Under min och Maximes rundresa i Transsylvanien förra hösten så valde vi att besöka två av de befästa kyrkorna som området är känt för. Vi hade vår bas i staden Brasov och eftersom båda kyrkorna ligger norr om Brasov så valde vi att besöka dem samma dag. Dagen började med ett besök i staden Viscri och den befäste kyrkan där, sen ett stopp och lunch i staden Sighisoara innan vi kom fram till Biertan.

Vi kör en halvtimme på huvudvägen efter att ha lämnat Sighisoara men så fort vi svänger av mot Biertan så är vi direkt ute på den rumänska landsbygden igen. Vägen kantas av små färgglada hus och vi möter både en och fyra hästkärror. När vi börjar närma oss staden så ser vi kyrkan som ligger majestätiskt på en höjd med åkrar och kullar i bakgrunden.

Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien

Staden Biertan

Vi kommer in i staden och parkerar precis framför kyrkan. Eftersom vi kommer dit bara en timme innan kyrkan stänger så är vi nästan ensamma på parkeringen och vi ser inga turistbussar. Med sina 2500 invånare är Biertan en liten stad och den ger mer känsla än vad Viscri gjorde med 500 sina invånare. I Biertan finns ett torg och gatorna är asfalterade!  Och vi ser inga kalkoner, gäss etc. som springer runt i gatorna kring torget och kyrkan. I stället hittar vi ett 20-tal stånd precis utanför ingången till kyrkan där lokala kvinnor säljer hantverk. Med andra ord är det tydligt att de flesta turistbussar väljer att besöka Biertan framför Viscri när det gäller befäste kyrkor.

Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien Biertan befäst kyrka Fortified Church TranssylvanienBiertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien

Kyrkan

Kyrkan uppfördes under 1400-talet och var biskopssäte från 1572 till 1867, Biertan är också den enda av alla Rumäniens befäste kyrkor som fortfarande används för mässa. Sakristian innehöll under forna tider enorma skattar bakom en gedigen dörr som hade ett ännu mer gediget lås; nämligen 19 lås i ett och samma! Låset var faktiskt så banbrytande att det vann första priset på världsutställningen i Paris år 1900.

Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien

Befästningen består av tre separata murar som omger kyrkan, upp till tolv meter höga. Kyrkan i alla ära men det mest intressanta är miljön i sin helhet med murar, bastioner och torn. Ett roligt inslag är rummet i en av bastionerna med bara en enkelsäng och en uppsättning bestick. Här blev som önskade skilja sig inlåsta i två veckor som ett sista försök att undvika skilsmässan. Enligt informationsplakaten hade metoden varit så lyckad att endast ett par hade gått vidare med skilsmässa under de 400 åren som rummet användes.

Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien Biertan befäst kyrka Fortified Church Transsylvanien

Biertan kyrka vs Viscri kyrka

De två befäste kyrkorna i Biertan och Viscri är ganska olika varandra. Miljön innanför murarna i Viscri känns mer genuin och appellerade mer till oss än vad Biertans kyrka gjorde. Å andra sidan har kyrkan i Biertan ett fantastiskt läge som en vacker krona ovanför staden och är synlig på långt håll, medan kyrkan i Viscri ligger dolt bland träd och knappt är synlig på håll. Från huvudvägen så tar det en bra stund att köra till Viscri men det berodde också på att vi stannade bilen var och varannan meter för att fotografera och njuta av landskapet som var fantastiskt. Biertan är bara en halvtimme från Sighisoara och enkel att ta sig till eftersom ett besök i Transsylvanien utan att ha stannat till i Sighisoara inte känns komplett.

Båda de befäste kyrkorna i Biertan och Viscri är upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

Föregående artikelKvällsnöjen i Berlin – Mat, konst och kultur
Nästa artikelLadies Abroads topp fem paradisstränder

8 KOMMENTARER

 1. Nu börjar det närma sig för oss, åker till Transsylvanien den 8/9.
  Vi har egentligen haft en rutt planerad sedan månader tillbaka, men nu börjar jag ändå fundera på att peta lite i den…
  Har lite frågor om ni vill hjälpa? 🙂
  Tyckte ni att ni hann med Viscri, Sighisoara och Biertan bra på samma dag eller blev det väl hektiskt?
  Besökte ni ännu fler byar samma dag, eller var det dessa? Hur lång tid behöver man i Sighisoara? Hur lång tid behöver man i respektive by?
  Skulle man vilja övernatta i Sighisoara? Typ många mysiga restauranger etc…?

  • Det blev lite stressigt med alla tre samma dag, men inte helt orimligt. Dock spenderade vi alldeles för lång tid i Viscri, vilket absolut bidrog. Sen stänger Biertan ganska tidigt, så det hade nog varit bättre att åka dit innan Sighisoara.

   Sighisoara var fint och jag hade önskat vi hade mer tid där. Vi ångrade lite att vi inte sov över, det är inga svårigheter att spendera en halv dag där. En halv dag i Viscri, en halv dag i Sighisoara och nästa förmiddag i Biertan tror jag vore ideellt. Väldigt mysigt men hittade inte så många bra restauranger där. Brasov var perfekt ställe att ha som bas.

   Planerar ni besöka Bukarest också? Vi hade tråkigt där efter kortare än 24 timmar och det finns inte mycket att se där.

   • Tack snällaf ör svar och råd.
    Vi tänkte oss en roadtrip, där vi sover på lite olika ställen, bla 2 nätter i Brasov, sedan mot Viscri och Sighisoara. Ursprungsplanen var att sova i Sighisoara och sen köra vidare mot Balea Lake. Nu blev jag lite orolig att Balea Lake dagen blir stressig. Borde vi köra vidare till Biertan och övernatta någon stans där? Känner mig väldigt osäker på om det är trevligare att övernatta i Städerna eller byarna. Ja men typ så…
    Bukarest tänkte vi skippa helt. Låter som rätt plan då.

    • Kände inte till Balea Lake men det ser underbart ut. Tycker det låter som en bra plan att sova i Sighisoara och ta Biertan på morgonen. Vi körde på 20 min och var där en timme, ungefär.

 2. Åh, Biertan! Dette stedet ble min favoritt i Romania 🙂 Jeg ankom også ganske sent på dagen nært stengetid, så det var ingen andre turister der. Etter besøket i kirken brukte jeg ca. en time på å bare vandre rundt i den fargerike landsbyen. Nydelig plass!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here