De två sista nätterna på Santorini bodde jag i Oia, lägst norr på ön. Oias främsta tillgång är solnergångarna över kalderan, dvs det som en gång var vulkanens krater och som i dag är östra sidan av vulkanhalvan som är kvar och som utgör Santorini. Ryktet om solnedgångarna gör att Oia drar åt sig enorma mängder turister, varav flertalet väljer att bo i ett så kallad cave house ner längs kalderan, där den enas tak är det ovanförliggande husets terrass.

Dessa hotell och rum kostar en halv förmögenhet och ofta har de också en privat minipool. Oia är nämligen ett grekiskt semesterparadis utan bra badmöjligheter men det återkommer jag till.

Alldeles för mycket turister för min smak i Oia

Jag visste att jag inte skulle vara ensam turist i Oia, men hade inte fattat innan att jag skulle gå i kö längsmed huvudgatan som följer kalderans kant. Med många turister följer ofta många dåliga restauranger och så var det också i Oia. Jag har svårt att hitta grekisk mat; ofta serveras något hopkok av pasta och andra icke-grekiska rätter. Jag vill ha grekisk bondkost; serverad på det sättet som min norsk-grekiska väninna Irene gör. Sista kvällen lyckas jag dock med att hitta god mat!

Och inte finns det någon strand heller

Oia ligger som sagt längst upp på en klippa. Första kvällen går jag runt och känner in byn och jag hittar skylt till en pool vid namn Lioyerma.  Jag går ner och det visar sig vara gratis att ligga vid poolen så länge man beställer mat och dricka. De öppnar klockan 10 på morgonen och nästa dag är jag på plats någon kvart efter att de har öppnat. Vilket visar sig vara smart eftersom det snabbt blir fullt.

Jag har innan läst att det finns en strand i hamnen Ammodi, som ligger några hundra trappsteg under Oia. Sen eftermiddag lämnar jag poolen och tar mig nerför trappan. Det är vackert nere i hamnen med tavernor längs vattnet. Badplatsen ligger drygt fem minuters promenad längs vattnet men jag får både klättra över stenar och balansera på en smal bjälke där vägen har rasat. När jag kommer fram till badplatsen är det en tio kvadrmeter brygga där man får klättra över sylvassa lavakanter för att nå vattnet. Det turkosa vattnet ser sååå lockande ut men jag passar beroende på orkar inte klättra. Så nästa, och sista, dagen på Santorini blir det igen poolen.

Läs mer: Akropolis – En grekisk klassiker

Men vackert är det, väldigt vackert

Mina känslor för Oia var splittrade då jag var där. Det var otroligt vackert, både den blåvita arkitekturen och solnedgångarna, men turisterna var för många och den genuina grekiska känslan som jag älskade i Pyrgos hittade jag inte en gnutta av. Sen var det också detta med maten som inte föll mig på läppen.

Läs mer: Korfu stad – En vacker och Venedig-inspirerad stad i Grekland

Men nu när jag går genom de egna fotona så tycker jag att det ser fantastiskt fint ut där. Det är kanske då jag behöver bilden nedan, alla som kollar in solnergången, för att påminna mig om varför jag inte gillade Oia så mycket…

Men skulle jag till Santorini som förstagångsbesökare så skulle jag absolut besöka Oia, det är som du ser otroligt vackert och pittoreskt. Kanske bara stanna en natt och kosta på mig ett av alla cave houses som vetter mot kalderan eftersom det ändå bara är en natt. Men solnergången såg jag lika bra från Pyrgos, om jag ska vara ärlig.

Läs mer: Pyrgos – Favoritbyn med smala gränder och genuin känsla

Läs mer: Bildbomb från Pyrgos


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelArken hotell och SPA i Göteborg
Nästa artikelJag åkte till Vilnius och träffade påven!

8 KOMMENTARER

 1. Jeg har sett så mange fine bilder fra Santorini, og du har også tatt utrolig flotte bilder. Det ser så idyllisk ut, og med alle de fantastiske fotomotivene må jeg jo innrømme at jeg drømmer om å tusle rundt i Oia med kameraet mitt, til tross for alt for mange turister…

  • Når jeg ser bildene nå då tenker jeg jo «Gud, så fint det var der. Hvordan kunne jeg bare ønske meg vårt da jeg var der?». Men, som jeg skriver i annet svar også; april og oktober er nok når man skal dra til Santorini.

 2. Vi var på Santorini i tre nätter på tre olika ställen. En lyx natt enligt oss på ett hotell i Fira. Infinitypool och så fin utsikt. Perfekt utsikt över katedralen och solnedgången.
  Tog en tur till Oia en kväll och det va fint, men alldeles för mkt turister.

 3. Otroligt vackert, ser det ut, ja. Men alldeles för mycket folk har man ju förstått att det är.
  Kanske borde man åka dit off-season, typ i april?
  Var du där nu i september?

  • Jag var där tidigt augusti, så får egentligen skylla mig själv med andra turister. Men tror tyvärr inte känslan är mer genuin grekisk utanför säsong eller att maten är godare. Men är nog absolut bättre i april eller oktober.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here