När vi besöker storstäder så brukar vi alltid göra en utflykt till någon grannort eller en sevärdhet utanför staden. Då jag i våras besökte Belgrad så blev det två kortare utflykter utanför stadskärnan; till den konstgjorda stranden Ada Ciganlija samt till förorten Zemun vid floden Donaus bredd.

Jag prejar en taxi på gatan i stadsdelen Savamala för att ta mig till Belgrads förort Zemun. Efter att ha åkt en kvart förbi bland annat ett klassiskt Östeuropeiskt bostadskomplex så stannade chauffören vid en smal kullerstensbacke kantad av små färgglada hus. Han pekar, gestikulerar och förklarar något för mig på serbiska. Jag förstår på gestikuleringen att tornet låg till höger om där han stannar och att jag får gå sista biten, så jag tackar och betalar motsvarande de 35 svenska kronor som resan kostade och hoppar ur taxin.

Zemun Belgrade Serbia
Tornet Sibinjanin Janko

Zemun Belgrade SerbiaZemun Belgrade Serbia
Kyrkan Nikolajevska

Zemun Belgrade Serbia Zemun Belgrade Serbia

Jag följer instruktionen; svänger höger och ser omedelbart tornet Sibinjanin Janko. Tornet uppfördes 1896 för att fira 100-årsjubileet för ungarnas styre i Zemun och för fortsatt skydd mot turkarna och byggdes ovan på ruinerna efter det som under 1400-talet var borgen Gardos. Utsikten över Zemun och floden från höjden där tornet ligger är riktigt fin och det går också att ta sig upp i tornet, vilket jag missade eftersom det öppnar först klockan 12.

Bredvid tornet ligger barockkyrkan Nikolajevska med sin ortodoxa kyrkogård. Jag älskar ortodoxa kyrkogårdar och botaniserade en bra stund med kameran innan det var dags att ta sig ner längs de smala trapporna och kullerstensgränderna genom den gamla stadsdelen.

Zemun Belgrade Serbia Zemun Belgrade Serbia Zemun Belgrade Serbia  Zemun Belgrade Serbia
Restaurangerna längs Donau

Utöver tornet Sibinjanin Janko så är Zemun mest känt för alla fiskrestauranger längs floden Donau men tyvärr var jag för tidigt ute för lunch och många var stängda och de som var öppna hade inga gäster. Flera av dem ska enligt TripAdvisor och FourSquare vara väldigt bra. Mellan Zemun och Belgrad finns det en livlig promenad längs floden med allt från restauranger, caféer och barer till karuseller. Det tar cirka en timme att promenera och eftersom jag önskar få med mig detta så väljer jag att gå. Jag är långt ifrån ensam om att promenerade denna måndag förmiddag men tyvärr var också här flertalet av etablissemangen stängda.

Efter ett tag tröttnar jag på att promenera, jag känner att det inte var stängda restauranger jag hade tagit mig dit för. Jag hittar en busshållplats och hoppar på en knökfull buss och bara några minuter senare kliver jag av i centrala Belgrad igen.

Föregående artikelSighisoara – Transsylvaniens vackraste stad
Nästa artikelNacpan Beach – På ön Palawan

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here