I vår reseguide beskrivs Sighisoara som so pretty is should be arrested, och vi kan inte annat än att hålla med. Följ med till Transsylvaniens vackraste stad, som också är känt som greve Draculas födelsestad.

Maxime och jag lämnar Brasov efter en tidig frukost för att ta oss till den lilla byn Sighisoara via den befästa kyrkan i Viscri. Vi är framme strax innan lunch efter att ha stannat till alldeles för många ställen på vägen.

Sighisoara Transsylvanien Sighisoara Transsylvanien Sighisoara Transsylvanien Sighisoara Transsylvanien Sighisoara Transsylvanien

I Sighisoara bor cirka 25 000 personer och det är den gamla stadsdelen vi vill åt; den som ligger på en höjd innanför den välbevarade medeltids muren med torn och bastioner. Vi parkerar bilen utanför muren och går upp för en kullerstensbacke som går genom ett av de medeltida tornen. Väl inne i det gamla citadellet möts vi av mer kullersten i kombination med låga och färgglada 1500-talshus i pepparkakshusutförande. Centrum i den gamla stadsdelen är torget med ett precis lagom antal caféer och restauranger i solen. Ni vet; inte så många att man genast får turistfällarysningar och bara vill springa därifrån men inte heller så få att det känns tråkigt och ödsligt.

Sighisoara Transsylvanien Sighisoara Transsylvanien Sighisoara Transsylvanien

Ett litet stenkast från torget ligger klockstapeln vid namn Turnul cu Ceas med påfågelinspirerade takpannor som glimrar som olja och byter färg i solen. Tornet uppfördes år 1280 och var tidigare ingången till den befästa staden. Det är 64 meter högt och har imponerande 2,5 meter tjocka väggar. Klockan är från 1648 och fungerar fortfarande, vilket vi får bevisat varje timme när vi hör den slå.

Sighisoara Transsylvanien Sighisoara Transsylvanien Sighisoara Transsylvanien Sighisoara Transsylvanien

Ett lite längre stenkast åt andra hållet ligger kyrkan Biserica din Deal samt ett gammalt läroverk uppe på en 429 meter höjd. Upp till höjden leder en överbyggd 172 trappsteg lång trappa som ska ha byggds för att eleverna skulle kunna ta sig upp till skolan i fall det var oväder och trappan skulle ha snöat igen. 1600-talskyrkan är stängd och ganska ordinarie och till vår stora besvikelse så är det ingen utsiktsplattform från höjden.

IMG_0335 IMG_0350 IMG_0326 IMG_0323 IMG_0329

Sighisoara var greve Vlad Tepes, eller greve Dracula som han är mer känt som, sin födelseort. Huset där han bodde sina första fyra år är numera en restaurang som vi valde att hoppa över. Vi fokuserar i stället all vår Dracula-energi att dagen efter besöka Draculas slott i stället.

Föregående artikelUppsummering av reseåret 2015
Nästa artikelZemun – Vid Donaus bredd i Belgrad

6 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here