Berlinmuren uppfördes av dåvarande Östtyskland och stod klar augusti 1961. Syftet var att stoppa den omfattande flykten av östtyska medborgare till Västtyskland via Berlin. Över natten skiljdes vänner och familj åt och kunde inte längre umgås eller ens hälsa på varandra.

Min syster Christianes sambo Florian bodde i Halle i Östtyskland och var nio år då Berlinmuren föll i 1989. Han berättar att dagen efter så gick inga barn till skolan och inga vuxna till jobbat. Alla åkte till Berlin för att besöka det tidigare förbjudna Västberlin! Alla tåg till Berlin var fullsatta till maximum och panik uppstod när Florians lillasyster kom bort när de gick på tåget. Lyckligtvis återförenades familjen och de tre fortsatte mot Berlin. På Berlins gator firade alla stadens förening och överallt fanns västberlinare som stod och delade ut Snickers, Coca-cola och annat amerikanskt godis som hade varit förbjudet i kommunismens Östtyskland. En stor dag att fira!

Men hur blev det som det blev?

berlinermuren-tyskland

Berlinmuren uppföres

När Tyskland efter andra världskriget delades upp i Östtyskland och Västtyskland så blev Västberlin liggande som en enklav i Östtyskland. Västberlin i övrigt var skilt från Östtyskland av stängsel men gränsen mellan Östberlin och Västberlin var öppen. Detta resulterade i att mellan åren 1949 och fram tills muren stod klar 1961 så flydde 2,7 miljoner östtyskar till Västtyskland över den öppna gränsen i Berlin.

Fram till muren restes så var det tudelade Berlin en öppen och gemensam stad där det var vanligt att bo i Östberlin, där boendet var billigare, och pendla till arbetet i Västberlin, där lönerna var högre.

berlinermuren-tyskland berlinermuren-tyskland berlinermuren-tyskland

Massflykten till Västtyskland självklart inte sågs på med blida ögon av Östberlin. Natten mellan 12 och 13 augusti 1961 så restes Berlinmuren av 15 000 östtyska soldater, poliser och inhyrda arbetare, tillsammans cirka 45 kilometer. Gränsen mellan Östberlin och Västberlin följde de befintliga stadsdelsgränserna. Detta resulterade i att hela byggnader hamnade mitt på gränsen och utrymdes således och fönstren murades igen.

För att få bättre översikt på Östtyska sidan så byggdes det en till mur innanför den andra. Zonen mellan de två murarna fick snabbt namnet Dödens zon. På den Östtyska sidan av muren så patrullerades det ständigt och det var dödsstraff för att försöka ta sig över muren. Under den perioden muren fanns så finns det 136 dokumenterade dödsskjutningar av östtyska medborgare som försökte fly över muren. På den västtyska sidan så blev muren snabbt till en enorm vägg för graffiti-konst.

berlinermuren-tyskland berlinermuren-tyskland berlinermuren-tyskland berlinermuren-tyskland

Berlinmuren faller

Sommaren 1989 så öppnades gränsen mellan Österrike och Ungern för östtyskar och många flydde denna väg. Många och stora demonstrationer för demokrati utbröt många ställen i Östberlin och Östtyskland fick svårt att hantera situationen. Efter mycket tryck beslutade det östtyska kommunistpartiet att besök till Västberlin skulle tillåtas efter ansökan, och att det skulle gälla från dagen därpå.

berlinermuren-tyskland berlinermuren-tyskland berlinermuren-tyskland

Eftersom övriga medlemmar av kommunistpartiet var upptagna så lät de en icke påläst partifunktionär ansvara för presskonferensen. Funktionären svarade på frågor att de nya reglerna började gälla genast och missade att ta med att ansökan krävdes. Presskonferensen direktsändes på TV och det tog inte många minuter innan ett stort antal östtyskar samlades vid gränsövergångarna och ville ta sig över till Västberlin. Kombinationen av att vakterna saknade direktiv och svårigheten att styra det stora antalet människor gjorde att de släpptes igenom muren. Elva månader senare var de båda länderna Östtyskland och Västtyskland historia och Tyskland var igen ett förenat land.

berlinermuren-tyskland berlinermuren-tyskland berlinermuren-tyskland berlinermuren-tyskland

Hur gjorde man med den redan byggda tunnelbanan när Berlin delades år 1961? Svaret är enkelt men samtidigt så idiotiskt. Tunnelbanan tillföll Västberlin och tågen började vända vid sista station som låg väster om muren. För de linjer som hade sin sträcka först i Västberlin, sen i Östberlin för att så åka in i Västberlin så passerade helt enkelt tågen utan att stanna vid stationerna i Östberlin.

Föregående artikelMitt resetriathlon; tre resor under två veckor – Jag som skulle ta det lugnare under 2017
Nästa artikelUnderbara Thailand – Kan aldrig bli fel!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here