Amsterdam är en ljuvlig stad som erbjuder mycket utöver Red Light District och alla ökända coffee shops. Det som är bra är att man inte behöver leta så hårt för att hitta det pyttelilla extra, det är bara att skrapa lite under den ytan av röda ljus.

Här listar jag elva aktiviteter som förhöjde och förgyllande Kristi himmelfärdshelgen när jag besökte Amsterdam tillsammans med några väninnor.

1. Strosa längs kanalerna

Det är just kanalerna som gör Amsterdam till en unik stad enligt mitt tycke. Vattnet må vara brunt och inte så inbjudande men miljön längs kanalerna är oslagbara. Både de smalare kanalerna inne i stadskärnan och de U-formade som omger den samma.

Amsterdam Nederländerna

2. Utflykt till Keukenhof tulpanträdgård

Tulpan-himlen 45 minuter utanför Amsterdam. Jag gillar tulpaner men jag lovar att själv en inbiten tulpanhatare skulle älska stället. Ljuvliga rabatter, lekplatser och picknick-områden inne i parken och färgglada odlingar utanför. Öppet från mitten av mars till mitten av maj och ofta knökfullt, men eftersom området är så stort så fungerar det bra ändå.

Läs mer: Utflykt till Keukenhof

Amsterdam Nederländerna Amsterdam Nederländerna Amsterdam Nederländerna

3. Äta frukost på Omelegg

Det var Mija som första kvällen hittade Omelegg på kartan när hon skulle föreslå frukostställe som låg mellan våra boenden; hon tyckte mest att namnet var roligt. Att det låg som nummer fem av 2700 restauranger på TripAdvisor var en bonus och något vi upptäckte först senare.

Här finns 23 sorters omelegg, men de har också eggcetra och breggfast. Vi åt frukost här två av fyra dagar. Kom tidigt, efter 9:30 är det kö på gatan.

Amsterdam Nederländerna Amsterdam Nederländerna

4. Spana in de smala fasaderna

Alla smala fasader, lutande framåt och lutande åt sidan. Gavlprydda trevåningshus med tre fönster per våningsplan. I olika färger. Vem är den som inte tycker detta är faktastiskt, särskilt i kombination med kanalerna i punkten 1.

Amsterdam Nederländerna Amsterdam Nederländerna

5. Njuta en drink på Hiltons skybar

SkyLounge ligger på toppen av Hilton Double Tree nära centralstationen och har platser både utomhus och inomhus. Bra utsikt och framförallt trevlig stämning med en huvudvikt på gäster 30+. Vi besökte stället under sen eftermiddag Kristi himmelsfärdstorsdagen samt sent lördag kväll. Goda drinkar för cirka €15 och öppet till klockan 01 på helgerna.

Amsterdam Nederländerna Amsterdam Nederländerna

6. Besök stadsdelen Jordaan

Väster om den fjärde U-kanalen ligger stadsdelen Jordaan. Som i många andra städer så är det en tidigare arbetarstadsdel som har transformerats till en numera en hipp konstnärsstadsdel med konst, cafeér och restauranger. Vi föll för gatorna Tweede Boomdwarsstraat, kanalgatan Lindengracht samt alla serveringar vid yttre U-kanalen Princengracht. Att testa glassen på Monte Pelmo är obligatoriskt, det är bara att invänta din tur.

Amsterdam Nederländerna Amsterdam Nederländerna

7. Äta pannkakor

Nederländerna är kända för sina pannkakor och vi var självklart tvungna att ta detta till frukost en morgon. Och de var precis så smarriga som de ser ut.

Amsterdam Nederländerna

8. Spana in alla haschklubbor i godisaffären

Nu är inte vi några drogliberaler här på Ladies Abroad som önskar göra reklam för droger men vi kan inte låta bli att häpna när vi ser vanliga klubbor och haschklubbor sida om sida i godisaffären. ”Vilken smak vill du ha på klubban lilla Lisa: den med röda jordgubben eller den med gröna bladet?”

Amsterdam Nederländerna

9. Kanaler och fasader by night

Jag vet, både kanalerna och fasaderna har redan fått en egen punkt men de måste också upplevas kvällstid. Gärna också under den blå timmen. Varje kväll när de andra gick hem så tog jag en extra liten kvälls-/nattpromenad med min kompis kameran.

Amsterdam Nederländerna Amsterdam Nederländerna

10. Fika på De Laatste Kruimel

Det underbara stället De Laatste Kruimel har en pytteliten uteservering ut mot kanalen och mumsiga pajer och hembakade tårtor. Miljön är underbar och allt säljs för en rimligt peng. Förtjänar sin första plats hos TripAdvisor som bästa bageriet i Amsterdam.

Amsterdam Nederländerna Amsterdam Nederländerna Amsterdam Nederländerna Amsterdam Nederländerna

11. Hyra din egen båt

OK, i förhållande till rubriken så ljuger jag lite här. Men vi hade planerat att hyra vår egen båt men någon i sällskapet (vadå, jag?) märkte inte att bokningen inte gick hela vägen genom vid bokningstillfället… När vi väl upptäckte detta så fanns det inga fler båtar att boka.

För €89 så kan man hyra vad jag kallade en flytande konservburk (jag erkänner att jag inte har någon större båtvana) för maximum sex personer i tre timmar. Företag att hyra från är boats4rent, mokum boot etc. Jämfört med den guidade båtturen i en timme för €15 per person som vi i stället fick åka på så hade att hyra en egen båt varit rena kapet. Det såg helt underbart ut och jag kan fortfarande inte förlåta mig själv för att jag klantade mig vid bokningen.

Amsterdam Nederländerna


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelEn app och en attrapp som förenklar och förbättrar din resa
Nästa artikelLadies Abroad listad som Sveriges bästa mammablogg

12 KOMMENTARER

 1. Åh vi har mycket kvar att upptäcka i Amsterdam ser jag! Inte konstigt iofs eftersom jag bara varit där på en kort jobbvisit. Det måste bli ett nytt besök! 🙂

 2. Vilka härliga tips! Cannabis/marijuanaklubbor fanns även att köpa i en del souveniraffärer på Teneriffa, där är nämligen bruk och odling av cannabis delvis lagligt. Lite ”Amsterdam light” kanske? 🙂 Tror dock inte man kan bli hög av dedär klubborna, för souvenirbutikerna var inga coffeeshops och har därför knappast rätt att sälja den sortens rusmedel. Fast kan ju hända att det är andra sorts klubbor som säljs i Amsterdam..?

  • Hade ingen aning om att cannabis är delvis lagligt på Teneriffa. Det är i alla fall inte lika känt att det är lagligt där som att det är det i Amsterdam.

 3. Så himla lämpligt att jag är i Amsterdam just nu och tänkte ”ladies abroad har ju varit överallt, de har säkert varit i Amsterdam” och sen är det ert översta inlägg. Vilket sammanträffande! Tack för bra tips!

  • Hahaha, vad lustigt! Läste tidigare i dag att du skulle till Amsterdam och Bryssel och tänkte Lucky you eftersom jag gillade Amsterdam så mycket.

   Vad trevligt att du tycker vi har ”varit överallt”, det är en av de finaste komplimanger vi har fått.

   Ha det så trevligt!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here