Armenien låter långt bort, men är du flexibel och har lätt att sova på plan så tar du dig dit enkelt över en kväll och natt. Jag åkte torsdag kväll, mellanlandade i Warszawa, och landade i Jerevan klockan 05 lokal tid fredag morgon. Ytterligare några timmar sömn på hotellet och jag var klar för att utforska landet.

Här kommer våra bästa tips för staden Jerevan.

Monumentet Kaskaden och Alexander Tamanyan Park

Kaskaden är Jerevans enda egentliga sevärdhet, om du inte är intresserad an museer. Ett kommunistmonument för att fira det Armensk-Sovetiska vänskapet. På håll ser monumentet ut som en trappa med ogräs, men det är absolut värt att ta sig upp. Utsikten över berget Ararat är fantastisk och monumentets utförande är….. intressant för sin stil, är nog ordet.

Framför kaskaden ligger Alexander Tamanyan Park, med moderna färgglada skulpturer och fler utomhusserveringar är vad du hinner med att besöka. Vi slank in på den finaste, med stora rosenbuskar, för lunch men har ingen aning i fall de har godaste maten.

jerevan-armenien jerevan-armenien jerevan-armenien jerevan-armenien jerevan-armenien jerevan-armenien

Området runt Operatorget

Operan ligger bara ett stenkast söder om Kaskaden och detta är området där alla jerevanbor träffas för att fika och ta ett glas. På Operatorget ligger utomhusserveringarna rygg mot rygg och de fortsätter hela vägen upp till Alexander Tamanyan Park.

Vi hängde på Santa Fe, mellan de två torgen, men loungekänsla och goda, men med armeniska mått dyra, drinkar och mat. Vi fikade också och drack te på mer traditionella ställen vid operatorget.

jerevan-armenien jerevan-armenien jerevan-armenien

Republic Square

Republic Square, eller Hanrapetutyan Hraparak, i södra delen av citykärnan är mest ett torg med ståtliga offentliga byggnader och en fontän. Vid torget finns inga serveringar eller annat men det är trevligt att flanera en kortare tidpunkt.

Läs mer: Hur du planerar din rundresa i Georgien och Armenien – Och vad kostar det?

jerevan-armenien jerevan-armenien jerevan-armenien

Restaurang Dolmama´s

Restaurang Dolmama´s ligger nära Republic Square. Hanne och jag har inte bokat men ankommer cirka klockan åtta, vilket är helt perfekt för att få, enligt oss, bästa bordet på utomhusdelen. Vi sitter i ett eget valv under en trädkrona och får luta oss för att gå under trädstammen. En timme senare är det fullt och nya gäster får sitta inomhus.

Läs mer: Dagsutflykt till Garni och Geghard

Vi beställer från den armeniska delen av menyn, där Hanne tar paradrätten kyckling i valnötsås serveras som i en båt. En restaurang du absolut inte vill missa i Jerevan. Bordreservering rekommenderas och enligt rykten så brukar Armeniens president ofta äta här.

jerevan-armenien jerevan-armenien jerevan-armenien jerevan-armenien jerevan-armenien

Praktiska tips:

  • Det är ved Opertaorget allt händer och detta är området där du vill bo
  • Jerevan i sig har inte jättemånga sevärdheter, behållningen ligger i de närliggande utflyktsmålen, så du hinner fint med att se Jerevan på eftermiddagar och kvällar, efter dagsutflykterna
  • Citykärnan är liten och det går lätt att förflytta sig till fots
  • Armenien må vara världens första kristna land, och kanske fortfarande med flest religiösa invånare, men vanlig klädsel gäller och det dricks alkohol precis överallt
  • Johnnybajdzjan har ett något annat fokus vid sina besök i Jerevan än vad vi hade. Läs mer om muséer, markader och brandyfabrik.
Föregående artikelDirektflyg från Arlanda till spännande och ovanliga destinationer
Nästa artikelHotell Downtown Camper by Scandic i Stockholm

2 KOMMENTARER

  1. Hehe, nu tycker jag väl ändå inte du gör staden rättvisa Lena? Kaskaden blev ju påbörjat 1971 under sovjettiden men att monumentet har med det armenisk-sovjetiska vänskapen att göra?
    Jag tycker nog Jerevan har mycket mer att bjuda på faktiskt. Att se staden på eftermiddagar och kvällar är absolut inte tillräckligt, utan minst en heldag i stan, och gärna en lördag eller söndag. Jag får väl skriva om mina tips någon gång. 😉

    • Vad lustigt att du tycker att jag sågade Jerevan! Blev som sagt mer imponerad av omgivningarna än av själva staden. Fick kolla upp detta med vänskapsmonumentet, visste att jag hade läst det någonstans. Det visade sig vara Lonely Planet. Ska bli spännande att läsa dina tips för staden och se vad vi missade enligt dig. Skynda skriva!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here