Precis som dagen innan ger vi oss av efter frukost; vi har mycket att hinna med. Vi ska köra två timmar till regionen Nakhon Si Thammarat och templet Phra Mahathat Woramahawihan och vi ska också besöka en skuggdockteater och marknaden i Khanom.

Nakhon Si Thammarat var tidigare Thailands center för konst och kultur samt landets största hamn för handel. Nu; egentligen ganska okänt men det ska det bli ändring på!

Läs mer: Dag 1 med båttur med rosa delfiner och helig ö samt fiskpedikyr i ån

Templet Phra Mahathat Woramahawihan

Templet Phra Mahathat Woramahawihan sägs innehålla en tand från Buddha och är därför en av de heligaste templen i Thailand. Det första templet restes ca 300 f Kr, då prins Thanakuman och drottning Hem Chala kom från Indien till nuvarande Nakhon Si Thammarat.

Templet är stort, har olika delar och är väldigt imponerande. Jag har sett ganska många buddisttempel i mitt liv, men detta imponerade verkligen. Tyvärr var den stora pagodan under renovering men någon gång måste den ju renoveras. Och nu råkade det bli precis när vi var där. Så kan det gå.

Läs mer: Khanoms paradisstränder

I ett av templen har vår guide precis berättat att som någon sorts helig ritual brukar man köpa metervis med gulorange tyg och klä väggen bakom statyerna. Han är mitt i förklaringen när han avbryter sig själv och halvropar here they come, get up. Längst fram går en munk och fördelar tyget, sen går det en lång radda människor efter och rör med händerna på det heliga tyget.

Vi fotade självklart först, sen tog vi varsin plats längst bak i raden. Phra Mahathat Woramahawihan är förresten upptagen på UNESCO:s soon-to-be-list, dvs deras tentativa lista.

En kinesisk restaurang i Nakhon Si Thammarat

Lunchdags! Vilken vi intar på den kinesiskinspirerade restaurangen KoPi, som öppnade 1942. Inte mycket har ändrats interiörmässigt, vilket var kul. Desserten blev mangostan på spett, som vi köpte av en kvinna som kom in från gatan. Säljer man till en resebloggare så får man också ställa upp på bild!

Läs mer: Våra bästa tips för två dagar i Bangkok

En dockteater där dockorna är skuggor på en duk….

Jaha, jag vet inte helt hur jag ska döpa detta på svenska. Heter alltså på engelska shadow puppet show, vilket helt klart låter bättre än alla mina översättningar.

Den prisbelönade teatern drivs av Lung Suchart, eller Uncle Suchart, som är viden känt i hela provinsen för sina siluettfigurer. Han har både samlat många antika schabloner, som visas upp i museet, samt skapar nya för förställningarna.

Vi fick en fem minuters provföreställning och ärligt talat räckte det för mig. Det var självklart roligt att se men blir nog lite enformigt om föreställningen pågår i timmar.

Lördagsmarknaden i Khanom

Sen var det tillbaka till Khanom som gällde. Igen två timmar i bil och alla däckade på vägen. På marknaden fanns det mycket att se och här fanns det också mycket att provsmaka. Mums, precis en marknad i min smak. Vi passade på att smaka på både det ena och det andra och det var helt OK att del blev något fel med min lunchbeställning så ena rätten aldrig kom.

Bildbombsvarning, men jag tycker det var så många fina jag vill visa.

Sen var denna utflyktsdag också slut.

Resan gjordes i samarbete med Tourism Thailand.
Foton, text och synpunkter är helt och hållet mina egna.

Första fotot ägs av Tine / A World to Explore.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelEtt dygn på en estancia på den argentinska pampasen
Nästa artikelLadies Abroad goes charterresa – Jag ger mig själv bästa födelsedagspresenten

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here