Armenien var världens första kristna land. Och givetvis finns det då massor av kyrkor i landet. Maffiga kyrkor i natursten och vackra landskap är en kombination som faller mig på läppen.  

Armenien är överhuvudtaget ett spännande land som jag tycker att du borde åka till om du har tänkt tanken. Just do it! Här kommer en miniguide och bästa tipsen till sevärdheterna och kyrkorna i och nära Jerevan. Samt våra favoritrestauranger och -barer.

Jerevan – Armeniens huvudstad

Jerevan var i ärlighetens namn en stad jag inte tyckte var fantastisk. Vi la in en heldag i staden, men i backspegeln hade jag hoppat detta. Monumentet Kaskaden, i äkta sovjetstil, var kul att se. Stadens höjdpunkt var helt klart restaurangen Dolmama´s och vi gillade också flera av serveringarna nära Operatorget och Alexanderplats framför Kaskaden.

Tur att Jerevan har så många fantastiska kyrkor och kloster i närheten som du kan åka till.

Läs mer: Jerevan med Kaskaden och restaurang Dolmama´s

jerevan-armenien
jerevan-armenien

Utflykter från Jerevan

Välkommen till en överdos kyrkor och kloster. Och böljande gröna dalar. Gillar du inte detta så är kanske inte Armenien landet för dig.

Khor Virap

Klostret Khor Virap är nog Armeniens mest kända sevärdhet. Enligt mig är det inte den finaste kyrkan eller klostret. Jag antar att kändisstatusen beror på närheten till Jerevan, som bara är 45 minuter med bil rakt söder om Jerevan och vid den turkiska gränsen.

armenien-jerevan-khor-virap-noravank
armenien-jerevan-khor-virap-noravank

Noravank

90 minuter öster om Khor Virap, också nära turkiska gränsen, ligger kyrkokomplexet Noravank. Detta är två kyrkor som ligger längst inne i en dal; spektakulärt omgiven av bergen. Noravank är på delad första plats hos mig när jag ska utse Armeniens vackraste kyrkor. Absolut värt den långa resvägen. I Areni, nära Noravank, ligger också flera vingårdar.

Läs mer: Khor Virap och Noravank

armenien-jerevan-khor-virap-noravank
armenien-jerevan-khor-virap-noravank
armenien-jerevan-khor-virap-noravank

Garni tempel och gorge

Garni tempel ligger 45 minuter rakt öster om Jerevan. Templet uppfördes under Jesu tid och är inspirerad av de grekiska templen. Templet är vacker och ett trevligt ombyte till alla kyrkor. Missa för all del inte basaltpelarna som ligger under templet och som du måste hyra en 4WD för att nå, vid namn Garni gorge.

armenien-garni-geghard
armenien-garni-geghard

Geghard

Det är bara 15 minuter från Garni tempel till Geghard kloster. Geghard Ligger också längst inne i en dal och omgivningarna är imponerande. Klostret har två kyrkor, varav den ena ligger delvis insprängd i berget och den andra är stor med en imponerande mur. Utanför klostret går en bro över en liten å och det är väl värt att gå en liten sväng också där. Detta blir min andra delade förstplatskyrka i Armenien, tillsammans med Noravank.

Läs mer: Garni tempel och Geghard kloster

armenien-garni-geghard
armenien-garni-geghard
armenien-garni-geghard

Sevanavank

Staden och sjön Sevan ligger en dryg timme norr om Jerevan och kyrkan Sevanavank ligger väldigt vackert på en udde vid sjön. Kan göras som en dagsutflykt från Jerevan, men vi stannade till på väg mot Tbilisi i Georgien.

Läs mer: Staden Sevan och kyrkan Sevanavank

amenien-sevan

Även om jag inte föll för Jerevan som stad så vill jag säga att Armenien är ett otroligt vackert land. Men nu gillar jag både gamla stenar, som i kyrkor, och den ödsliga men samtidigt frodiga naturen.

Armenien är förresten alldeles ypperligt att kombinera med grannlandet Georgien.

Läs mer: Våra fem bästa tips för Georgien


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSköna söndag på Sturebadet i Stockholm
Nästa artikelMaxime gästar Nordeas sparpepp-podd

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here