Jag har några favoritrestauranger i Stockholm som jag ofta återvänder till. Mina säkra kort. Asiatiska Farang är en av dessa. Jag skulle faktiskt gå så långt som att säga att detta är bland mina topp tre restauranger genom tiderna.

Farangs koncept är delade rätter, också kallat mellanrätter, dvs flera mindre rätter som ställs fram på bordet. Bäst är att beställa en av deras åttarätters menyer att dela på, då får man smaka lite av varje. Det finns tre att välja mellan, varav en är vegetarisk. Maten är från Sydostasien; närmare specificerat Thailand, Vietnam, Malaysia och Indonesien.

Till asiatisk mat brukar jag ofta dricka öl eller cocktails. Jag tycker drinkar till maten är en super grej men det får absolut inte vara söta drinkar. Maxime och jag tog varsin Southeast Side, som var perfekt syrlig med gin, thaibasilika och citron.

Farangmenyn

Detta var mitt femte besök på Farang, och tre av dem har varit med Maxime. Alla gånger har jag ätit Farangmenyn, som är signaturmenyn. Samtliga rätterna är väldigt goda, men absolut godast av allt är den knaperstekta grisen. Den är så umamig och smakrik och det godaste jag kan tänka mig. Obeskrivlig välkomponerad, skulle jag säga. Detta från en som i vanliga fall inte äter fläsk, lamm eller nöt då jag inte tycker om det.

Jag gillar också shisobladen med räkor och jordnötter extra mycket; jordnötter i mat är aldrig fel enligt mig. Och curryn är så tjock och med så rik currysmak att jag varje gång suger upp sista droppe med brödet.

Shisobladen med räkor, jordnötter och forellrom
Den knaperstekta grisen med palmsockerkaramell. Mums, favoriten. Du ser väl hur gott detta är?

Efterrätten är också extremt god, jag älskar saltkaramell. Men choklad är den optimala efterrätten enligt mig, så gärna precis samma men med choklad och saltkarmell, tack.

Det enda problemet är att de åtta rätterna är på gränsen till för mycket mat. Detta löser jag genom att hålla mig undan riset, förutom en liten sked till den karamelliserade grisen. Lite har man ju lärt sig under alla besöken på Farang.

Maximes sahimi.
Och min kålsallad, som jag fick i stället för sashimi, då jag har svårt för rå fisk. Till trots för att det låter tråkigt var den väldigt god. Det går mao utmärkt att byta ut rätter vid dieter eller allergier. Men man får inte välja ersättare själv, man berättar vad man inte kan äta så väljer kocken.

Lokal och miljö

Restaurangen ligger i Stockholms elverks gamla lokaler. Miljön är påkostad och stram, utan att det känns stelt alls. Maxime och jag pratade om hur mycket vi gillar den kombon och att det känns New York.

Vilket fick oss båda att längta tillbaka till New York, där Maxime bodde i två år från hon var 21. Tänk att jag inte har varit i New York sen hon flyttade hem i 2014. Jag var ifs där sex gånger under de två åren hon bodde där men det är ju evigheter sen nu.

Grisen och Maxime. I den ordningen.

Soft shell crab och mangosalladen. Väldigt fräsch rätt med mycket syra och jordnötter.

Väl, jag kom av mig lite där. Tillbaka till Farang. En meny kostar mellan 675 och 695 kronor. Det är inte gratis att äta här, men jag lovar att det är värt sina pengar. Självklart tycker jag så, detta var ju mitt femte besök. Vinpaket, bestående av ett glas bubbel, ett glas vitt och ett glas rött kostar 395 kronor. Det går också att beställa a la carte, där en varmrätt kostar från 250 till 365 kronor.

Den krämigaste curryn med roti-bröd.
Sista matiga rätten är oxkind med mycket aromatisk chilibuljong, mynta och böngroddar. Jag brukar få samma rätt fast med fisk i stället. En himmelsk rätt men jag brukar alltid behöva lämna lite för att få plats med efterrätten. Tyvärr.

Farang är perfekt för att fira något och jag tycker alltid jag ser något sällskap där presenter öppnas. Jag älskar att fira födelsedagar på restaurang och öppna presenterna där, det känns extra festligt.

Bordbokning krävs absolut och var ute i god tid om det rör sig om en helg. Om alla bra tider är tagna kan jag trösta dig med att Farang fungerar lika bra en tisdag klockan 17. Det kommer garanterat att vara fullsatt då också. Adressen är Tulegatan 7, i Vasastan.

Efterrätten; kokoskaka med saltkaramell och ungkokosglass. Det är kanske bra det inte är choklad, för då hade den nog varit mastigare. Kokosdesserten är ganska lätt och det avslutet en meny som detta behöver.

Jag skrev att Farang var ett av mina säkra asiatiska kort i Stockholms restaurangvärld. En annan är Miss Voon, som jag också har besökt minst lika många gånger. Om inte fler.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelGudauri – Att åka skidor i Kaukasusbergen i Georgien
Nästa artikelNew Orleans – Våra 18 bästa tips till jazzens mecka

4 KOMMENTARER

  1. Är det värt pengarna att äta här för priset och hur mycket får man i mat ska käka här med en kompis?

    • Ja, fast det kostar att äta på Farang så är det utan tvekan värt priset. Maten är så vällagad och god! Som jag skriver så är det absolut mycket mycket mat, jag brukar alltid skippa riset och har ändå svårt att få plats för sista varmrätten och desserten. Jag har också varit där med hungriga män som har blivit mer än mätta, den som inte blir mätt måste enligt mig vara väldigt stor i maten.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here