Under våra resor, till i dagsläget tillsammans 54 länder, så har vi besökt ett högt antal stränder. Några stränder är helt OK, andra stränder har varit en besvikelse, några är fina men längst upp i pyramiden finns de stränderna som är tvättäkta paradisstränder. Där vattnet är så inbjudande att du bara vill slänga dig i plurret hela tiden och där hela stranden är ögongodis oavsett åt vilket håll det spanas. 

Nummer 1: Anse Lazio på Seychellerna

På första plats befinner Anse Lazio på ön Praslin på Seychellerna sig. Stranden har så kristallklart och turkost vatten att bilderna behöver ingen redigering och sanden är perfekt vit. En äkta paradisstrand bland alla paradisstränder. Lagom mycket folk för att det inte ska kännas ödsligt men samtidigt inte för många eftersom stranden är ganska lång. En trevlig restaurang med god matprecis bakom stranden så man har utsikt mot vattnet. De stora klippblocken i vattnet och på stranden bidrar till att häva idyllen. Om det måste klagas på något så är det att det inte går att bo på stranden och att stämningen därför inte är så hemtrevlig.

Paradisstrand Anse Lazio Seychellerna
Paradisstrand Anse Lazio Seychellerna

Nummer 2: Seven Commando Beach på Filippinerna

Seven Commando Beach är en del av Bacuit Bay i Philippinerna. Superfinkorning vit sand och turkost vatten. En trevlig strandrestaurang med många bord där alla blickar ut mot havet. Ett hotell med fem rum att på bo om man vill bo på stranden, som fast den ligger på fastlandet endast nås med båt. Om vi här ska hitta något negativt så är det alla över dagen-turister som besöker stranden mellan kl 10 och 11 samt 16 och 17 samt att den trevliga restaurangen säljer alla sorters dricka, kex och chips men bara ganska dåliga mackor att äta.

Paradisstrand Seven Commando Filippinerna
Paradisstrand Seven Commando Filippinerna

Nummer 3: Koh Kradan i Thailand

Ön Koh Kradan tillhör Trangprovinsen i Thailand och ligger söder om Krabi. Ön är mycket liten och jag uppskattar att det tar under en timma att gå runt hela ön. Precis som de två innan på listan; kristallklart turkost vatten och kritvit sand. Jag minns fortfarande känslan när jag låg på rygg och flöt omkring. Det finns tre-fyra resorter och hotell på ön och inte svårt att hitta ett eget område på stranden. Plus för trevliga restauranger med tydlig thaikänsla.

Paradisstrand Koh Kradan Thailand
Paradisstrand Koh Kradan Thailand
Paradisstrand Koh Kradan Thailand

Nummer 4: Bai Sao i Vietnam

På tredje plats kommer stranden Bai Sao på ön Phu Quoc i Vietnam. Stranden har helt rent vatten och vit sand och är låååång. På stranden ligger det ett litet hotell med ett stort restaurang- och barområde där det också finns biljardbord och hängmattor att slappa. Väldigt trevlig avslappad stämning på hela stranden, känns som en egen liten värld på stranden. Framför hotellet finns solsängar men längre bort på stranden kan man lätt hitta en plats för sig själv. Populär strand för över dagen-turister men det känns aldrig fullt på stranden.

Paradisstrand Bai Sao Vietnam
Paradisstrand Bai Sao Vietnam
Paradisstrand Bai Sao Vietnam

Ao Tong Yee

Nummer fem på listan är stranden Ao Tong Yee i området Khanom på Thailands ostkust. När vi var där 2009 så var detta en strand nästan utan andra besökare de två dagarna vi spenderade där. Det är något särskilt att vara ensamma på en paradisstrand. Vi var på charterresa till Khanom, som fortfarande är en ganska okänt ort, och Ao Tong Yee var stranden som låg längst från resorterna. Pluss för restaurang med mycket god mat och för att de lånade ut liggunderlag gratis.

Paradisstrand Ao Thong Yee Thailand
Paradisstrand Ao Thong Yee Thailand

Att hitta den gemensamma nämnaren för dessa fem paradisstränder är långtifrån svårt; vit strand, turkost vatten och en restaurang där trevlig och avslappad stämning är en bonus. Utifrån de stränderna som nådde upp på listan kan det också se ut som att tillhöra en ö är ett måste men detta är faktiskt en tillfällighet och inget måste.

Föregående artikelBiertan – En befäst kyrka i Transsylvanien
Nästa artikelFlorens – Staden där allting startade

19 KOMMENTARER

  • Och jag som inte har varit på varkwn Hawaii, Costa Rica eller Fiji. Måste kanske ta mig dit.

   Det är viktigt att uppskatta det man har nära och i vardagen. Jag älskar också min kolonistuga i Oslo och den har ingen strand alls. Men en underbar liten trädgård med hängmatta och fina blomrabatter.

 1. Vad är det för fel med mej? Har aldrig längtat efter att ligga och steka
  på en sandstrand. Avslipade klippor där man kan dyka direkt in i djupt
  vatten och träd i närheten, när man vill ha skugga.
  Känner mej ”vulnerable” på en strand, där det inte finns träd.
  Kanske beroende på att jag är skogvaktardotter. 🙂

  • Inget fel alls!

   Jag äääälskar att ligga och steka men gillar både strand och klippor. Paradistränder gullar jag kanske mer för utseendet än just sanden i sig och klippor är också fantastiskt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here