Du tycker kanske att Georgien och Armenien låter som lite svåra länder att besöka på egen hand. Inget utvecklad turism, vad vill man se och göra och hur kommer man till de olika sevärdheter? Hur korsar man gränsen? Jag hörde flertal gånger kommentaren Din egen rundresa i två gamla sovjetstater; du måste vara galen…

Eller absolut inte galen alls. Hindren kan verka höga och frågorna många kring en självorganiserad rundresa i Kaukasien, men jag lovar att det hela fungerade ganska smärtfritt. Vi guidar nedan till vår tio dagars rundresa i Georgien och Armenien, där vi har planerat allt själv. Avslutningsvis summerar vi kostnaderna och tipsar om vad vi hade gjort annorlunda.

Dag 0

Flyg kl 19:30 från Stockholm via Warszawa.

Dag 1

Vi landar kl 04 i Jerevan. Färden går direkt till hotellet, där vi sover till kl 10 och hinner precis med frukosten. Vi hyr chaufför via hotellet för utflykt till kyrkan Khor Virap, klostret Noravank samt vinprovning i Arni. Tillsammans är vi på vägarna i sex timmar.

armenien-khor-virap
Khor Virap

Dag 2

Heldag i Jerevan stad, där vi besöker Kaskaden och njuter av solen på alla uteserveringar i området kring Operatorget.

Läs mer: Våra bästa tips för Jerevan

Dag 3

Utflykt till Garni tempel, basalt-stenarna vid Garni Gorge och Gerghard kloster. Igen tar utflykten sex timmar. Vi använder samma chaufför som två dagar tidigare.

Läs mer: Utflykt till Garni och Geghard

armenien-garni-gorge-basalt
Garni Gorge

Dag 4

Vi förflyttar oss till insjön Sevan efter frukost, vilket tar en timme i bil. Vi checkar in på Best Western resort vid sjön och viker dagen åt solbadning samt att besöka kyrkan Sevanavank.

Läs mer: Kyrkan Sevavavank och staden Sevan

Dag 5

Igen sol och avslappning, fram till vi åker klockan 14 med chaufför vi har hyrt in via nattens hotell. Vi stannar till i Dilijan, som sägs vara en gullig liten by men som var en besvikelse. Chauffören pratar inte engelska och det blir ett missförstånd så han tar en väg mellan Dilijan och den georgiska gränsen som gör att vi inte passerar kyrkan Haghpat. Attans! Efter fyra timmar släpps vi av på gränsen mot Georgien och får korsa den gående. På andra sidan gränsen väntar Kahka, som är vår chaufför under hela Georgienvistelsen, och en dryg timme senare släpper han av oss på Rooms Hotel Tibilisi.

armenien-sevanavank
Kyrkan Sevanavank i orten Sevan

Dag 6

Heldag i Tbilisis gamla stadsdel där vi besöker kyrkor, super in atmosfären, tar linbanan upp till fästningen, dricker vin på caféer och beskådar det lutande klocktornet vid Gabriadze-teatern.

Läs mer: Våra bästa tips för Tbilisi

Dag 7

Utflykt till den forna grottstaden Uplistsikhe, som när det begav sig låg helt och hållet inne i berget, samt staden Mtskheta med kyrkan på höjden vid namn Jvari. Total tid blev cirka sex timmar.

Läs mer: Grottstaden Uplistsikhe, Stalins tågvagn och staden Mtskheta

Rooms Hotel Tbilisi
Rooms Hotel Tbilisi

Dag 8

Efter frukost beger vi oss mot Kaukasusbergen och staden som formellt heter Stepantsminda, men som alla fortfarande kallar vid det forna ryska namnet Kazbegi, längs med Georgian Military Highway. Vi stannar till vid klostret Ananuri, som ligger vackert vid ett klarblått vatten, samt vid det ryska vänskapsmonumentet vid fjällpasset som ligger på 2500 meter. Fyra timmar efter avresa checkar vi in på Rooms Hotel Kazbegi. Solen gassar och vi är inte sena om att byta om till bikini och lägga oss på solsängarna som tillhör badanläggningen, där vi njuter av en svindlande utsikt över Mt Kazbeg på 5033 meter över havet.

Läs mer: Georgian Minitary Highway från Tbilisi till Kazbegi

Dag 9

Vädret växlar mellan sol och regnskurar. Jag börjar dagen med en promenad till Kazbegi centrum, som inte har så mycket att erbjuda. Kahka tar sen med oss ytterligare 450 meter upp till kyrkan Tsaminda Sameba, eller Holy Trinity Church, och till den lilla byn Juta långt inne i en dal. Tillbaka på hotellet hänger vi på terrassen med vin och varsin bok så länge vädret tillåter.

Läs mer: Kyrkan Tsaminda Sameba och byn Juta

På väg mot byn Juta i Kaukasus
På väg mot byn Juta i Kaukasus

Dag 10

Vi spenderar ännu en dag växelvis på hotellets terrass med en bok och utsikt, samt i SPA-anläggningen. Strax innan klockan 16 åker vi mot Tbilisi igen, denna gång utan att stanna och strax efter klockan 18 så checkar vi in på Rooms Hotel i Tbilisi igen. Vi promenerar till gatan Kote Afkhazi för middag och vinprovning i de många vinbutikerna som ligger där. Vi köper båda på oss tre flaskor, vilket kommer i tillägg till de flaskor vi köpte i Armenien. Klockan 22 är vi tillbaka på hotellet, det är dags att sova några timmar.

Läs mer: Rooms Hotel Kazbegi

Dag 11

Planet hem går klockan 05 och klockan 03 hämtas vi upp av Kahka. Ganska exakt nio timmar senare, efter att igen ha mellanlandat i Warszawa, landar vi i Stockholm och klockan är 10 svensk tid. Som tur är så sover jag bra på plan. Redan när jag väntar på bagaget börjar jag svara på jobbmail från mobilen. Här ska inga semesterdagar kastas bort!

Utsikt från Rooms Hotel Kazbegi
Utsikt från terrassen på Rooms Hotel Kazbegi

Och vad kostade rundresan i Georgien och Armenien?

  • Flygbiljetter med LOT till Jerevan och hem from Tbilisi, kostade cirka 3000 kr
  • Boende kostade cirka 12 000 kr. Vi hade hela resan var sitt enkelrum men alla rum hade kostnad som dubbelrum. Dock går det absolut att hitta billigare boende, våra boende i Georgien var i övre prisklass. Vi hade också hotell både första och sista natten, även om vi ankom på morgonen och åkte mitt i natten.
  • Fickpengar, bil med chaufför samt mat fyra dagar i Armenien kostade 1700 kronor per person
  • Fickpengar samt mat sex dagar i Georgien kostade 1200 kronor per person
  • Tillsammans blir det cirka 12 000 kronor per person för tio dagars rundresa i Georgien och Armenien, om två personer delar dubbelrum.
  • Tillkommer; chaufför och bil i Georgien. Georgian National Tourism Administration försåg oss med detta och vi vet inte kostnaden. Dock såg vi att transport i minibuss från Tbilisi till Kazbegi kostar cirka 200 kronor per person en väg, och som jämförelse kostade en heldags utflykt i Armenien med taxi mellan 400 och 500 kronor för båda.
armenien-jerevan
Vid Kaskaden, Jerevan i Armenien

Några tips samt om jag hade gjort om resan

Jerevan är ingen toppenstad i sig själv och jag hade skippat heldagen i staden om jag skulle göra om resan. Kaskaden är enda halvintressanta sevärdheten i staden och den hade vi hunnit med en kväll innan middag. Om du önskar lägga in en extra dag för Jerevan så satsa gärna på ett hotell med utomhuspool, så det går att svalka sig lite. Jerevan är en het stad, redan i juni.

Det var väldigt skönt att sola och slappa i Sevan efter att ha varit i kokheta Jerevan, men jag tror kanske inte jag hade stannat en natt om jag skulle göra om det. Sevan är ingen rolig stad och med undantag för kyrkan fanns det inget att se eller göra där. Mitt råd för förflyttning från Jerevan till Tbilisi är att beräkna en heldag på att köra sträckan, som enligt Google Maps ska ta knappt sex timmar utan stopp. Stanna dock till vid kyrkorna Sevanavank och Haghpat för att dela upp resan. Eller köp en flygbiljett/tågbiljett om du känner att du redan har sett tillräckligt med kyrkor, och det kommer att bli fler att se i Georgien!

Tbilisi är en mysig stad, med en ganska liten gammal stadskärna. Vi hade en och en halv dag för att strosa runt i staden, samt tre kvällar, och det kändes precis lagom. Bo gärna nära gamla stadsdelen, Frihetstorget eller i området Mtatsminda, så når du allt till fots. Rooms Hotel, som vi verkligen älskade, ligger 20 minuters promenad från den gamla stadsdelen och om design och service är viktigast ska du definitivt välja det hotellet. Det finns trevliga restauranger i området runt hotellet. Taxi till gamla stan kostade 15 svenska kronor.

Ska du åka till Kazbegi, eller Stepantsminda (välj namn själv), så rekommenderar jag verkligen att bo på Rooms Hotel. Kazbegi har en uppsjö av privata pensionat men bara ett hotell. Rooms har en fantastisk utsikt över staden och berget Kazbek och en riktig trevlig restaurang med avslappnad loungekänsla och en stor terrass. Rummen kostar ungefär 1400 kronor per natt, men är värt varje krona. Vi stannade två nätter och det kändes precis lagom. Oavsett väder så kommer du spendera timmar på terrassen eller i restaurangen/loungen och spana in utsikten till ögonen blir torra.

Klocktornet vid Gabriadze-teatern i Tbilisi
Klocktornet vid Gabriadze-teatern i Tbilisi

Den georgiska delen av resan sponsrades Georgian National Tourism Administration.
Text, fotografier och synpunkter är mina egna.

Föregående artikelHagia Sofia och Basilikacisternen
Nästa artikelIntervju hos Mat- och resebloggen

5 KOMMENTARER

  1. Nu ska du inte vara för ledsen för att du missade Haghpat. Det är en kyrka som vi faktiskt tog bort från programmet förra året hos Världens Resor. Visst, den är vacker, men när fanns annat att prioritera. 🙂

    • Nu blev jag faktiskt lite glad över att du/Världens Resor inte tycker den är bland de finaste kyrkorna.. När jag läser om Haghpat så låter den fantastisk, men kanske lite överdrivet då.

    • Minivandring. Tror jag skrev i utkast till nästa artikel att min väninna vaknade samma dag som vi åkte med värsta ryggåkomman. Hon hade problem ens att gå, så det blev bara en kortare vandring.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here