Georgien har under flera år listats som en av årets destinationer av Lonely Planet och andra med bra smak. Vi har givetvis varit där och vi ger er lika givetvis en guide både till vad att göra och bästa restaurangerna i Tbilisi. Vi lägger också till utflykterna du inte vill missa till övriga delar av landet.

På kartan nedan är sevärdheter blå och hotell och restauranger gröna. Klicka på varje plupp för att se vilken det är och läsa mer.

1. Att se och göra i Tbilisi

Jag rekommenderar två till tre heldagar i Tbilisi. Det finns ganska mycket att se och göra och det är skönt att ta det lugnt och bara hänga på alla serveringar i den gamla stadsdelen.

Läs mer: Hur du planerar din egen resa till Georgien och Armenien och vad det kostar

Våra favorit sevärdheter blev det roliga bygget Gabriadzeteatern med klocktornet och missa inte restaurangen när du först är där.

tbilisi-georgien

På gatan Erekle II ligger serveringarna rygg mot rygg. Vi testade några av dem för ett snack eller en lemonad och de var helt OK. Gatan går söder från Gabriadzeteatern och klocktornet så hamnar du på Erekle II.

tbilisi-georgien

Utsikt är kul och finaste utsikten över Tbilisi får du från fortet Nariqala. Vi tog linbanan upp, beundrade utsikten och den enorma statyn Mother Georgia. Fortet i sig är finast nedifrån.

Läs mer: Att se och göra i Tbilisi

tbilisi-georgien

Vi gick sen ner igen, via kyrkan St Nikolas och kom ner vid moskén och området Abanotubani, där alla svavelbaden ligger. Det är väldigt vackert med alla kupoler över baden och vi gick runt i området innan vi badade. Det gjorde vi på Royal Bath, där vi hyrde ett privat bad i en timme samt en skrubberska. Tyvärr finns inte massage.

tbilisi-georgien
tbilisi-georgien

2. Hotell i Tbilisi

Vi bodde på Rooms Hotel Tbilisi, som är ett väldigt trevligt designhotell. Den enda nackdelen är att det är en 20-30 minuters promenad in till gamla stadsdelen, eller en kort och billig taxiresa eller några stationer med tunnelbanan. Det övervägande positiva är att hotellet är fantastiskt snyggt och att det ligger flera bra restauranger i närheten.

Jag bodde förresten på Rooms både innan och efter utflykten till Kazbegi och fick två olika rum. Vilken bonus.

3. Restauranger i Tbilisi

Jeanette hade varit i Georgien något år innan mig och besökt en väninna som bor i Tbilisi. Inside tips från en local; gilla på det. Och tur var det, annars hade vår semester kollapsat helt och hållet på matfronten. Första kvällen försökte vi oss på tips från TripAdvisor och FourSquare och det slutade med att vi gick från restaurang till restaurang på listorna; den ena tråkigare än den andra. Det regnade också spik och till slut fick vi ta ett ställe som vi absolut inte var nöjda med. Sen höll vi oss endast till Jeanettes lista och semestern var räddad.

Läs mer hos Jeanette Seflin: Restauranger och barer i Tbilisi

På restaurangen i Gabriadzeteatern åt vi en sorts tapastallrik och drack både citronlemonad med mint och rosévin.

tbilisi-georgien
tbilisi-georgien

Vi hoppade The Kitchen på Rooms Hotel eftersom vi bodde på hotellet och åt frukost där varje dag. Men när vi skippade The Kitchen så testade vi Lolita på andra sidan gatan från hotellet i stället. Jag åt en ljuvlig pastarätt och älskade stämningen.

Vi var på Cafe le Toit där vi satt på balkongen och åt lunch; underbar balkong med bara tre-fyra bord på rad. Inomhus var det som att vara i ett dockskåp. Älskar den blommiga tapeten; fast skulle aldrig kunna ha något liknade hemma.

På Cafe Linville var det tyvärr fullt på deras lummiga balkong då vi var där för lunch. Vi försökte tänka att det inte gjorde något för miljön inomhus var fantastisk. Och det fungerade ganska bra. Lite som Sturekatten, som jag ju älskar. Men maten var lite obestämbar, så kanske bäst att hålla sig till drinkar.

4. Utflykt till Uplistsikhe

Uplistsikhe är en grottstad, dvs att bostäderna var uthuggna inne i berget, lite som Kappadokien i Turkiet och Meteora i Grekland. Jag kände inte till Uplistsikhe innan jag åkte till Georgien men har alltid drömt om att besöka de två andra. Så till Uplistsikhe skulle vi.

Läs mer: Uplistsikhe grottstad och Stalins tågvagn i Gori

Det är drygt åtta mil till Uplistsikhe från Tbilisi och tar en och en halv timme att köra. På vägen passerade vi Stalinmuseet i Gori och vi passade på att stoppa för att se hans tågvagn.

5. Kazbegi i Kaukasus och
Georgian Military Highway

Är det något du absolut inte vill missa när du är i Georgien så är det att åka upp i Kaukasusbergskedjan. Resan dit är i sig en vacker uoolevelse, längs vägen Georgian Military Highway som minst av allt är en motorväg utan i stället en snirklande tvåfälts väg.

Läs mer: Georgian Military Highway och fästningen Ananuri och sovjetiska vänskapsmunumentet

Vi stannade till vid den gamla fästningen och kyrkan i Ananuri, vid högsta punkten Javripasset och vid det sovjetiska vänskapsmunumentet. Behöver jag säga att utsikten var fantastisk?

georgien-military-highway
georgien-military-highway

På plats i Stepantsminda, eller Kazbegi som de flesta fortfarande kallar staden, så rekommenderar vi att du kostar på dig att bo på Rooms Hotel Kazbegi. Som på systerhotellet i Tblisi är rummen små designpärlor, men finast av allt är den stora terrassen och loungen som båda har fantastisk utsikt. Vi stannade två nätter och tyckte längden var optimal.

Läs mer: Rooms Hotel Kazbegi

Det behöver knappast påpekas att naturen är fantastisk och vandringsmöjligheterna många i Kazbegi. Vi valde att köra upp till kyrkan Holy Trinity Church, eller Tsminda Sameba, men många väljer att vandra upp.

Läs mer: Kazbegi med Holy Trinity Church och byn Juta

Vi gjorde också en utflykt med bilen till lilla byn Juta, där vi passerade de mest imponerande vyer och körde på smala vägar hängande mitt i bergsidan. Utan räcke. Framme i Juta gjorde vi en kortare vandring men det finns också många längre att välja mellan.

Lockar Georgien?


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelHotell Söderköpings Brunn och smått och gott att göra i stan
Nästa artikelEtt dygn på en estancia på den argentinska pampasen

4 KOMMENTARER

  1. Georgien har stått på listan ett bra tag, tror det var podcasten ”extra pack of peanuts” som verkligen fick mig intresserad med en episod för ett par år sen. Det ser helt fantastiskt ut även i detta inlägg, så det kanske är dags att börja planera på riktigt..

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here