Belgrads stolthet, borgen vid namn Kalemegdan, är vackert belägen på en höjd precis där floden Sava mynnar ut i Donau. Belägen precis utanför de myllrande centrumsgatorna och med en vacker park framför den medeltida borgen och två små kyrkor bakom så blev detta min favoritplats när jag besökte Belgrad i våras. 

Vad som i dag utgör borgen och parken Kalemegdan har fått sin utformning från mellan 500-talet och ca 1000 år framåt i tid. Under samma period har borgen varit styrd av turkarna, ungrarna, bulgarerna, romerna, bysantinerna, serberna, ottomanerna….. You name it!

Veliki Kalemegdanski Park
Från Balgrads stora shoppinggata Knez Mihailova så kommer man direkt in i Veliki Kalemegdanski Park med gräsmattor, statyer och geometriska promenadvägar. Mellan den yttre muren och borgens mur så finns ett militärt museum, med ett antal gamla tanks placerade utomhus. Som magneter för pojkar och män i alla åldrar!

Kalemegdan – Borgen i Belgrad Kalemegdan – Borgen i Belgrad Kalemegdan – Borgen i Belgrad Kalemegdan – Borgen i Belgrad Kalemegdan – Borgen i Belgrad

Gornji Grad
Området innanför borgens murar har förvandlats till en stor park och det första som mötte mig när jag kom ut var vagnar och stånd som sålde mat, godis och dricka. Efter att ha köpt en dricka så och vandrat omkring och supit in atmosfären och ett bröllopspar som fotograferades så gick jag, som alla andra och satte mig på kanten ut mot floden för att njuta av utsikten. Inte alls dumt och verkligen populärt både bland Belgradbor och turister.
Inom Gornji Grad så finns också en väldigt trevlig restaurang och bar med solig uteservering. Jag stannade till för en öl och lite oliver och skönt häng i solen.

Kalemegdan – Borgen i BelgradKalemegdan – Borgen i BelgradKalemegdan – Borgen i BelgradKalemegdan – Borgen i BelgradKalemegdan – Borgen i BelgradKalmegdans mur med kyrkan Ruzicas tak

Donji Grad
Donji Grad är namnet på det sluttande området som ligger mellan borgens mur och Donau. Precis utanför muren ligger de två små ortodoxa kyrkorna Ruzica och Sveta Petka.

Ruzica betyder lilla ros kyrkan och uppfördes under 1500-talet och använder under 1700-talet som lager för krut till kanonerna och gjordes under 1800-talet om till militärkyrka. Ruzica skadades svårt under första världskriget men återuppbyggdes 1925.

Sveta Petka betyder St Petka och kyrkan uppfördes 1937 ovanpå vad som ansågs vara en källa med helande kraft.

Kalemegdan – Borgen i Belgrad
Ruzica

Kalemegdan – Borgen i BelgradKalmegdanKalemegdan – Borgen i Belgrad
Sveta Petka

Kalemegdan – Borgen i Belgrad
Detalj från Sveta Petka med Ruzicas tak i bakgrunden

Kalemegdan – Borgen i BelgradKalemegdan – Borgen i Belgrad

Som sagt; Kalmegdan blev min favoritplats i Belgrad. Jag blev helt enkelt tvungen att återvända också på kvällen för att spana in hur det såg ut då. Upplyst, stämningsfullt och mysigt är svaret på den frågan, sa jag till mig själv och klappade mig själv på axeln.
Kalemegdan – Borgen i Belgrad Kalemegdan – Borgen i BelgradKalemegdan – Borgen i Belgrad Kalemegdan – Borgen i Belgrad
Föregående artikelAfternoon Tea på Tesalongen hos Svenskt Tenn
Nästa artikelCinque Terre – Vernazza

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here