Venedig! Jag föll för dina kanaler och slita charmiga fasader vid förra besöket. Jag har sedan då önskat åka tillbaka, men skulle känslan vara den samma?

Den här gången är färdmedlet från Gardasjön till Venedig tåg. Utgången från tågstationen är magnifik; vi går ut genom portarna och står överst på en trappa. Nedanför trappan bräder Canale Grande med sina gondoler, småbåtar och den gula vattenbussen. Precis som jag vill ha det; min känsla för Venedig är den samma nio år senare!

karta venedig

Läs mer: Venedigs framväxt och arkitektur

Santa Croce och San Polo med mysiga kanaler och Rialtobron

Vi går den stora bron över Canale Grande och kommer in i stadsdelen Santa Croce. Här är det mindre turister i gränderna och serveringarna på torgen mindre. Eftersom vi har åkt tåg en och en halv timme så börjar vi direkt med en caffe latte och en glass. Tre bord på uteserveringen på det lilla torget och givetvis en kyrka!

italien-venedig-venice
italien-venedig-venice
italien-venedig-venice

Dagens första sevärdhet är den vackra byggnaden Ca d´Oro i stadsdelen Cannaregio, men den skådas best från San Polo-sidan av kanalen. På kanalen är trafiken intensiv och jag fascineras igen. Som en bonus hittar vi bredvid Ca d´Oro ett roligt hus som stöttas upp av två händer.

Läs mer: Gardasjön – En tågresa bort

italien-venedig-venice
italien-venedig-venice
italien-venedig-venice

Längre öst i San Polo ligger stadsdelen Rialto. Vi passerar snabbt genom Rialtomarknaden, det är Rialtobron vi vill se. Jag missade bron vid förra besöket i Venedig, och inser nu att den är mycket större än vad jag trodde. Vi har nu också kommit in i området där turisterna flockas. På trottoaren öster om bron, på trottoaren väster om bron och inte att glömma; på bron. Vi går över bron, och tar några foton. Jag skulle inte vilja kalla Rialtobron för Venedigs höjdpunkt.

italien-venedig-venice
italien-venedig-venice

San Marco med Markusplatsen, Palazzo Ducale och Suckarnas bro

Vi är nu över på den tungan på kartan vid namn San Marco, som omfattar Markusplatsen med Markyskyrkan, Palazzo Ducale och klockstapeln Torre dell’Orologio. Bakom ligger Suckarnas bro. Markusplatsen är imponerande med den vackra inramningen de ståtliga renässansbyggningarna ger. Till trots för turistvarningen så beslutar vi oss att ta en rosso spritz, som är som en aperol spritz men på campari i stället för aperol, där. Första serveringen vi kollar så kostar drinken hisnade €13 plus €6 i musikkostnad för en orkester! På stället bredvid, utan musik, tar de endast €8 och vi slår till, medvetna om att vi i alla fall blir rånade.

Nästa är Suckarnas bro, en överbyggd bro mellan den gamla domstolen och fängelset. Namnet fick den för att alla fångar som gick genom den suckade och hade sig när de fördes från domstolen till fängelset.

italien-venedig-venice
italien-venedig-venice
italien-venedig-venice
italien-venedig-venice
italien-venedig-venice
italien-venedig-venice
italien-venedig-venice
italien-venedig-venice

Dorsoduro med mindre turister och en basilika på udden

Vi får snabbt nog av San Marco och går över bron till stadsdelen Dorsoduro. Igen är det endast ett fåtal turister vi träffar i området. Vi går oss vilse mellan kanaler och gränder och tar oss bort till kyrkan Basilica di Santa Maria della Salute.

italien-venedig-venice
italien-venedig-venice
italien-venedig-venice
italien-venedig-venice

Vi äter lunch på lilla Enoteca Ai Aristi, som har fyra bord på trottoaren vid kanalen. Stämningen är lugn och maten välsmakande.

italien-venedig-venice
italien-venedig-venice
italien-venedig-venice

Tillbaka till Santa Croce och området Tre Ponti

Efter vår sena lunch så är det dags för ytterligare en aperol spritz och vi beger oss upp mot Santa Croce igen. Vi går medvetet lite vilse men hamnar till slut vid området Tre Ponti, som betyder tre broar. Givetvis möts tre broar här i en korsning och vi slår oss ner på ett riktigt mysigt ställe bredvid korsningen. Här kostar en aperol spritz bara $4, vilket vi inte kan fatta då området är trevligt och bara ett stenkast, eller en kanal, från tågstationen visar det sig när vi har orienterat oss.

Här blir vi sittande till det är dags att bege sig till tågstationen och sista tåget hem cirka klockan 20. Vi köper med var sin macka och en läsk till tåget men när serveringsvagnen på tåget erbjuder ett glas gratis prosecco så är vi inte sena om att addera detta till mackan. SJ, här har ni något att lära!

italien-venedig-venice
italien-venedig-venice

Våra bästa tips för Venedig

 • Om du ska göra ett dagsbesök, och har hotell annanstans i Italien, så är tåg ett utmärkt sätt att att ta sig till Venedig på. Tågstationen är mitt i staden, längst väst i stadsdelen Cannaregio.
 • Markusplatsen är, enligt oss, inte det mest turistifierade området. Vi upplevde området kring Rialtobron hundra gångar värre.
 • Våra favoritstadsdelar är Santa Croce, Dorsoduro och Castello, dit färre turister hittar.
 • Gå, gå och gå vilse, bland alla kanaler och gränder. Du kan inte gå fel, då du alltid kommer att stoppas av vattnet.
 • Var noggrann med var du äter i Venedig; risken är stor att hamna på en dyr och dålig restaurang. Testa till exempel Osteria al Squero (dock ingen uteservering men det går att sitta på kanalkanten) eller Enoteca ai Artisti i stadedelen Dorsoduro eller El Refolo i Castello. Alla dessa är utanför värsta turistområden och utprovade av oss.
 • Venedig är en helt underbart vacker stad. Kanalerna och de halvslitna husen gör att staden i verkligheten är precis som på foto och film. Kanalerna finns precis överallt; det är inte så att det bara är ett fåtal.
Föregående artikelRestaurang Spotykach i Kiev – Tillbaka till 1960-talets roliga Sovjet
Nästa artikelDirektflyg från Arlanda till spännande och ovanliga destinationer

5 KOMMENTARER

 1. Det absolut viktigaste man inte bör missa är ju Venedig Biennalen- världens största konstutställning! Så glad att jag äntligen fått uppleva det, det var magiskt och otroligt imponerande (dom två händerna är en del av den). Så befinner man sig i venedig när den pågår (vartannat år) så bör man definitivt göra ett besök – man behöver ju inte se allt, tar nog minst 4 dagar…

  Och ön Burano som genast slog sig in på listan över mina europeiska favoriter!

  http://trueborn.blogg.se/2017/october/venezia.html
  http://trueborn.blogg.se/2017/october/burano-2.html

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here