Balkan verkar vara sommaren 2017 års stora fluga. Jag tycker mig notera att hälften av alla mina vänner pratar om att de planerar åka dit och jag läser dito både på Facebook och i reseforum.

Att Balkan är en het potatis är något jag både förstår och förespråkar. Jag har besökt flertalet länder under många resor genom de senaste 15 åren. Nedan har jag listat våra bästa tips för varje land på Balkanhalvön. Våra måsten för Balkan är delvis hämtade från min rundresa i fjol sommar.

Läs mer: Sex länder under 18 dagar – Min rundresa på Balkan

Kroatien

Kroatien är en semesterfavorit för många skandinaver. Jag har varit i Kroatien tre gångar, där jag har rest längs kusten från Pula-halvön i norr till Dubrovnik i söder. Jag har också bilat från Split till Zagreb.

Mina favoriter: Klassiska Dubrovnik samt naturunderverket Plivice-sjöarna. Dubrovnik är en favorit för arkitekturen och gatumiljön i den gamla stadskärnan, Plivitce för den otroligt vackra och magiska naturen.
Mitt bästa tips för Kroatien: Undvik perioden mellan juni och augusti. Kusten är som en enda stor burk packade sillar……
Om jag hade haft mer tid: Rundresa i den nordöstra delen av landet, med utgångspunkt i Zagreb. Det ska finnas både slott och vingårdar där.
Läs mer: Dubrovnik

Dubrovnik - Kroatienkroatien-plitvice

Serbien

Serbien är fortfarande ett okänt land för många men är absolut på väg upp på inne-listorna. Jag har besökt Serbien två gångar; en gång Belgrad och en gång södra Serbien med fokus på SPA och vingårdar.

Mina favoriter: Det blir Belgrad. En stad som erbjuder både vacker arkitektur och imponerande borgar. Att säga att staden har ett pulserande nattliv är en understatement. Sen hade södra Serbien underbart vackert böljande landskap som jag verkligen uppskattade, tiden i bilen var ren njutning.
Mitt bästa tips för Serbien: Missa inte borgen Kalemegdan, belägen mitt i staden, samt hipster-stadsdelen Savamala vid vattnet.
Om jag hade haft mer tid: Norra delarna av landet, där landskapet ska vara flackare än i söder men också vackert.
Läs mer: Belgrad

Belgrad Serbienserbien-belgrad-kalemegdan

Bosnien

Jag har bara varit en gång i Bosnien men det var 24 timmar jag verkligen uppskattade.

Min favorit: Eftersom jag har bara har besökt Mostar så blir det naturligtvis svaret, men jag tror nog staden skulle bli min favorit även om jag hade sett mer av landet.
Mitt bästa tips för Bosnien: Missa inte klosteret Blagaj 30 minuter utanför Mostar. Otroligt vackert läge vid älven och berget.
Om jag hade haft mer tid: Rundresa med utgångpunkt från Sarajevo. Det fåtal människor jag känner som har varit där älskade staden.
Läs mer: Mostar

Mostar - Blagaj - Bosnien Mostar - Bosnien

Montenegro

Jag spenderade fem underbara dagar i Montenegro, samtliga längs den korta kusten.

Min favorit: The best of Montenegro är utan tvekan Kotorbukten och alla små byar kring denna. Jag skulle gå så långt som att säga att Kotorbukten är Balkanhalvöns största behållning. Jag tröttnade aldrig på kombinationen av berg som stupade ner i vattnet och pittoreska gatumiljöer.
Mitt bästa tips för Montenegro: Undvik städerna Budva och Ulcinj. Budva är en smutsig och tråkig storstad med halvdåliga stränder och Ulcinj är en mindre stad, också med tråkiga stränder och en besvikelse av en gammal stadsdel.
Om jag hade haft mer tid: Då skulle jag definitivt ta mig upp till landets nordöstra delar, där bland annat klostret Ostrog ligger insprängd i bergsväggen.
Läs mer: Kortorfjorden

Kotor - Montenegro - UNESCO Kotor - Montenegro - UNESCO

Makedonien

Makedonien har ingen kust alls, men vad gör det när de har halva Ohridsjön i landet? Sjön är nämligen hela 30 kilometer lång…

Min favorit: Måste bli Ohrid eftersom det är enda jag har besökt i Makedonien. Staden blev vår Balkan roadtrips största överraskning och en stad vi alla fyra föll rejält för.
Mitt bästa tips för Makedonien: Missa inte att bada i den otroligt inbjudande Ohridsjön, äta ofattbart billig mat som också var god. Inte heller den vackra kyrkan Sveti Jovan Kaneo, som ligger precis ovanför stranden.
Om jag hade haft mer tid: Området kring huvudstaden Skopje förtjäner att utforskas, i kombination med Kosovo.
Läs mer: Ohrid

Ohrid - Makedonien Ohrid - Makedonien

Albanien

Albanien, landet som verkligen är nära att få ett stort genombrott som semestermål bland skandinaver. Ett billigt land och vackra stränder. Samt att det går charterresor till de södra delarna, vilket gör det hela mer tillgängligt.

Mina favoriter: Strandorten Dhermi mitt i landet; för att det ger mig thailandskänsla, samt den UNESCO-listade staden Berat med sina många fönster och historiska känsla.
Mitt bästa tips för Albanien: Undvik staden Sarande. Det är konstigt nog hit charterresorna går, vilket jag tycker är väldigt konstigt då Sarande är en ful och ocharmig stad. Ksmail, 20 minuter söder om Sarande, är finare men ingen hit.
Om jag hade haft mer tid: Då hade jag utforskat området kring Dhermi mer, samt området kring sjön Shkoder i norra Albanien.
Läs mer: Dhermi och Berat

Berat - Albanien - UNESCO

Grekland

Det grekiska fastlandet räknas formellt som en del av Balkan. Jag tar därför med landet här, även om jag misstänker att för den vanliga skandinav så menas ex-Jugoslavien samt Albanien när man säger Balkan.

Mina favoriter: Eftersom den grekiska övärlden inte tillhör Balkan så blir det formella svaret inga. Korfu ligger ett stenkast från både Greklands fastland samt Albanien så jag tillåter mig i alla fall att svara Korfu stad.
Mitt bästa tips för Grekland: Missa inte Korfus gamla stadsdel som jag menar kan bli det nästa Palma de Mallorca.
Om jag hade haft mer tid: Meteora! Ett klosterkomplex mitt i Grekland där flertalet kloster ligger uppe på branta klippformationer. För ett halvår sen hade jag inte hört talas om Meteora; nu tycker jag att jag läser om det lite överallt.
Läs mer: Korfu stad

Korfu stad - Grekland Korfu stad - Grekland

Bulgarien

Bulgarien brukar inte heller räknas till Balkan av den vanliga skandinaven men eftersom vi gillade landet så tar jag det också med.

Min favorit: Nessebar, utan tvekan. Liten mysig stad med en gammal stadsdel och trevlig stämning. Stranden var sådär men den grillade fisken vi åt både till lunch och middag var underbar.
Mina bästa tips för Bulgarien: Tipsen blir faktiskt tre till talet här! Undvik Sunny Beach. Behöver jag förklara? Bara tio minuter från Nessebar men en helt annan värld. Kolla charterbolagens resor till Bulgarien, vi reste riktigt billigt i slutet av augusti. Beställ bara in grillad fisk och andra lokala rätter, beställ aldrig pasta eller pizza och tro att det ska vara som i Italien eller hemma. Italienskt och mexikanskt i Bulgarien är inte roligt.
Om jag hade haft mer tid: Rundresa på bulgariska landsbygden, som jag hoppas ska bli som Transsylvanien i Rumänien var.
Läs mer: Nessebar

bulgarien-nessebar bulgarien-nessebar

Slovenien och Kosovo

Slovenien ingår inte formellt i Balkanhalvön men som jag skriver ovan så tror jag att många skandinaver räknar in Slovenien i Balkan. Jag har bara besökt badorten Portoroz, som jag inte vill rekommendera. Dock verkar andra delar av Slovenien underbara och jag åker gärna dit.

Läs mer hos Come Fly with Me: Slovenien – Landet som har allt

Kosovo har jag helt enkelt inte hunnit med att besöka än men det står också högt upp på min lista. Som redan sagt; gärna i kombination med Skopje i Makedonien och norra Albanien.

Läs mer hos Renates reiser: Velkommen til Kosovo


Bilden är från Prizren i Kosovo och är lånad från Wikipedia

Håller du med? Är Balkanhalvön stället du också drömmer om som tema för årets sommarsemester? Vare sig du suktar mot Balkan eller inte så hoppas vi att du uppskattar vår Balkan-guide.

Föregående artikelLinbana till Monte – Utsikt över Funchal
Nästa artikelEdinburgh Castle – Slottet på höyden

4 KOMMENTARER

  1. Åker på Fredag till det mesta du kallar Balkan. På vår lista står Albanien, Serbien, Montenegro och kanske Kosovo. Vi kör bil, så det kan bli omkastningar. Ni kan följa oss på bilresaieuropa.se och på Insta där under @bilresaieuropa Kroatien och Slovenien har vui besökt, och ska ni besöka den senare, så är sjön Bled halt underbar, och ta er till huvudstaden Ljubljana, den staden öär värd besök alla dagar i veckan. I Kroatien har jag lite ortodxa favoriter, Trogir, Split, Pula och Zadar. Hela Balkan är en upplevelse, numera. Vi har en hel del kvar att titta närmare på. Denna resa blir en månad, jag hoppas ju att vi snart kan återvända.

    • En månad på Balkan låter fantastiskt. Kosovo har jag inte än varit i, men jag var fem dagar i Slovenien över Kr himmelfärd. Var både i Ljubljana och Piran, samt åkte till Bled och högsta bergspasset. Var sååå fint.

  2. Intressant att läsa dina tips! Håller med om en hel del! I Montenegro håller vi absolut med om att Kotor-bukten är behållningen. I Makedonien gillade vi både Ohrid och Struga. I Kroatien är Dubrovnik däremot inte vår favorit. Vi tycker att det är för mycket folk och så dyrt där. Om vi pratar städer gillar vi Split bättre! Belgrad har vi inte varit i, men vi hoppas komma dit i år! Ses snart! 🙂

    • Jag håller ifs med om att det är alldeles för mycket andra turister i Dubrovnik. Men tycker i alla fall att det är otroligt fint där. Gillar både stämningen och arkitekturen skarpt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here