Staden har namnet Beograd på serbiska, som betyder de vackra orden vita staden. Belgrad är Serbiens huvudstad samt landets ekonomiska och kulturella centrum och 20% av landets befolkning bor i här. Belgrad blev första gång Serbiens huvudstad år 1284 men det skulle inte för alltid förbli så.

Under medeltiden skiftade staden härskare ofta, beroende på det strategiskt viktiga geografiska läget där floderna Donau och Sava möttes. Under 1400-talet var det ungarna som styrde, för att förlora staden till det ottomanska riket under 1500-talet. Under de 350 åren som staden var en under ottomanerna så kallades den Dar-ul-Jihhad; det heliga krigets stad, beroende på att Belgrad var en spindel i nätet mellan öst och militära operationer i väst. Under 1800-talet blev Belgrad åter igen huvudstad i det igen självständiga Serbien och när Jugoslavien bildades år 1918 så blev staden landets huvudstad fram till upplösningen år 1992.

Belgrad Serbien-10Belgrad Serbien

När Jugoslavien upplöstes år 1992 så bildades vad som i dagligdags tal kallades Rest-Jugoslavien av länderna Montenegro och Serbien med Belgrad som huvudstad. År 2006 upplöstes också denna unionen, på Montenegros initiativ, och Serbien blev åter igen ett eget land.

Belgrad SerbienBelgrad Serbien-11Bron Most na Adi öppnade 2012 och binder ihop gamla och nya Belgrad
på var sin sida om floden Sava

Belgrads stadsbild

2015 upplaga av staden upplevs som en vacker och attraktiv östeuropeisk stad. Centrala Belgrad, belägen söder om floden Donau och öster om floden Sava, har en mycket intressant arkitektur. Här finns moderna stadsdelar där konstnärer bor och med ett rikt utbud av caféer och restauranger men här finns också den vackra arkitekturen i gatubilden som också hittas bland annat i Prag och Budapest samt ståtliga medeltida borgar och ruiner.

Väster om Sava ligger Novi Beograd, nya Belgrad, som uppvisar tydliga kopplingar till östeuropeisk efterkrigsarkitektur. Kanske inget man söker sig till om man inte är särskilt intresserad av just detta men vid ett besök till stadsdelen Zemun så kör taxin genom Novi Beograd.

Belgrad Serbien Belgrad Serbien-9Belgrad SerbienMarknaden Bajlonijeva Pijaca, som ligger precis nedanför gatan Skadarska

Nöjesutbud i Belgrad

Belgrad brukar ofta omtalas som Nya Berlin, och med detta syftas till stadsdelen Savamala samt alla nattklubbar på pråmar som ligger på floden Sava. För att visa brädden av vad staden har att erbjuda så tog Serbiens turistorganisation oss med också ut för att testa nattlivet. Och ja; utbudet av barer och nattklubbar är enormt, det stänger sent och det är billigt!

Belgrad Serbien Belgrad Serbien

Belgrade is the capital of Serbia as well as the economic and cultural centre. The strategic location, where the rivers Danube and Seva meet, made the city the capital of the former country Yugoslavia as well. The city offers modern areas, beautiful renaissance buildings and a castle dating from the middle ages.

Föregående artikelIran i april – Tusen och en natt i verkligheten
Nästa artikelBacuit Bay och båtturerna A, B och C

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here