Vi har ingen plan och inga förväntningar till Korfu stad när vi beställer hemresan därifrån efter vår Balkan roadtrip. Ska man flyga till eller från södra Albanien så är Korfu närmaste flygplats. En snabbkoll visar att Korfu har mycket att erbjuda och vi beslutar att viga två dagar åt ön.

Vår vana trogen så bokar vi boende i den gamla stadskärnan. Alltid bättre att ha resväg till stranden än till restauranger kvällstid, enligt oss. Vi anländer med första båt från Albanien på morgonen och är i lägenheten strax efter klockan 11. Efter att snabbt ha installerat oss så beger vi oss ut.

Läs mer: Balkan Vår roadtrip dag för dag – 6 länder på 18 dagar

Korfu stad - Grekland-22

Den gamla stadskärnan

Vår lägenhet ligger vid nya borgen och efter få minuter är vi mitt i staden. Huvudgatan är mer turistig än vad vi uppskattar men utöver det så är staden en gigantisk positiv överraskning.

Läs mer: Våra bästa tips till Venedig

Från och med år 1386 till och med år 1797 är Korfu en del av Republiken Venedig. Ön var enda regionen i Grekland som aldrig föll under det ottomanska riket och var en av de starkast befäste platserna i Europa. Vilket gissningsvis var bidragande till att den höll stånd mot ottomanerna. Utseendemässigt kvarstår den venetianska tiden tydligt i den gamla stadsdelen. Gatorna och gränderna är smala och oregelbundna och fasaderna är färgsatta med mättade pastellfärger. Känslan och stämningen påminner lite samma om Palma de Mallorca. Och ja; jag är medveten om att Palma ligger i Spanien men de två städerna gav mig samma bra vibrationer.

Korfu stad - Grekland-3 Korfu stad - Grekland-13 Korfu stad - Grekland-25 Korfu stad - Grekland-11 Korfu stad - Grekland-5 Korfu stad - Grekland-9 Korfu stad - Grekland-23 Korfu stad - Grekland-7

Den gamla borgen

På en udde ut i vattnet ligger Korfu stads gamla borg på en naturlig höjd, rest under den venetianska perioden. Borgens ingång och fängelset längst upp är rest under den vendiska perioden. Under perioden 1814 till 1864 var Korfu under brittiskt styre. Kyrkan St George, som är uppfärd med inspiration från ett grekiskt tempel, samt den karakteristiska rosa klockan uppfördes av britterna.

Läs mer: Alla inlägg från vår Balkan rundresa

Utsikten är fantastisk och trapporna upp är överhuvudtaget inte jobbiga. Plötsligt var vi bara uppe!

Korfu stad - Grekland-18 Korfu stad - Grekland-14 Korfu stad - Grekland-17 Korfu stad - Grekland-16 Korfu stad - Grekland-20 Korfu stad - Grekland-19

Att bada i Korfu stad

Vi tycker som sagt att huvudgatan bitvis kan vara ganska påfrestande men då är det bara att gå höger eller vänster in en gränd. Viveca och jag väljer också att gå längs med vattnet och det är då vi ser en liten badplats söder om borgen. Det finns ett tjugotal solsängar och en restaurang och det är gratis att använda solsängarna för den som beställer mat eller dricka. Efter att ha gått omkring i 30 graders värme så är vi mer än sugna på att bada. Som tur är så har båda bikinin i handväskan, i fall att.

Vattnet går självklart inte att jämföra med övriga stränder på Korfu men om du, som jag, föredrar att bo i gamla stan så är NAOK Beach ett alternativ som heter duga. Det finns också en liten strand norr om borgen, vid namn Faliraki Beach, som vi testade efter utflykten till Achilleions palats dagen efter.

Läs mer: Achilleions palats – En finfin utflykt 

Korfu stad - Grekland-24 Korfu stad - Grekland-12 Korfu stad - Grekland-21 Korfu stad - Grekland-10 Korfu stad - Grekland-2 Korfu stad - Grekland-6 Korfu stad - Grekland-8 Korfu stad - Grekland-4 Korfu stad - Grekland-1

Vi flög med Norwegian; biljetten kostade knappt 500 kronor för en enkel resa. Med billiga flygbiljetter och tre timmars flygresa har Korfu stad alla möjligheter att bli nästa stora weekendresmål från Sverige. Lägg till grekisk husmanskost blandat med internationella restauranger och underbara stränder 20 minuter bort.

Kom bara ihåg var du läste det först…


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelJasmund nationalpark och Seebad Prora på ön Rügen
Nästa artikelGellert SPA och bad i Budapest

13 KOMMENTARER

 1. Jeg var noen dager på Korfu etter å ha vært i Albania i 2014, og da var jeg på dagstur til Korfu by. Det var fryktelig varmt den dagen, så det var veldig slitsomt å gå rundt i byen, og ikke minst opp alle trappene i den gamle borgen, haha! Hadde det ikke vært så varmt, hadde vi brukt mer tid i byen og gått mer rundt der. Enig i at det er en fin by! Jeg ble positivt overrasket – egentlig både over Korfu by og øya generelt 🙂

  • Vi var nok litt fordomsfulle mot Korfu, dessverre er det for oss lett å bli det til charterteisemål. Men da blir det enda hyggeligere når man blir positivt overrasket. Vi valgte bort flere dager på Korfu for å være lenger i Albania, men resten av Korfu fortjener nok også et eget besøk.

 2. Jag har varit på några ställen i Grekland och alltid gillat att vara där. Efter att ha läst den här inspirerande artikeln så blir det definitivt en resa till Korfu. Ser mysigt ut.
  Tack Lena ?

  Hälsningar Heléne

 3. Korfu verkar vara en mysig plats. Jag tycker iofs att Grekland överlag verkar vara härlig. Har ”bara” varit på Santorini, men skulle gärna åka tillbaka och upptäcka andra öar och delar av landet. Tyckte du att 2 dagar på plats där räckte eller skulle du ha velat stanna kvar längre?

  • För bara Korfu stad så räckte två dagar, då gjorde vi en halvdagsyrflykt också. Staden är inte så stor. Men vi hann inte se något annat på ön eller testa någon strand, så jag hade kanske stannat en dag eller två utöver de två.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here