Oooooh, dessa kanaler! Jag har varit i Amsterdam vid två tillfällen tidigare men hade helt förträngt hur vackert det är där och hur underbara alla kanalerna och de smala faserna är.

Kanaler i Amsterdam

Amsterdam är omgiven av kanaler på alla håll. Det är svårt att gå mer än ett fåtal hundra meter i centrala Amsterdam utan att störa på en kanal. När man zoomar ut på kartan eller kollar ut från flygplansfönstret så ser man att det också över hela stor-Amsterdam finns det kanaler, inte bara i stadskärnan.

Amsterdam grundades under 1100-talet och fick sitt namn efter floden Amstel som flyter genom staden. Området var från början blött och kärrigt och man började tidigt gräva kanaler för att samla vattnet i jorden till dessa så att man fick torr mark som gick att bebygga. Det medeltida Amsterdams yttre gräns var kanalen Singel och genom staden anlades de två parallella kanaler som i dag har namnet Oudezijds Voorburgval och Oudezijds Achterburgval samt den bredare kanalen Klovenierburgwal.

Den nuvarande stadens utformning är resultat av 1600-talets stadsplanering. Huvuddraget i stadsplanen var tre U-formade kanaler utanför den befintliga kanalen Singel samt en yttre kanal för försvar formad som en vallgravar mad jordvallar.

Amsterdam Kanal Nederländern Amsterdam Kanal Nederländern Amsterdam Kanal Nederländern Amsterdam Kanal Nederländern Amsterdam Kanal Nederländern Amsterdam Kanal Nederländern Amsterdam Kanal Nederländern

De smala husen i Amsterdam

För att kunna bebygga marken i det kärriga området så började invånarna tidigt att resa stadens fastigheter byggda på pålar i grunden. Vad som kännetecknar Amsterdams stadsmiljö är de ovanligt smala husen. Varför då? frågar man sig självklart. Svaret är att man betalade skatt utifrån fasadens brädd mot gatan och självklart blev det då populärt med fastigheter som hade en smal gatufasad men som sträckte sig djupt inn kvartalet.

Amsterdams smalaste fasad ligger på Single 7 och är en meter bred, bara några centimeter på vardera sidan om ytterdörren.

Längs Oudezijds Voorburgval ligger dansande husen där husen lutar åt höger och vänster, vilket beror på sättningsskador för på att pålarna de står på har rört på sig. Det finns också de hus som lutar ut mot gatan men detta är en medveten konstruktion. Dessa hus uppfördes ofta för affärsmännen som hade sina förråd på viden med butik på bottenvåningen och boende på våningarna mellan. För att få upp varorna till vinden så monterades en krok under takfästet och att huset lutade framåt gjorde det enklare att hissa upp varorna utan att krossa fönster och annat i bostadsdelen.

Amsterdam Kanal Nederländern Amsterdam Kanal Nederländern Amsterdam Kanal Nederländern Amsterdam Kanal Nederländern Amsterdam Kanal Nederländern Amsterdam Kanal Nederländern Amsterdam Kanal Nederländern

Staden består av uppskattningsvis 90 öar och 1600 broar samt 165 kanaler som leder vattnar ur staden och imponerande 25% av stadens yta består av vatten. Den genomsnittliga brädden på husen i den innersta stadsdelen är mellan tio och tolv meter.

Jag gillar faktum att kärrig mark och konstiga skatteregler har skapat en helt underbar stad som jag verkligen tycker om.

Föregående artikelSPA-anläggningar i Södra Serbien
Nästa artikelWismar – En hanseatisk pärla vid Tysklands norra kust

5 KOMMENTARER

  1. Jo- det är nog den vackraste stad av alla som jag varit i (en gång) det var nog början på 90-talet. men kommer man utanför city kärnan med kanalerna. så är den nog som de flesta städer?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here