SPA-anläggningarna ligger rygg i rygg i de södra delarna av Serbien. Vi besökte och bodde på två av anläggningarna; Prolom SPA och Lukovska SPA.

Banja, vilket är det serbiska ordet för SPA, är väl inarbetat hos det serbiska folket. Att åka hela familjen på en veckas SPA-vistelse är inget ovanligt och båda de SPA:n vi besökte hade stora och trevliga utomhuspooler där både barn och vuxna solade och badade. Omgivningarna var vackra och rofyllda båda ställen och utgjorde en trevlig kuliss.

Prolom, som var det största SPA:t vi besökte hade storleksmässigt en anläggning att jämföra med en normalstor resort i ett Medelhavsland.

Södra Serbien-10

Behandlingar och anläggningar

Vad som skiljer serbiska SPA från västerländska, och i och för sig övriga östeuropeiska SPA som jag tidigare har besökt, är att de uppfördes som medicinska SPA. Varje SPA har sitt eget källvatten som är bra för olika sjukdomar; ofta hudsjukdomar eller urinvägsproblem, men variationen är stor. Mätt med svenska mått är både behandlingarna och boendet, med mat inkluderat, näst intill gratis.

Dagens fokus ligger som sagt på medicinska behandlingar men både Prolom SPA och Lukovska SPA håller på att bygga ut för att satsa mer på skönhetsbehandlingar och utländska gäster de kommande åren.

Läs mer: Vingårdar i södra Serbien

Södra Serbien-5 Södra Serbien-6

Utanför Proloms SPA-anläggning

Prolom SPA äger också en underbart vacker kyrka som ligger mitt emot anläggningen och som vi tog oss till över en bro. Vi fortsätter sen ner till älven där det buds på levande musik samt kaffe med små bakelser och självklart spriten rakija, alltid rakija, i något som påminner om ett Skansen i miniatyr och som bär namnet Ethno Inn.

Södra Serbien-1Södra Serbien-15

Devil´s Town

Vi sätter oss sen i minubussen och fortsätter till det fascinerande naturfenomenet som utgör Davolja Varos eller Devil´s Town. Fenomenet, som tog sig till semifinal när världens nya underverk för några år sen skulle utses, består av 202 figurer formade genom erosion. Flertalet figurer har en luva av sten och det är tyngden från stenen som gjorde att figurerna skapades när jorden runt togs av erosionen.

Läs mer: Borgen Kalemegdan i Belgrad

På väg ner stannar vi till och äter en underbar grillad lunch och kombinationen av mat och underbara natur gör detta till resans bästa upplevelse.

Södra Serbien-13 Södra Serbien-16 Södra Serbien-14Södra Serbien-17

St. Nicolas Monestary

Dagen efter stannar vi till vid kyrkan Manastir Sv Nikola, eller St. Nicolas Monestary, på väg från Prolom till Lukovska. Kyrkan uppfördes under 1100-talet och är utformad som en klassisk ortodox kyrka. Vid vårt besök så berättar prästen att kyrkan natten innan vårt besök har haft inbrott. Vad tog tjuvarna då? Jo lite småmynt i kollekten. Tur i oturen, får man väl säga.

Södra Serbien-3 Södra Serbien-15-2Södra Serbien

Landsby och ödehus

Båda Prolom SPA och Lukovska SPA ligger i små orter med samma namn och det är minst lika roligt att gå omkring och spana in lokalbefolkningen och deras hus som att göra SPA-behandlingar! På en av mina promenader med kameran så klättrade jag över ett staket in i en trädgård för att ta bild på ett ödehus. Plötsligt ser jag att två äldre kvinnor står på gatan och stirrar på mig och vid hjälp av teckenspråk och gestikulering försökte jag förklara att jag skulle fota och att jag tycker husen är fina.

Läs mer: Stadelen Savamala i Belgrad

Södra Serbien-12 Södra Serbien-9 Södra Serbien-11

Tydligen lyckades jag för när jag lite senare går förbi samma kvinnor så stoppar de mig och visar ett till ödehus som ligger lite snett bakom mig och som jag har missat!

Resan genomfördes i samband med Planinka som äger Prolom SPA och Lukovska SPA. Synpunkter, text och bilder är mina egna.

Samtliga utflykter i detta inlägg erbjuds av de två SPA:n.

Föregående artikelDagsutflykt till Mississippi och Alabama
Nästa artikelAmsterdams kanaler och fasader

3 KOMMENTARER

  1. Vacker natur och maten ser väldigt god ut! Jag var sugen på att åka till Serbien redan innan, men blir ännu mer sugen nu 😉 När det gäller SPA påminner det där medicinska lite om ett SPA vi besökte i södra Ungern, där pratades det också mycket medicin 😉

    • För mig v ar medicinska SPA något nytt, jag brukar koppla SPA mest med skönhet. Men fina att besöka var ställen absolut. Och ja, Serbien är ett väldigt trevligt land.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here