Här på Ladies Abroad gillar vi att det ska vara enkelt att ta sig till ett resmål; direktflyg is king. Men vi gillar också resmål utöver det vanliga. Det är ok att varken hitta köttbullar på menyn eller höra svenska.

Vi har gått genom Arlandas lista över destinationer det går att flyga direkt till. Utifrån den har vi har sammanfattat de destinationer vi anser som spännande, udda, ovanliga eller exotiska i listan nedan.

Addis Abeba eller Teheran, någon?

Vad sägs om en långhelg i Etiopiens Huvudstad Addis Abeba? Planet går cirka klockan 22 torsdag kväll och du landar i Etiopien cirka klockan 06 fredag morgon. Planet hem går vid midnatt natten mot måndag och du landar på Arlanda strax innan klockan 07. Med en tidsskillnad på bara två timmar så gäller det bara att sova effektivt på planet.

Eller vad med Irans huvudstad Teheran? Definitivt ett spännande land och jag spenderade en dag i Teheran våren 2016, innan vi fortsatte mot Isfahan och shiraz.

Shiraz Iran Hafez
Skolflickor vid poeten Hafez grav i Shiraz, Iran

Eller vad med Kiev eller Minsk?

Nyårsafton 2017 firandes in i Kiev och sommaren 2017 var jag i Minsk. För båda resmålen var det tungtvägande att jag kunde flyga direkt och att biljetterna var billiga. Till Kiev tar det två och en halv timme att flyga från Arlanda, och det går två plan per dag, och till Minsk tar det ynka en och en halv timme att flyga.

petjerskaklostret-kiev-ukraina
Petjerskaklostret i Kiev, Ukraina

Var så god; här är listan

Destinationerna nedan är vad vi uppfattar som mer udda och spännande resmål. Givetvis går det att flyga direkt från Arlanda till bland annat Prag, Warszawa och Krakow, men det är numera så vanligt att åka dit att direktflyg förväntas. Dessa destinationer är därför inte med på vår lista.

 • Addis Abeba, Etiopien – Etiopien Airlines
 • Agadir, Marocko – Norwegian
 • Beirut, Libanon – Germania
 • Belgrad, Serbien – Norwegian
 • Bukarest, Rumänien – Blue Air
 • Casablanca, Marocko – Royal Air Maroc
 • Doha, Qatar – Qatar Airlines
 • Kiev, Ukraina – Ukrainian International
 • Marrakesh, Marocko – Norwegian
 • Minsk, Vitryssland – Belavia
 • Palanga, Litauen – Norwegian samt SAS
 • Pristina, Kosovo – Norwegian
 • Sarajevo, Bosnien – Norwegian
 • Teheran, Iran – Iran Air
 • Tel Aviv, Israel – Norwegian
 • Tivat, Montenegro – Norwegian
 • Valletta, Malta – SAS
 • Zagreb, Kroatien – Norwegian samt SAS

Är det bara vi som gillar direktflyg, eller är det avgörande också för dig? Och vad med nattflyg? Sover du bra på plan och kommer fram pigg och utvilad, eller är du ett vrak efter att ha varit vaken hela natten?

Föregående artikelVenedig – Tillbaka nio år senare – Våra bästa tips
Nästa artikelJerevan – Våra bästa tips för Armeniens huvudstad

17 KOMMENTARER

 1. Superbra lista, har bockat av Belgrad, Sarajevo, Marrakech, Doha och Tel Aviv på den listan med direktflyg. Tycker Skavsta har ännu fler spännande resmål med direktflyg. Wizzair har Cluj i Rumänien (fantastiskt trevligt i Transylvanien), Tuzla, Skopje, Wroclaw osv.

 2. Vilket fynd! Att hitta er här via nån snårig väg. Inte minsta denna lista.
  Jag är en äldre kvinna, som gärna reser ensam (när jag inte kan locka med mig någon vän). Har blivit lite ”harigare” (klokare?) med åren. Väljer ibland att resa med ett schysst reseföretag i mindre grupp. Som till Iran förra året. Men min vana trogen flög jag ner några dar innan och spenderade de mest upplevelserika dagarna på egen fot, just i Shiraz,där turen började. Har väl aldrig blivit så väl mött i något land. ALLA, i alla åldrar, var väldigt tillmötesgående och intresserade. Ett ungt par (som ännu ehj var gifta och därför inte kunde visa sig tillsammans i hembyn) tog hand om mig första dagen och guidade mig runt i Shiraz i sin lilla bil. Rekommenderas varmt att åka dit!
  Ps/ Hafez grav ligger just i Shiraz och inte i Isfahan som ni råkat skriva.

  • Ajajaj, vad pisamt med Hafez grav. Vet mycket väl att den ligger i Shiraz men måste tänkt fel just när jag skrev. Just Iran var hekt fantastiskt när det gällde gästfrihet, jag har inte heller någonstans blivit så väl bemött av alla jag träffade. Jag skulle gärna åka tillbaka och besöka både de sydvästra delarna av landet och de nordvästra, med Tabriz. Ett undebart land, så värt att stå ut med schalen och lämpliga kläder. Fast jag var fantastiskt glad då jag var ombord på planet och kunde ta av mig schalen.

 3. Direktefly er er absolutt bra! Men ofte er det dyrere å fly direkte enn å mellomlande, spesielt dersom man skal langt (unntaket er ofte Norwegian). Prisen bestemmer dessverre hva jeg velger, men aller helst skulle det vært direkte altså.

  Av de stedene på listen jeg ikke har vært, tar jeg gjerne turen til Addis Abeba (eller hvertfall resten av landet!

 4. Det er bra med direktefly, men det er som regel prisen som avgjør når jeg bestiller flybilletter.

  Mange spennende destinasjoner på listen. Marrakech og Valletta har jeg besøkt, de andre er uutforskede for min del. Addis Abeba – eller egentlig en del andre steder i Etiopia – står veldig høyt på ønskelisten, og Beirut frister også.

  • Jeg bruker også la prisen angjöre, men har i det siste merket at jeg er villig til å betale ekstra for direktefly eller korte mellomlandninger. Og ja; Addis Abeba och Etiopia lokker!

  • Varför? Menar du att du bokar mellanlandning, även om direktflyg är billigare eller samma pris?

   Som tur är så sover jag bra på plan, så nattplan är inget problem. Brukar faktiskt jobba (hemifrån) om jag landar tidigt en arbetsdag.

 5. Direktflyg är smidigt och trevligt, men eftersom vi jagar priser, är det en lyx som alltför sällan inträffar för oss. Transit är vår paradgren och Addis Abeba är verkligen en exotiskt flygplats att byta på, för klivit ut i Etiopien har vi inte gjort än. 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here