Under drygt 400 år, från tidigt 1200-tal till mitten av 1600-talet, så tillhörde ön Kreta till republiken Venedig. Detta är något som fortfarande i högsta grad sätter sin prägel på flera av de finaste städerna och områdena på ön; inklusive Chania.  

Chania är i dag Kretas näst största stad, efter Heraklion, och det bor drygt 50 000 personer här. Maxime och jag var på en dagstur till Chania i maj 2022, men vi var också i staden en vecka för ca 15 år sedan.

Det är helt klart den gamla venetianska stadsdelen som är Chanias behållning. Vår upplevelse är att denna något förenklat går att dela in i tre delar, som ärligt talat inte är så olika sinsemellan, och texten nedan kommer följa den uppdelningen medan bilderna inte följer någon gruppering.

Den gamla venetianska hamnen

I hjärtat av den gamla stadsdelen ligger hamnen med sina bakgator. Föga förvånade är själva hamnen kantad med restauranger och serveringar, både större och mindre och med eller utan grekiska blå stolar. I maj var antalet turister inte överdrivet högt och det var mycket trevligt här. Vi valde att äta i hamnen med bästa utsikten pga mysighetsfaktorn och läget i solen (obs i maj och vi var soltörstiga), men det finns säkert godare mat på andra ställen.

Precis utanför hamnen ligger en fyr på en udde; idyllen är komplett. Innan venetianerna kom till Kreta så var ön under arabiskt styre och mitt i hamnen ligger moskén Kücük Hasan

De smala gränderna och trapporna

Väster om hamnen ligger det som av många anses som Chanias mysigaste område, vi kan inte annat än att hålla med. Det är inte många gator här, men de som finns är smala, kullestenbelagda och kantade av pastellfärgade hus med blomprydda smidesjärnsbalkonger. Lite här och var finns det trappor och höjdskillnader. Antalet restauranger och butiker är stort men det kändes inte odrägligt i maj.

Området är som sagt inte stort och plötsligt var vi ute av de mysiga gränderna. Då fick vi bara gå en till vända i hamnen och in igen.  

Kajen Akti Tompazi

Till höger om hamnen ligger kajen Akti Tompazi. Detta är en sträcka längsmed vattnet med en båthamn; nedanför höjden Kastelli.

Många av byggnaderna längs Akti Tompazi är gamla fabriksbyggnader. Här ligger finare och moderna barer och restauranger. Miljön känns påkostad och trendig, maten på borden är minimalistisk snygg och det är cocktails och olika spritz i glasen.

Känslan är medveten men samtidig trevlig, våra spontana tankar då vi gick här var att till Chania stad skulle både Maxime och jag kunna åka för en weekend med våra väninnor. Givetvis på ett hotell mitt i smeten med en pool.

Läs mer om andra venetianska stöder i Grekland: Rethymnon på Kreta och Korfu stad på Korfu

Att resa till Chania

Kreta har två internationella flygplatser; en vid Chania och en vid Heraklion på mitten av ön. Norwegian flyger direkt från Stockholm till Chania från maj till oktober.

Det går regelbundet bussar på öns norra kust, från Chania via Rethymnon till Heraklion. Dessa är moderna och bekväma.

Vi tycker som sagt att Chania stad skulle vara en perfekt destination för en helgresa med vännerna. Jag hade velat bo i den gamla stadsdelen, och för mig är pool en nödvändighet på när jag är vid Medelhavet.

Stranden Nea Chora ligger 20 minuters promenad väster om den gamla stadsdelen. Maxime och jag använde denna strand då vi var i Chania för 15 år sedan. Den var då ingen toppenstrand, dvs inte klart och turkost vatten, men fungerar bra för att sola och bada.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelKenya – Safari i Tsavo nationalpark
Nästa artikelHur går det för detta med alla världens länder?

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here