Hanne och jag spenderade två och en halv dag i Tbilisi på vår tiodagars rundresa i Georgien och Armenien. Tbilisi är en modern stad, dock inte så stor, med ett ganska bra utbud av det mesta.

1. Gabriadzeteatern med klocktornet

Efter frukost vår första dag i Tbilisi styr vi kosan mot stadens mest fotograferade sevärdhet; det sneda klocktornet som är en del av Gabriadzeteatern. En av huvudattraktionerna i staden. Både teatern och tornet ser ut som något som har växt fram under många år, men enligt vår guide är båda bara något decennium eller två. Idémakaren till det hela är den lekfulla ägaren av marionetteatern. När du först är i området; passa på att ta ett glas eller att äta på caféet i byggnaden.

Läs mer: Vår rundresa i Georgien och Armenien

tbilisi-georgien tbilisi-georgien tbilisi-georgien tbilisi-georgien

2. Fortet Nariqala

Vi åker linbana upp till det gamla fortet vid namn Nariqala. Det är roligt att åka linbanan upp för utsiktens skuld men vi gick ner igen och vågar påstå att det inte är särskilt jobbigt att ta sig uppför trapporna. Där uppe fick vi en fin utsikt över Tbilisi och beundrade den enorma statyn Mother Georgia. På väg ner igen passerade vi kyrkan St Nicholas, som är värt att besöka; genom en port och uppför en backe.

Läs mer: Natursköna Georgian Military Highway

tbilisi-georgien tbilisi-georgien tbilisi-georgien tbilisi-georgientbilisi-georgien

3. Svavelbaden Abanotubani

Trappan ner från fortet slutar i närheten av de kända, och stinkande, svavelbaden vid namn abantubani. Badens fina takkupoler, öppna längst upp, lägger en icke angenäm doft över hela området.

Vi väljer Royal Bath där vi hyr in oss i ett privat rum för en timme, vi har separat sittdel med bord och stolar och en baddel med pool samt en en toalett. Som tur är så vänjer vi oss ganska snart vid den fruktansvärda stanken av ruttna ägg. På med bikinin och ner i det varma vattnet. Vi har hyrt in en skrubberska, som efter ett tag kommer och ger oss var sin egentligt ganska mesiga skrubb på stenbänken inne i baddelen. Efter ytterligare ett tag knackar det på dörren och in kommer te. Vi gissar att vår timme börjar gå mot sitt slut och precis när vi håller på att ta på oss kläderna knackar det igen på dörren och kvinnan pekar nu på klockan.

tbilisi-georgien tbilisi-georgien tbilisi-georgien

4. Gatan Erekle II

Tbilisi är en stad där man träffas och umgås utomhus. Gatan med flest serveringar är Erekle II där serveringarna ligger rygg mot rygg. Det är restauranger där man äter mat, det är vinbarer och det är caféer där vi dricker lemonad med mynta i stora glas. Hanne tycker det är turistfällavarning över det hela men jag menar att det knappast finns turister i Tbilisi och det måste vara de boende i staden som hänger här.

Läs mer: Kazbegi i Kaukasusbergen

tbilisi-georgien tbilisi-georgien tbilisi-georgien tbilisi-georgien tbilisi-georgien tbilisi-georgien

5. Där gammalt mötet nytt

Precis som i Azerbajdzjans huvudstad Baku så möter gammalt nytt också i Tbilisi. Mest modernt är bron vid namn Peace Brigde, jag har ingen aning varför den heter så, samt byggnaderna som ser som två liggande enorma rör. Som det är nu så är dessa modernistiska byggverk så ensamma att det mest känns konstigt bland allt det gamla. Men det är en spännande kontrast och pekar mot en ny tid i Georgien.

Läs mer: Azerbajdzjan

tbilisi-georgien tbilisi-georgien tbilisi-georgien tbilisi-georgien tbilisi-georgien

Resan sponsrades delvis av Georgian National Tourism Administration.
Text, fotografier och synpunkter är mina egna.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelAfternoon tea på Wienercaféet i Stockholm
Nästa artikelBornholm – Våra bästa tips för en dagsutflykt

2 KOMMENTARER

    • Men var kommer alla turister från? Övriga ex-Sovjet? Sen ska också tilläggas att jag älskar att sitta och kolla in andra människor. Då är det bra om det finns många att kolla på…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here