Södra Serbien är känt för sina många vingårdar. Druvan Prokupac växer endast här och sen tidernas begynnelse har odlandet av vindruvor varit en vanlig sysselsättning i området. Dock höll traditionen på att gå förlorat under perioden när Serbien var en del av Jugoslavien beroende på exportförbudet som rådde. Men efter självständigheten så har odlandet av vindruvor igen skjutit fart i Serbien.

Vingården Toplicki Vinogradi

Vingården Toplicki Vinogradi ligger vid foten av berget Kapaonik. Företaget har producerat vin sen 2011 men redan fem år tidigare började de plantera de första vinstockarna. På promenaden upp till byggnaden där vinet framställs så ser vi ett hav av vinstockar och vi noterar att de fortfarande har några år kvar till de når full storlek. Utsikten är fantastisk och jag blir hängande efter gruppen beroende på all fotografering åt höger och vänster. Druvan det satsas mest på är givetvis Prokupac men det odlas också Sauvignon, Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Merlot.

Läs mer: SPA-anläggningar i södra Serbien

Det råder inget tvivel om att detta är en påkostad anläggning med investerarna på plats. Den enorma byggnaden där vinet framställs ett topp modern och i fem våningar. Under nästa år planeras det att bygga ett hotell på området, samt framgent också bungalows uppe bland vinstockarna. Jag har redan anmält mitt intresse för att provbo i bungalowerna när de står klara, här skulle jag lätt hitta lugnet på balkongen med en bok i ena handen och deras prokupac rose i den andra!

Södra Serbien vingårdar Södra Serbien vingårdar Södra Serbien vingårdar Södra Serbien vingårdar

Svenskägda vingården Bacina Vino

Aleksandar Milutinovic ärvde en bit jord i byn Bacina, där hans pappa kom ifrån, och där hans familj sen generationer har ägt vingårdar.  Tillsammans med Anders Ulveman, som han till vardags driver en målerifirma i Helsingborg med, så började han framställa vin för eget och bekantas förtäring under namnet Vingården Bacina. Det ena ledde till det andra; ytterligare fyra svenskar investerade i företaget och i dagsläget producerar de runt 30 000 flaskor vin årligt.

Läs mer: Pittoreska Zemun – Vid Donaus brädd i Belgrad

År 2016 så tilldelades deras vin Dolina 2012 bronsmedalj på World Wine Awards Decanter London. Detta vin finns som beställningsvara på Systembolaget, men också på restauranger både i Belgrad och Sverige.

Det är möjligt att göra vinresor till gården och jag kan säga att lunchen som vi fick serverat smakade ljuvligt.

Södra Serbien vingårdar Södra Serbien vingårdar Södra Serbien vingårdar

Utöver foton från de två vingårdarna så avlutar vi med några landskapsbilder från södra Serbien, fotade från bussen i fart. Vackert, eller vad?

Södra Serbien vingårdar Södra Serbien vingårdar Södra Serbien vingårdar Södra Serbien vingårdar Södra Serbien vingårdar

Föregående artikelAtt prata det lokala språket
Nästa artikel#tbt – Mango Lodge på Seychellerna

13 KOMMENTARER

  1. Ser fint ut! Ska bli spännande att testa det Serbiska vinet, vi ska ju dit i mitten av september. Vi fick ju det i pris på Travellinks event senast. Ser jättemycket fram emot den resan.

  2. Var det förbjudet att exportera vin ut ur Jugoslavien? Då lärde jag mig något nytt i så fall. Själv har jag bara druckit vin från det serbiska klostret i Gracanica utanför Pristina – det var väl sådär lagom gott vill jag minnas. Har dock kvar en flaska sprit hemma 🙂

    • Jag visste inte heller något om exportförbud innan guiden sa det. Känner jag måste ta mig till Kosovo; enda ex-jugoslaviska landet jag inte har varit i.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here