springer omkring som en Duracell-kanin som i Florens för att kolla in alla gatuskyltar i fall de skulle vara modifierade av Clet.

Vi skämtar lite om  att nu har Viveca också fastnat för italiensk gatukonst men hur mycket detta skulle visa sig att stämma visste vi inte när vi befann oss bland Siennas gränder.

Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens

Exit Enter i Florens

Tillbaka i Florens efter dagsutflykten börjar vi redan dagen efter observera liknade svarta gubbar med röda hjärtan eller ballonger och signaturen K överallt. Det är som våra ögon har öppnats och vi blir helt maniska efter att hitta flera konstverk. Mitt intresse växer snabbt och vi lär oss två grejer:

 1. K gillar ljust gula byggnader att placera konstverken på
 2. K placerar sina konstverk ganska nära varandra

Varje gång vi snubblar över ett Exit Enter-konstverk så försöker vi hitta flera i närheten. Oftast behöver vi inte gå längre än till nästa gula byggnad. Hittar vi inget verk på nästa byggnad så träffar vi ofta rätt om vi går tillbaka och runt ett annat hörn. Vid flera tillfällen följer vi i K:s fotspår och hittar tre eller fyra konstverk som pärlor på tråd. Gatukonstens variant av orientering! Då och då tvärstannar en av oss på gatan och pekar samtidigt som bokstaven K kommer över läpparna. Den andra fattar direkt vad som menas och greppar instinktivt efter kameran.

Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens

Exit Enter i Pisa

Viveca och jag avslutar semestern med ett dygn i Pisa. Efter att inte ha hittat ett enda Exit Enter-konstverk då vi besökte Bologna så vet vi inte riktigt vad vi kan förvänta oss i Pisa.

Vi blir båda förvånade över hur liten stadskärnan är i Pisa och hur litet antal sevärdheter som finns utöver det lutande tornet men något som finns i staden är K:s konstverk. Överallt! Vi kan verkligen inte gå många kvarter innan vi hittar något stiliserat svart och rött på gul bakgrund. Eftersom antalet konstverk är så stort i Pisa så vågar jag mig på att gissa att K antingen bor i staden eller startade sin konstnärliga karriär här.

Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst Florens Exit/Enter Streetart Florence Gatukonst FlorensExit Enter-1Exit/Enter streetart Florence gatukonst florens

I taxin på väg till flygplatsen så ropar jag STOP rakt ut i taxin mitt i en liten rondell med en staty och den stackars förvirrade chauffören kör in till sidan och tvärstannar. Också Viveca ser ut som ett frågetecken när jag hoppar ur bilen med kameran i högsta hugg och tar bilden precis ovan.

När jag glad kommer in i bilen igen säger Vivecas blick åt mig att nu tycker även hon att det har gått för långt. När vi bara ett fåtal meter senare passerar nästa konstverk så kräver det all min självkontroll för att inte stanna taxin igen. Men jag följer den svarta stiliserade personen och den röda detaljen med blicken så huvudet nästan vreds hela vägen runt.

Föregående artikelÖn Thoddoo på Maldiverna
Nästa artikelSponsrad video – Upplev charmen med Nordöstra England

11 KOMMENTARER

  • Det är lätt att missa gatukonsten, det är ju så mycket annat mindre trevligt på många fasader. Men man lär sig kolla efter den.

 1. Ich liebe streetart! Det förgyller de alltid mina besök i städer 🙂 Startade tom RN tråd i en FB-grupp för utlandsvenskar för att få se bilder på streetart från hela världen. Vissa konstverk blev man sugen på att besöka irl 🙂
  De små, målade människorna med hjärtan ich ballonger var väldigt roliga!
  /Linnea i Bayern

 2. Åh jag älskar också gatukonst och brukar alltid fota dem (även om jag nog aldrig stoppat en taxi haha men I feel ya’)! Har dock aldrig bemödat mig att ta reda på så mycket vad som ligger bakom dem. Blir inspirerad att göra det nu. Fantastiskt inlägg!

  • Tackar! Det med att stoppa taxin var kanske lite överdrivet men det kom som en reflex. Och till slut blev vi så nyfikna på personen bakom alla konstverken vi hade fotat att vi bara var tvungna att googla.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here