Då jag skrev inlägget Elva aktiviteter som föhöjer din helg i Amsterdam så vågade jag mig på att komma med påståendet att själv en tuplanhatare skulle älska parken Keukenhof utanför Amsterdam. Detta är blogginlägget där jag kommer med ytterligare bevis på hur fina och fantastiska lökväxter faktiskt kan vara.

Vi har bara precis visat vår förhandsköpta biljett och kommit in i Keukenhof när vi möts av alla färgglada tulpaner. Fast parken är enorm med sina 32 hektar och mer än sju miljoner lökar så ska självklart alla stanna till och fota på en gång och mina väninnor och jag är inget undantag. Dock lyckas vi faktiskt lösgöra oss efter ganska kort tid och ganska raskt ta oss till det som för mig har framstått som utflyktens höjdpunkt; tulpanodlingarna.

Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna

Tulpanodlingarna

Utanför den prydligt anlagda parken så ligger tulpanodlingarna. Enorma odlingar med rabatter med tulpaner i olika färger. Det är här de lökar som ska dela på sig och säljas sätts ner. När tulpanen har kommit igång att blomma ordentligt så skärs själva blomman av för att den inte ska ta näring från att bilda nya lökar under jorden medan blasten står kvar för att bidra till att näringen går ner igen i löken. När tulpansäsongen är över så grävs alla lökar upp och säljs, med undantag av de som ska planteras igen kommande höst för att upprepa proceduren.

Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna

Den anlagda parken

Parken är vackert anlagd och består av många delar med olika teman. Det finns inomhus paviljonger och orangerier men mest intressant var utan tvekan alla utomhusrabatter. Blandade tutti-frutti-rabatter i alla regnbågens färger, rabatter med olika sorters helvita blommor, en jätterabatt med eleganta rosa tulpaner. Smala trumpettulpaner, yviga papegojtulpaner som ibland mest påminner om rosor, fringetulpaner med spetskant längst ut. Enfärgade tulpaner, tvåfärgade tulpaner och även trefärgade. You name it; Keukenhof got it!

Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna

Från Amsterdam till Keukenhof

Keukenhof, som betyder köksträdgård, anlades år 1949 och ligger vid staden Lisse utanför Amsterdam. Vi valde att köpa en paketresa, som säljs på vart och vartannat hörn i Amsterdam, och betalade €50 för en 45 minuters bussresa tur och retur med en ”rolig” guide som babblade på fyra språk, mest om Amsterdam men också lite om parken. Ganska dålig valuta för pengarna men enkelt. När vi kom fram fick vi gå själv i cirka tre timmar, vilket var helt perfekt längd på besöket. Det går också att åka tåg till flygplatsen och åka 30 minuter vidare med den färgglada Keukenhof express därifrån, för den som önskar göra det hela lite billigare.

Parkens öppettid är från cirka 20 mars till 20 maj varje år. På området finns food trucks så man kan ha picknic i gräset.

Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna Amsterdam Keukenhof Nederländerna

Vad säger ni? Är tulpaner underbart vackra eller mest för den över 60?


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelNär AirBnB-lägenheten inte är som beskrivet
Nästa artikelOhrid – En semesterstad i södra Makedonien

6 KOMMENTARER

  1. Har precis börjat fundera på om inte ett par dagar i Amsterdam skulle passa perfekt nästa påsk och just ett besök på Keukenhof står överst på önskelistan, så ditt inlägg kom perfekt. Tulpaner är alltid fint och passar alla åldrar (sönerna på 11 och 15 som kommer tvingas att följa med kommer säkert att älska det… eller kanske inte 🙂 ) Så man behöver alltså inte boka utfärd dit i förväg? En färdig paketresa blir bra för vår del, viktigast är att vi får egen tid i parken och tre timmar låter lagom.

    • Vi köpte bara dagen innan, det verkar inte bli slutsålt. Det finns en lekplats där men era barn är nog för stora för detta…. Men det är färgglatt och roligt, så de skulle nog uppskatta tulpanerna ett tag i alla fall.

  2. Guuuuuuud jag är så avundsjuk! Jag läste ditt inlägg om elva tips och var supertacksam för dem, åkte till Amsterdam med ett enda mål – plocka en tulpan – men misslyckades totalt eftersom jag var där sista helgen i maj. Så nu måste jag åka till Amsterdam igen, dock inte ledsen för det eftersom just Amsterdam var en så otroligt trevlig stad. Så nej, tulpaner är även för det under 60!

  3. Hoppas de skall passa olika åldersgrupper . Till våren skall vi åka till Amsterdam på mor dotter resa. Två mammor 50 + med våra 26!åriga döttrar

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here