Jag gillar omedelbart Wismar när jag stiger av tåget! Staden är liten, med endast 45000 invånare, och tågstationen ligger i lagom gångavstånd från den gamla stadsdelen och mitt hotell.

Av en händelse så väljer jag gatan från tågstationen mot hotellet som tar mig längs den lilla ån Frische Grube. Längs ån ligger små och färgglada hus som speglar sig i vattnet med kyrkan St Nikolai i bakgrunden. Detta får kallas att direkt hitta stadens vackraste vy av en händelse!

Wismar Tyskland Germany Wismar Tyskland Germany Wismar Tyskland Germany

UNESCO:s världsarvslista

Wismar är, tillsammans med staden Stralsund, listade på UNESCO:s världsarvslista sen år 2002. Jag tror självklart att listningen beror på de ovanligt många vackra och tidstypiska husen men det är faktiskt gatunätets dragning som är den bidragsgivande faktorn, gatunätet har varit exakt det samma sen staden växte fram.

Oavsett orsak till upphöjande till UNESCO-status så är Wismar en av de vackraste och mest homogena städer jag har besökt. Det ena gavelhuset efter det andra avlöser varandra och över alla husen tronar de tre enorma kyrkorna St Nikolai , Sta Marien och St Georgen i brunt tegel.

Wismar Tyskland Germany Wismar Tyskland Germany Wismar Tyskland Germany Wismar Tyskland Germany

Mitt i den gamla stadsdelen ligger handelstorget Am Markt och här ligger stadens äldsta byggnad Alter Schwede med sin karakteristiska tegelstensfasad med fönster ut i intet samt vattentornet Wasserkunst.

Wismar Tyskland Germany Wismar Tyskland Germany

Wismar i svensk ägo

Vid den Westfaliska freden i 1648, som avslutade det trettioåriga kriget, så tillföll staden Wismar kungariket Sverige. Sverige anlade den största befästningen på den nordtyska kusten och staden blev givetvis navet för den hanseatiska handeln mellan Sverige och Tyskland.

Dock pantsatte Gustav IV Adolf år 1803 Wismar till hertigen av Mecklenburg-Schwerin för ett lån på 1,25 miljoner riksdaler. Lånet löstes aldrig in av Sverige och 20 augusti 1903 tågade hertigen in i staden och återtog Wismar.

Wismar Tyskland Germany Wismar Tyskland Germany Wismar Tyskland Germany

1903 är faktiskt inte sååå länge sen. Hur häftigt hade det inte varit om Wismar fortfarande hade varit i svensk ägo?

Resan genomfördes i samarbete med Tyska Turistbyrån och Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern. Synpunkter, text och bilder är mina egna.

Föregående artikelAmsterdams kanaler och fasader
Nästa artikelFölj oss på Bloglovin

6 KOMMENTARER

    • Jag ääälskar dem också. Måste försöka begränsa mig, det blir lite enformigt med bara små färgglada hus. Fast jag skulle gärna vilja ha det så.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here