Vi vaknar vid 10 vår första dag i Armeniens huvudstad Jerevan. Planen är att ta det lugnt och hålla oss i Jerevan, eftersom vi har rest stora delar av natten, men vi kommer på att vi vill jaga kyrkor i stället. Vi bokar en bil med chaufför via hotellet och klockan 12 är vi på väg.

Klostret Khor Virap

Första stoppet är klostret Khor Virap. Troligtvis Armeniens mest kända och besökta kloster och bara 45 minuter med bil från centrala Jerevan. Bilresan går genom natursköna områden och båda fotograferar som dårar ut genom fönstren.

Khor Virap ligger majestätiskt framför berget Ararat. Själva kyrkan är från 1600-talet men det har funnits byggnader här sen 500-talet. Khor Virap betyder djup brunn och har fått sitt namn efter att den hedniska kung Trdat II fängslade den kristna predikanten Gregory i en brunn under 12 år. När kung Trdat senare blev galen så kurerades han av Gregory. Detta gjorde att kung Trdat konverterade till kristendomen, givetvis, och gjorde sin religion till landets religion. Gregory blev samtidigt landets första biskop.

Läs mer: En dagsutflykt till Garni tempel och Geghard kloster

Khor Virap är det första klostret eller kyrkan vi besöker i Armenien. Vi tycker klostret är helt fantastiskt då vi är där. Men under de kommande dagarna, när vi har besökt fler armeniska kloster och kyrkor, så lär vi oss att Khor Virap kändisstatus troligtvis beror på närheten till Jerevan. För det finns absolut mer intressanta religiösa byggnader i närheten. Missa inte att gå upp på höjden bakom klostret för utsikt över klostret och det närliggande landskapet.

Kyrkokomplexet Noravank

Från Khor Virap är det ytterligare en och en halv timme till kyrkokomplexet Noravank. Inte lika lättillgänglig med andra ord men värt att besöka. Noravank blir en av våra armeniska favoriter.

Komplexet ligger vackert och ödsligt till i en dal. Omgivningarna är spektakulära med röda berg åt ena hållet och grönskade kullar åt ett annat. Åt ett tredje håll ligger dalen med en älv längst ner. Den mindre kyrkan, med utvändiga trappor upp till övervåningen, uppfördes år 1339 och fick namnet Surp Astvatsatsin. Den större uppfördes år 1227 och fick namnet Surp Karpet. Surp Karpet ska tidigare ha varit hemvist för en bit av korset Jesus hängde på, komplett med Jesu blod på. En mystisk främling ska ha skänkt delen av Jesu kors till kyrkan. Tyvärr finns inte korset längre kvar… Kanske föga förvånande. Inte vet jag.

Efter att ha besökt Noravank äter vi en sen lunch på restaurangen bredvid kyrkorna. Det fanns inget att klaga på varken rörande utsikten eller maten.

Areni vinområde

Efter att ha kört en mil tillbaka mot Jerevan så passerar vi vinområdet Areni. Vi beslutar oss att stanna till vid utförsäljningen till gamla Areni vingård. Vi smakar och smakar på både vitt och rött samt åtta sorters fruktvin. Både Hanne och jag kommer ut med två flaskor vardera. Min ena flaska kostade hela 25 kronor och den andra 30 kronor. Och ja; de var goda också när jag kom hem.

Läs mer: Den perfekta rundresan i Georgien och Armenien

På resan hem hänger jag igen ut genom fönstret och fotograferar. Alltså, vilket landskap.

Sju timmar efter vi lämnade hotellet så släpps vi av på samma ställe. Vi betalda knappt 500 kronor för heldagen.

Föregående artikelPremiärflygning med Norwegians nya linje till Buenos Aires!
Nästa artikelPraktiska tips inför din semester till Havanna och Cuba

6 KOMMENTARER

  1. Noravank är också en av mina armeniska favoriter. Verkligen ett speciellt ställe. Gillar stämningen där, om den inte förstörs av skrikiga franska eller kinesiska guider. Khor Virap är kanske inte så där fantastiskt spännande i sig som du skriver, men 1) det är nära till Jerevan, och 2 (som jag tror är den viktigaste anledningen till kändisskapet) är utsikten med Ararat i bakgrunden. Det är ju verkligen vykort!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here