År 2009 var Maxime och jag i Thailand. Vi hittade en sista minuten och första veckan spenderades i det lugna och idylliska området Khanom.  Stränderna var kritvita, vattnet var turkost, maten var fantastisk (nej, det är inte en självklarhet) och vi bodde på ett mer än trevligt hotell. Jag har många gångar tänkt att jag önskar åka tillbaka och stranden Ao Tong Yee är med på vår lista över topp fem paradisstränder jag har besökt.

Så när jag efter sommaren i år fick inbjudan till en pressresa till Khanom så var det bara att städa i kalendern och tacka ja som gällde. Det fattar ju alla.

Läs mer: Topp fem paradisstränder worldwide enligt oss

thailand-khanom

Om vackra och lågmälda Khanom

Khanom ligger på det thailändska fastlandet, precis innanför ön Koh Samui. Närmsta flygplats är Surat Thani och därifrån är det cirka en och en halv timme att köra.

Det är alltid lite läskigt att komma tillbaka till ett ställe man har tyckt mycket om, i alla fall tycker jag så. Mao var jag väldig spänt på om jag skulle tycka lika mycket om Khanom som jag gjorde för nio år sen. Och tänk om det skulle vara så förändrat att jag inte kände igen mig. Hade varit kardinalkris.

thailand-khanomthailand-khanom

Grejen är att jag hade inte alls mycket att oroa mig över, för Khanom var precis som för nio år sen. Låga byggnader, glest mellan husen och stränderna är fortfarande oexploaterade. Känslan är fortfarande genuin och lugn och turisterna är i mindretal. Vilket turistnäringen önskar ändra på; det var ju självklart därför jag bjöds in.

En gullig historia om transport

För tio år sen fanns ett fantastiskt skjutsningssystem i Khanom, som jag inte har upplevt varken annanstans i Thailand eller i andra länder. Såhär fungerade det; vi bestämde oss för kvällens restaurang, sen frågade vi hotellet om skjuts. Gratis alltså. Antingen skjutsade hotellet själv, eller så ringde de restaurangen som kom och hämtade.

thailand-khanomthailand-khanomthailand-khanom

När vi hade ätit klar så bad vi om notan och frågade om vi kunde bli skjutsade vidare till bar X. Efter att ha druckit upp på bar X så ville vi till bar Y och vi frågade igen bartendern om skjuts vidare. Visst, svarade han och ropade på sin fru som tog fram bilen. Sista baren fick skjutsa oss till hotellet. Gulligt, eller?

Självklart var jag nyfiken på om detta skulle finnas kvar. Redan första kvällen fick jag svaret, då restaurangen kom till hotellet för att hämta oss. Bravo!

thailand-khanomthailand-khanom

Hotell i allmänhet och Baan Thong Ching i synnerhet

Det finns en handfull hotell av resortkaraktär i Khanom, i övrigt är finns det mest mindre hotell och rum. För tio år sen bodde Maxime och jag på Racha Kiri, som fortfarande finns kvar och är ett av de kända hotellen, denna gång bodde vi på Baan Thong Ching Resort. Ett annat känt alternativ är Aava, som ägs av ett finskt par.

När jag var på Baan Thong Ching så hade nederländska Max och hans thailändska fru ägd stället i två månader. De hade kommit dit som gäster för några år sen och åter vänt flera gånger innan de var säkra på att det var här de ville bo. De gav den nuvarande ägaren, som själv hade byggd upp stället, ett erbjudande han inte kunde låta bli. Och på det sättet realiserade de sin dröm.

Läs mer: Gatumat i Bangkoks chinatown

thailand-khanom thailand-khanom

Baan Thong Ching Resort ligger på den drygt kilometerlånga stranden vid samma namn. Här finns inga andra turister än de som bor i de 13 bungalowerna. Miljön är grönskande och stämningen avslappnad. Max och frun är det perfekta värdparet och socialiserar och tar väl hand om sina gäster. Det måste vara omöjligt att känna sig ovälkommen här.

För Max är det viktigt att Baan Thong Ching har en lugn och harmonisk atmosfär. Han har ett stärkt miljötänk och berättar för oss att han redan har beställt bambusugrör men måste göra slut på det enorma lagret som förra ägarna lämnade. Det finns planer för att utvidga med några till bungalower samt ett SPA.

thailand-khanom thailand-khanom thailand-khanom

Alla bungalower är olika och den ena är byggd ovanpå en gammal båt. Inuti är badrummet format som fören (heter det så?) på en båt. Mitt i området står en annan överbyggd båt fylld med kuddar och jag ligger varje kväll här och läser. Det är också här jag får massage, utfört av en kvinna som kommer till resorten.

thailand-khanomthailand-khanom

Slutkläm och vem passar Khanom för

Jag har flera gångar under de senaste tio åren sagt att om jag ska skriva en bok (vilket jag inte ska, men om jag skulle) så skulle jag checka in på Bai Sao på ön Phu Quoc i Vietnam, eftersom jag älskade stämningen där.

Läs mer: Stranden Bai Sao på ön Phu Quoc i Vietnam

Nu kan jag säga att jag i stället har placerad Baan Thong Ching längst upp på den listan. En resort med charm och personlighet vid en thailändsk paradisstrand. Jag behöver inte mer. Och vill du uppleva det lugna och äkta Thailand så har du här mitt bästa tips.

thailand-khanomthailand-khanom

Och vem tycker jag att Khanom passar för då?

 • Backpackers på väg till Koh Phangnan och Kho Tao; absolut! Det finns gott om billiga rum att hyra och kostnadsnivån är generellt låg.
 • Barnfamiljer; nja. De resorter jag besökte hade inga barnpooler och det finns inte heller typiska barnaktiviteter som vattenland etc.
 • Par i alla åldrar; perfekt! Här finns romantiska vita stränder och möjligheten att hitta en orörd liten strand.
 • Kompisgäng; kanske. Beror lite på vad ni söker. Är det vackra stränder och upplevelser så absolut. Är det fest och sena nätter så finns det en miljon andra ställen i Thailand som jag i stället rekommenderar.

thailand-khanom

Det kommer snart artiklar om aktiviteter att göra i Khanom till en reseblogg nära dig. Stay tuned!

Resan gjordes i samarbete med Tourism Thailand.
Foton, text och synpunkter är helt och hållet mina egna.

Foton på mig, samt solnedgångsbilden, ägs av Tine / A World to Explore.
Modell på flera av bilderna är Inka / Archie gone Lebanon.

Föregående artikelBeirut bild-potpuri – From me to you
Nästa artikelVåra sex bästa tips för Vilnius i Litauen

7 KOMMENTARER

 1. Låter som ett underbart ställe, det sätter jag på önskelistan! Har inte varit på östra sidan på över 15 år, härligt att höra att det fortfarande finns pärlor kvar. Och alla barnfamiljer vill inte har barnaktiviteter och vattenland. 🙂

  • Du har helt rätt; alla familjer vill inte ha vattenland. Maxime var till exempel aldrig på någon semester med mig där hon fick varken vattenland eller Bamseklubb. Det var mer att se museer och ruiner i stället!

   Vad roligt att du sätter upp Khanom på önskelistan, helt rätt val.

   • Precis, vi är mer inne på natur, kultur, museer och mat i vår familj. Var i Berlin nu på höstlovet och då satt min 8-åring och markerade ut alla restauranger han ville gå på. Tyvärr hann vi inte med mer än en 10-del så det blir väl till att åka tillbaka nån gång.

  • Alltid Thailandslängtan för mig! Thailand är helt enkelt bäst i Asien; jag tycker så varje gång jag kommer dit. Vill självklart inte fasta i bara Thailand; men varje gång jag kommer dit känner jag ”varför åker jag egentligen andra ställen i Asien för avslappning, när Thailand har allt jag älskar”.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here