Imars 2020 var det dags för skidgängets årliga skidresa och denna gång tog den oss till Gudauri i Georgien. Skidgänget består oftast av 10 till 14 personer och varje år bjuder på ny skidort. I 2018 åkte vi till Bansko i Bulgarien. Året innan var gänget i Kanada, dock utan mig. Varför binda upp sig till Alperna när det finns så många andra spännande berg att besöka? 

Gudauri som skidort

Ungefär två timmars bilresa från Tbilisi hittar du skidorten Gudauri på ca 2200 meter över havet. Byn fördelas på höjden och det är inte helt lätt att finna den centrala ”bykärnan”. Men icke att oroa sig – barer och restauranger finns! Afterski och större supermarket är det däremot mindre av så säkerställ alla hygienprodukter, inklusive solkräm, innan avresa.

Gudauri består utav en ny och en gammal del. Det märks att orten utvecklas då det pågår en hel del hotellbyggen. Längst ner i pisten badar ett tiotal barer med uteserveringar i sol. Här spenderar de flesta skidåkare sina eftermiddagar med en aperol spritz i handen. Vyerna är fantastiska!

Skidåkningen i Kaukasusbergen

Just detta år var det tyvärr ganska snöfattigt. Vissa partier var helt fria från snö och istället tittade gräset fram. Lite nederbörd och mycket sol var anledningen till detta.

Tidigare år har det varit metervis med snö i Gudauri vilket är positivt både för offpiståkning och även piståkning. Berget är med andra ord till för alla! På ca 3000 meters höjd över havet finns det många pistade backar i varierande svårighetsgrad samt en hel del offpistdiamanter att finna. Denna gång läste vi på en hel del om berget, hörde oss för hos vänner som varit här samt kollade väderrapporterna dag för dag. Var beredd på att tura en bit på skidor för att finna de bästa puderåken. Tyvärr är Gudauri kända för att inte hålla koll på laviner så här gäller det att själv vara erfaren och känna av berget efter vind och väder.

Gällande liftar så finns det både gondoler och sittliftar. Bekvämt och bra. Det fanns en hel del heliskiing men ingen av oss vågade det.

Läs mer: När vi åkte skidor i Bansko i Bulgarien

Hotellet Carpe Diem

Vi valde ett hotell som låg i backen i anslutning till liftarna. Kort gångavstånd efter frukost och sedan var vi redo att åka upp med sittliften. Utöver det så ingår middagsbuffé på Carpe Diem vilket var väldigt smidigt. Notera att den stänger kl 20. Efter middagen svirade vi om till morgonrock och tofflor för att smyga ner till hotellets relaxavdelning. Där njöt vi av bastu och pool, perfekt efter en dag i backen.

Mat och restauranger i Gudauri

Vi hade strålande väder hela veckan så det blev en hel del långluncher i backen. Det kryllade av uteserveringar och fik med sköna soffor. Här kunde vi sitta timme ut och timme in! Maten i backen bestod mycket av hamburgare, pizza och ostbrödet khachapuri. Väldigt gott!

Läs mer: Våra fem bästa tips för sommar i Georgien

På kvällarna intog vi för det mesta middag på hotellet men en kväll åt vi ute för att fira Markus som fyllde år. Det var en traditionell restaurang med otrolig mat och service. Vinerna var även mycket goda! Eftersom byn är fördelad på höjden så ligger de flesta restauranger ganska utspridda och nås bäst med taxi. Av den anledningen är det skönt att säkerställa bra mat även på hotellet.

Läs mer: Längs Georgian Mailitary Highway på sommaren – Från Tbilisi till Kazbegi

Vad kostar det att åka skidor i Georgien?

Det är billigt att åka skidor i Georgien om man jämför med Alperna! Vi betalade ca 1000 kr för ett åttadagars liftkort och maten i backen är även den mycket billig. Hotellkostnaderna varierar, på Carpe Diem betalade vi strax under 1000-lappen per natt för ett dubbelrum.

Mina bästa tips för skidåkning i Gudauri

 • Närmaste flygplats ligger Georgiens huvudstad Tbilisi.
 • Gudauri ligger 2,5 timmar med bil norr om Tbilisi, i bergskedjan Kaukasus. Vägen mellan Tbilisi och Gaudari heter Georgian Military Highway, men är långt i från någon motorväg trots namnet. Dock väldigt vacker.
 • Vi bokade en transfer ca en månad innan via denna länk. Det kostade 180 USD ToR för oss alla i samma minibuss. Kontant betalning!
 • Gudauri ligger på en höjd av ca 2200 meter över havet och Gudauriberget ligger på ca 3000 meter över havet.
 • Många åker över dagen från Tbilisi och åker hem igen när literna stänger. Detta göra att after ski lyser med sin frånvaro i Guduari. Av samma orsak är det sällan kö när liftarna öppnar, eftersom många då fortfarande sitter i bilen.
 • Bo gärna på några av de lyxigare hotellen i Gudauri, dessa erbjuder SPA om man tröttnar på skidåkning.
 • Ta med hög solskyddsfaktor och solstift då solen är otroligt stark och utbudet att köpa på plats är skralt.
 • Om man vill få en fin bränna så är ett linne eller sport-BH inte att underskatta. Många tjejer poserade bara i bikini och skidor högst upp på fjället.
 • Kontanter i lokalvaluta GEL som bäst tas ut på flygplatsen för att använda på plats.
 • Kontanter i USD till transfer.
 • Man kan dricka vattnet i kranen!
 • Här finns en bra länk om Gudauri.


Lenas kommentar: Som Maxime skriver i ingressen var hon i Georgien och åkte skidor med sina vänner i mars förra året. Beroende på jobb fick Maxime åka hem innan de andra, hon kom hem onsdag 11 mars och de andra skulle stanna ut veckan. Dagen efter Maximes hemkomst började världens gränser stängas ner pga corona. Vi tänkte att nedstängningen skulle bli något kortvarigt, några veckor kanske. Maxime skrev artikeln nedan men vi beslutade att vänta lite med att publicera.

Och vi väntade och väntade. Tidpunkten kändes aldrig rätt. Nu är vi trötta på att vänta och publicerar med detta tips för skidåkning i Kaukasus som inspiration inför framtida resor. Kommande år. Och eftersom vi är mitt i sportlovstider nu passar skidtema ganska bra, tänkte vi.

Och ja, alla Maximes vänner kom sig hem enligt plan också. Fast det var ganska ovisst där ett tag.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelBadtofflor i lådan och tre trevliga hotell
Nästa artikelRestaurang Farang i Stockholm – 8 fantastiskt goda rätter

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here